Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana
Nájdete nás na webe

V Michalovciach sa stretli talentovaní a skúsení kuchári

Na treťom ročníku gurmánskej súťaže Kuchár Zemplína 2015 pripravovali zmes rôznych jedál z rýb a morčacieho mäsa.

Odborná porota. Hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov.Odborná porota. Hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov.(Zdroj: Zuzana Ročeňová)

V metropole Zemplína súťažili mladí talentovaní kuchári, ale aj skúsení šéfkuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií.

MICHALOVCE. V uplynulých dňoch sa v Michalovciach stretli špičkoví, ale aj mladí nádejní kuchári z hotelových a odborných škôl, aby predviedli svoje gurmánske umenie.

Odborná porota hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov, ale aj hygienu na pracovisku.

Tretí ročník kulinárskej súťaže sa konal opätovne na pôde michalovskej SOŠ obchodu a služieb, pod záštitou Košického klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Láska k jedlu

„Táto súťaž sa zakladá na tom, že máme množstvo skvelých kuchárov a chceme ukázať naším žiakom nové trendy v kuchyni. Aj láska k jedlu je významná. Juniori mali v zadaní rybu na kokosovom oleji a seniori morčacie prsia, taktiež na kokosom oleji,“ povedal Juraj Balombini, majster odborného výcviku Hotelovej školy v Michalovciach, ktorý bol jedným z porotcov.

Do súťaže sa zapojilo spolu 17 žiakov zo stredných škôl z Michaloviec, Humenného, Sečoviec, Košíc, Svidníka, Liptovského Mikuláša, Bratislavy, Pribeníku a Poľska. Do seniorskej kategórie sa zapojili štyria skúsení šéfkuchári, ktorí boli z Michaloviec, Košíc a Liptova.

„Museli dodržať podmienky, a to 45 minút na prípravu jedla a upratania po sebe. Bolo potrebné pripraviť dve porcie, jednu pre porotu a druhú na výstavu pre návštevníkov,“ prezradil Balombini.

Medzi komisármi súťaže bol ambasádor Slovenska v organizácii World Chefs Without Borders. Miloš Lachkovič, poľský Master Chef Society Krzysztof Gawlik a viceprezident World Master Chef Society Daniel Ayton z Anglicka.

„Študenti sú veľmi dobrí, majú vysokú kvalitu a úroveň, s ktorou pripravujú jedlá,“ vyjadril sa na margo súťažiacich Daniel Ayton odborník, ktorý varil v minulosti aj pre britskú kráľovskú rodinu.

„Myslím si, že súťaž naberá tie správne grády a je na slušnej úrovni,“ zhodnotil Miroslav Sivý, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach.

Najlepší kuchári sú z Košíc a Michaloviec

Kuchári súťažili v dvoch kategóriách, juniori – žiaci stredných hotelových a odborných škôl a seniori – profesionálni kuchári z hotelových a reštauračných zariadení.

„Porotu sme postavili tak, aby bola nezávislá a aby súťažiaci počuli pripomienky skutočných odborníkov,“ podotkol Michal Šenitko, ktorý bol jedným z rozhodcov kulinárskej súťaže. V Michalovciach zastupoval Košický klub kuchárov a cukrárov.

V kategórii juniorov obsadil prvé miesto Kristián Štec zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Jána Bocatia v Košiciach.

Špeciálnu cenu za kreativitu udelila porota Martinovi Petríkovi zo SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach.

Seniorskú kategóriu vyhral domáci kuchár – Michalovčan Adrián Čižmár. Do kulinárskej súťaže sa zapojil prvýkrát a hneď uspel.

79c2f5707e8c9f5e28fba7d189175ae1_res.jpg

Mladí kuchári. Okrem východného Slovenska bol zastúpený západ i zahraničie.

8a3dab147b5ce66c8193d4e787d781be_res.jpg

Varili na čas. Mali 45 minút nato, aby navarili chutné jedlo aj za sebou upratali.

0c36a39bbd271a09de437a3bc0a1a9cc_res.jpg

Súťažné jedlá. Juniori varili z rýb, seniori z morčacieho mäsa. Foto k článku: Zuzana Ročeňová

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 203
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 864
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 304
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 7 473
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 7 421
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 911
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 573
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 180
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 800

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop