Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Ján Ihnát pletie pastierske biče inak, ako je bežné

Biče si väčšinou pastieri vyrábali sami, tak ako väčšinu náradia.

Ján Ihnát z Hatalova. Mladý muž našiel zaľúbenie v starom remesle.Ján Ihnát z Hatalova. Mladý muž našiel zaľúbenie v starom remesle. (Zdroj: Zuzana Ročeňová)

Medzi tradičnú ľudovú tvorbu sa zaraďujú aj pastierske biče, ktoré sa využívali pri pasení dobytka, oviec či kôz. Bohatú históriu majú za sebou aj v Zemplíne. Ich precíznej výrobe sa zo záľuby venuje Ján Ihnát (52) z Hatalova (okres Michalovce).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

HATALOV. Pastiersky bič sa na území Slovenska vyskytuje už od nepamäti. Svoje využitie si našiel najmä medzi pastiermi, ktorí ho pokladali za svoj bežný pracovný nástroj.

Viac ako 5 rokov

„Používal sa pri pasení dobytka, kedy každé ráno na dedine pastier zapráskal bičom a týmto signálom dal znamenie gazdom, aby vyháňali svoje zvieratá na cestu. Potom celé stádo vyhnal na pašu. Pomocou biča a rôznymi druhmi práskania tiež pastier riadil stádo, prípade slúžil aj na dorozumievanie pastierov,“ povedal Ján Ihnát, ktorý sa o históriu slovenských pastierov zaujíma a výrobe tradičných kožených bičov sa venuje už viac ako päť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Dedili sa z otca na syna

Biče si väčšinou pastieri vyrábali sami, tak ako väčšinu pastierskeho náradia.

„Podľa použitého materiálu delíme biče na ľahké, ktoré sa robievali hlavne z konopného alebo ľanového špagátu. Ťažké biče sa vyrábali z kože a dedili sa z otca na syna.“

Majstrovský bič

Ján si spomína, že prvýkrát mal k bičom blízko už ako malý chlapec, kedy si ich zvykol aj s kamarátmi pliesť zo špagátov. Neskôr sa o túto oblasť začal zaujímať viacej, až napokon sa z toho stala záľuba a oddych.

„Začiatky boli náročné, ale mal som šťastie na ľudí, ktorí ma veľmi ochotne zasvätili do tohto remesla. Postupne som sa do toho dostával, začínal som pliesť bič zo špagátov, neskôr z kožených remencov. Všetky biče, ktoré som uplietol sú funkčné, ale taký majstrovský, na ktorý som právom najviac hrdí sa mi podaril až po štyroch rokoch,“ povedal Ján.

SkryťVypnúť reklamu

Zemplín je špecifický

Pastiersky bič má dĺžku zhruba tri metre a pozostáva z rúčky, na ktorú sa využíva drevo z čerešne alebo slivky, strapcov (trhadla), vrkoča (pletenca), koncového remeňa a špagátu, ktorý má v rôznych regiónoch svoj názov, ako napríklad švihák, šugliar či kitajka.

Na celom Slovensku je rozšírene pletenie bičov zo štyroch remeňov.

„Zemplín je špecifický tým, že sa tu plietli biče iným spôsobom. Kým so štyrmi remeňmi sa začalo zapletať od hrubšej časti a išlo sa k tenšej, Zemplínčania začali splietať tiež so štyrmi, ale z opačného tenšieho konca. Po upletení určitej dĺžky, si tie štyri kožene remene narezali na polovicu a ďalej plynulo plietli až s ôsmimi remeňmi,“ vysvetlil Ihnát.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C43FT na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 419
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 061
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 750
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 994
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 265
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 987
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 776
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu