Nová kniha Trebišovčanky Martiny Tirpákovej Kulinárske umenie našich predkov predstavuje širokej verejnosti oblasť Tokaja z pohľadu tradičného stravovania. Téma, ktorú si autorka vybrala, je pre ňu veľmi blízka a dlhodobo sa o ňu zaujíma.
TREBIŠOV. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pred pár dňami uviedlo do života knihu o tradičných jedlách na Tokaj. Autorkou je pedagogička Martina Tirpáková.
Oblasť Tokaja patrí je jedným z najvýznamnejších regiónov Slovenska, ktorý sa preslávil vďaka kvalitnému tokajskému vínu a rozvoju vinohradníctva.
Aj keď jedlo a spôsob stravovania nevnímame ako niečo špeciálne, skôr ako každodenný rituál potrebný k prežitiu, skrýva v sebe množstvo špecifík a jedinečností.
Autorka si za cieľ svojho výskumu určila predovšetkým zachovanie toho, čo je jedinečné pre región Tokaja, čo je výnimočné a treba to zachovať pre ďalšie generácie.
Tokajskú oblasť poňala do 10 obcí, ktoré oficiálne tvoria súčasť Tokajskej vínnej cesty. Sú to obce: Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Černochov, Bara, Zemplín, Ladmovce, Viničky, Borša a Slovenské Nové Mesto.
Cestovateľka a tradicionalistka
Martina Tirpáková, je učiteľkou odborných predmetov na Hotelovej akadémii na Cirkevnej strednej odbornej škole svätého Jozafáta v Trebišove.
„Veľa cestujem. Bola som v Grécku, na Cypre, v Dubaji, Spojených štátoch amerických, v Thajsku, Taliansku, všetkých susedných krajinách. Všade sa venujem skúmaniu miestnej gastronómie a kultúry,“ hovorí autorka.
Ku kulinárskemu umeniu prvýkrát privoňala počas štúdia cestovného ruchu. Vždy ju bavilo poznávanie krajín, ich histórie, kultúrne rozdiely, tradície, odmalička spievala ľudové piesne, pôsobila vo folklórnom súbore.
Práve gastronómia je pre ňu jedným z rozhodujúcich prvkov kultúry, čím sa odlišujeme od iných národov a čo nás robí výnimočnými.
Zachovajme, čo sme zdedili
„Neposkytnem vám príbeh o dievčatku, ktoré v zásterke stálo pri sporáku a pieklo koláče so svojou mamou. Dokonca som nevymyslela nič nové. Moje heslo, že na Slovensku už varí každý, poznajú všetci moji priatelia. Ide skôr o to, že som sa snažila o zachovanie toho starého, preberám dedičstvo našich otcov a chcem sa z neho učiť a zachovať toto bohatstvo aj pre ďalšie generácie,“ hovorí Martina.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín