Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Aj Tokaj má svoju hokkaido polievku. Volá sa Riťuťa

Nová kniha Martiny Tirpákovej Kulinárske umenie našich predkov predstavuje oblasť Tokaja z pohľadu tradičného stravovania.

Martina Tirpáková. Zaznamenala kulinárske umenie predkov.(Zdroj: archív M. T.)

Nová kniha Trebišovčanky Martiny Tirpákovej Kulinárske umenie našich predkov predstavuje širokej verejnosti oblasť Tokaja z pohľadu tradičného stravovania. Téma, ktorú si autorka vybrala, je pre ňu veľmi blízka a dlhodobo sa o ňu zaujíma.

TREBIŠOV. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pred pár dňami uviedlo do života knihu o tradičných jedlách na Tokaj. Autorkou je pedagogička Martina Tirpáková.

Oblasť Tokaja patrí je jedným z najvýznamnejších regiónov Slovenska, ktorý sa preslávil vďaka kvalitnému tokajskému vínu a rozvoju vinohradníctva.

Aj keď jedlo a spôsob stravovania nevnímame ako niečo špeciálne, skôr ako každodenný rituál potrebný k prežitiu, skrýva v sebe množstvo špecifík a jedinečností.

Autorka si za cieľ svojho výskumu určila predovšetkým zachovanie toho, čo je jedinečné pre región Tokaja, čo je výnimočné a treba to zachovať pre ďalšie generácie.

Tokajskú oblasť poňala do 10 obcí, ktoré oficiálne tvoria súčasť Tokajskej vínnej cesty. Sú to obce: Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Černochov, Bara, Zemplín, Ladmovce, Viničky, Borša a Slovenské Nové Mesto.

Cestovateľka a tradicionalistka

Martina Tirpáková, je učiteľkou odborných predmetov na Hotelovej akadémii na Cirkevnej strednej odbornej škole svätého Jozafáta v Trebišove.

„Veľa cestujem. Bola som v Grécku, na Cypre, v Dubaji, Spojených štátoch amerických, v Thajsku, Taliansku, všetkých susedných krajinách. Všade sa venujem skúmaniu miestnej gastronómie a kultúry,“ hovorí autorka.

Ku kulinárskemu umeniu prvýkrát privoňala počas štúdia cestovného ruchu. Vždy ju bavilo poznávanie krajín, ich histórie, kultúrne rozdiely, tradície, odmalička spievala ľudové piesne, pôsobila vo folklórnom súbore.

Práve gastronómia je pre ňu jedným z rozhodujúcich prvkov kultúry, čím sa odlišujeme od iných národov a čo nás robí výnimočnými.

Zachovajme, čo sme zdedili

„Neposkytnem vám príbeh o dievčatku, ktoré v zásterke stálo pri sporáku a pieklo koláče so svojou mamou. Dokonca som nevymyslela nič nové. Moje heslo, že na Slovensku už varí každý, poznajú všetci moji priatelia. Ide skôr o to, že som sa snažila o zachovanie toho starého, preberám dedičstvo našich otcov a chcem sa z neho učiť a zachovať toto bohatstvo aj pre ďalšie generácie,“ hovorí Martina.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C43PF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C43PF na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 310
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 408
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 325
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 283
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 916
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 595
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 797
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 346
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 261
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 763

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

Oľga Babčenková o všetkom vedela vopred.

Stĺpček šéfredaktorky

Trump si pri Putinovi vystačil s frázami a klišé

Interpretácie budú iné v každom tábore.

KULTÚRA

John Malkovich pre SME: Mám filmy, ktoré sa nepodarili

Na Slovensku vystúpi s orchestrom.

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop