Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Nedeľa, 15. júl, 2018 | Meniny má Henrich
Nájdete nás na webe

Brazílske mäso: V Trebišove pokračujú s kontrolami

Hygienici robia mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania.

Nebezpečné mäso. Mrazené vzorky.(Zdroj: ilustračné - TASR/ÚVZ SR)

TREBIŠOV. Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove hneď od usmernenia Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) ešte 22. marca začali s mimoriadnou kontrolou vo všetkých zariadeniach spoločného stravovania.

Nevynechali ani školské a predškolské zariadenia, aby zistili pôvod mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov v celom Trebišovskom okrese.

Mimoriadne kontroly boli nariadené pre podozrenie na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami dovezenými z Brazílie.

Kontroly stále pokračujú.

Článok pokračuje pod video reklamou

Opatrne pri steakoch a tatarákoch

„Kontroly prednostne vykonávame v zariadeniach spoločného stravovania pripravujúcich a podávajúcich pokrmy z tepelne nespracovaného, prípadne čiastočne nespracovaného mäsa, napríklad steaky či tatársky biftek. Robíme tak vo veľkých verejných vývarovniach, zariadeniach ponúkajúcich denné menu, v zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých sa aj v minulosti zistili hygienické nedostatky a porušenia predpisov, či v zariadeniach, v ktorých sa v posledných rokoch riešili podnety konzumentov týkajúce sa zdravotných komplikácií po konzumovaní pokrmov. Následne sa pokračovalo a pokračuje v kontrolách aj vo všetkých ostatných zariadeniach spoločného stravovania“, informovala nás Lucia Demesová, zástupkyňa regionálnej hygieničky.

Upozornila, že štátny zdravotný dozor v tejto súvislosti vykonávajú odborní zamestnanci Referátu hygieny výživy a Referátu hygieny detí a mládeže RÚVZ v Trebišove.

Celkovo bolo ku koncu marca vykonaných 73 kontrol v 73 zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského stravovania.

Zároveň bolo v tejto súvislosti telefonicky alebo emailom kontaktovaných 43 zariadení školského stravovania.

Mäso a mäsové výrobky pôvodom z Brazílie boli zistené v 19 zariadeniach v okrese Trebišov.

Mimoriadne opatrenia pokračujú

„Dodržiavame pokyny ÚVZ SR, ktorý stanovil postup v prípade zistenia mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie, podľa ktorého sa riadime. To znamená, že v prípade zistenia prítomnosti mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie sme okamžite pozastavili jeho použitie. Ide o mrazené kuracie prsia solené, bez kosti, bez kože, ďalej kuracie rezne hlbokomrazené, rovnako aj kuracie pečienky hlbokozmrazené a kuracie prsia Natural,“ vymenovala Lucia Demesová.

Celkovo teda bolo k spomínanému termínu odbornými zamestnancami RÚVZ v Trebišove zistených a pozastavených 352,5 kg mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania v okrese Trebišov.

Najčastejšie boli zistené mrazené kuracie prsia solené, bez kosti, bez kože (222 kg), kuracie pečienky hlbokomrazené (78,5 kg).

Hygienici taktiež dohodli postup komunikácie RÚVZ v SR so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) v SR.

Prečítajte si tiež: Aj v Trebišove našli pochybné mäso z Brazílie

Spolupracujú aj s veterinármi

V prípadoch, keď Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove zistil v kontrolovanom zariadení spoločného stravovania prítomnosť mäsa alebo mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie, kontaktoval príslušnú regionálnu veterinárnu správu.

Následne RVPS v Trebišove poskytla RÚVZ so sídlom v Trebišove informáciu, či konkrétna dodávka mäsa od dodávateľa bola skontrolovaná, t.j. či boli vykonané odbery vzoriek na laboratórnu analýzu kvôli potvrdeniu jej zdravotnej neškodnosti.

V prípade, že sa tak doteraz nestalo, sa zabezpečuje odber vzoriek takéhoto mäsa a mäsových výrobkov na laboratórnu analýzu.

V okrese Trebišov podľa informácií známych hygienikom nebola laboratórne pozitívna žiadna vzorka mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie.

Podľa informácii z RVPS Trebišov boli v okrese Trebišov v jednom prípade maloobchodného balenia hlbokomrazených kuracích pečienok zistené senzorické zmeny a mäsový výrobok bol odobratý na laboratórny rozbor.

Mäso a mäsové výrobky pôvodom z Brazílie zostávajú pozastavené v zariadeniach spoločného stravovania, pokiaľ sa nepreukáže zdravotná neškodnosť konkrétnej dodávky od konkrétneho dodávateľa.

Je to potravina vo všeobecnosti rizikovejšia

Demesová informovala, že mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu pokrmov budú prebiehať aj naďalej.

V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy budú okamžite vyvodené potrebné opatrenia, t.j. pozastavenie používania mäsa a mäsových výrobkov brazílskeho pôvodu na prípravu pokrmov v zariadeniach spoločného stravovania, až do doby preukázania ich zdravotnej neškodnosti.

Zároveň hygienici, v súlade s usmernením hlavného hygienika, upozorňujú na dodržiavanie všeobecných hygienických zásad pri kulinárskom spracovávaní mäsa.

Ide totiž o živočíšnu potravinu, ktorá je vo všeobecnosti rizikovejšia z pohľadu vhodného prostredia pre rast a pomnožovanie mikroorganizmov v porovnaní s ostatnými potravinami.

Zdôrazňujú, že je potrebné dodržiavať zásady hygieny, zabrániť kríženiu pracovných plôch, použitého náradia pri spracovaní surového mäsa a dodržiavanie správnej teploty pri tepelnom opracovaní mäsa do pokrmu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 614
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 060
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 715
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 167
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 012
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 156
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 338
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 228
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 134

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop