PODHOROĎ. Tradičným jedlom domácich je napríklad plnený zemiak zvaný podhorodský gugeľ. Počas posledných obecných slávností ho ochutnali mnohí návštevníci.
"Recept pochádza od našich starých otcov, ktorí si pečením gugeľa krátili chvíle pri pasení dobytka," uviedol starosta obce Anton Hricko.
Postupovali nasledovne: najprv zemiak prekrojili, vyškrabali jeho stred a vložili tam pokrájanú slaninu a cibuľu premiešanú so zvyškom zemiaka. Polovice gugeľa následne spojili, prepichli konárikmi a vložili na zopár minút do pahreby.
Na snímke tradičné jedlo z obce Podhoroď plnený zemiak Podhorodský gúgeľ pečený v pahrebe v obci Podhoroď.
Pečie sa v rúre
Dnešné gazdiné k slanine a cibuli prikladajú ďalšie ingrediencie. Najčastejšie sú to syr alebo bryndza, huby a rôzne druhy korenia. Zemiak potom pečú v rúre prepichnutý špajľami a zabalený v alobale.
Obecná pochúťka naplno zahviezdila na Podhorodských slávnostiach v lete tohto roka.
"Po takmer 100 gugeľoch upečených v pahrebe sa len tak zaprášilo. Rýchlo sa rozobrali, o rok ich pripravíme viac," prisľúbil starosta Hricko.
Foto k článku: TASR
Varia aj pirohy
Dodal, že furmanský zemiak nebýva jedinou špecialitou festivalu.
Už niekoľko rokov tam počas augusta možno ochutnať aj čerstvo navarené pirohy. V rámci tradičnej súťaže ich pripravujú družstvá žien a mužov zo Slovenska a susednej Ukrajiny.
Plnia ich lekvárom, zemiakmi, kapustou, ale i tvarohom s hrozienkami, hubovou plnkou a čučoriedkami.
Ťažko vybrať najchutnejšie, no súťaž má vždy svojho šampióna. Najlepšie družstvo sa teší každoročne z víťazného pohára.
Rusínske pirohy nebudú chýbať v Podhorodi ani na štedrovečernom stole o niekoľko týždňov. Dedinčania si ďalej pochutnajú na oblátkach s medom, bobáľkach (opekancoch) s makom a kyslou kapustou, rybe, no i tradičnej koločenej fasuli.
Nazývajú tak obľúbený miestny prívarok.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín