Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

V Michalovciach sa stretli talentovaní a skúsení kuchári

Na treťom ročníku gurmánskej súťaže Kuchár Zemplína 2015 pripravovali zmes rôznych jedál z rýb a morčacieho mäsa.

Odborná porota. Hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov.Odborná porota. Hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov. (Zdroj: Zuzana Ročeňová)

V metropole Zemplína súťažili mladí talentovaní kuchári, ale aj skúsení šéfkuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií.

MICHALOVCE. V uplynulých dňoch sa v Michalovciach stretli špičkoví, ale aj mladí nádejní kuchári z hotelových a odborných škôl, aby predviedli svoje gurmánske umenie.

Odborná porota hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov, ale aj hygienu na pracovisku.

Tretí ročník kulinárskej súťaže sa konal opätovne na pôde michalovskej SOŠ obchodu a služieb, pod záštitou Košického klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Láska k jedlu

„Táto súťaž sa zakladá na tom, že máme množstvo skvelých kuchárov a chceme ukázať naším žiakom nové trendy v kuchyni. Aj láska k jedlu je významná. Juniori mali v zadaní rybu na kokosovom oleji a seniori morčacie prsia, taktiež na kokosom oleji,“ povedal Juraj Balombini, majster odborného výcviku Hotelovej školy v Michalovciach, ktorý bol jedným z porotcov.

Do súťaže sa zapojilo spolu 17 žiakov zo stredných škôl z Michaloviec, Humenného, Sečoviec, Košíc, Svidníka, Liptovského Mikuláša, Bratislavy, Pribeníku a Poľska. Do seniorskej kategórie sa zapojili štyria skúsení šéfkuchári, ktorí boli z Michaloviec, Košíc a Liptova.

„Museli dodržať podmienky, a to 45 minút na prípravu jedla a upratania po sebe. Bolo potrebné pripraviť dve porcie, jednu pre porotu a druhú na výstavu pre návštevníkov,“ prezradil Balombini.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzi komisármi súťaže bol ambasádor Slovenska v organizácii World Chefs Without Borders. Miloš Lachkovič, poľský Master Chef Society Krzysztof Gawlik a viceprezident World Master Chef Society Daniel Ayton z Anglicka.

„Študenti sú veľmi dobrí, majú vysokú kvalitu a úroveň, s ktorou pripravujú jedlá,“ vyjadril sa na margo súťažiacich Daniel Ayton odborník, ktorý varil v minulosti aj pre britskú kráľovskú rodinu.

„Myslím si, že súťaž naberá tie správne grády a je na slušnej úrovni,“ zhodnotil Miroslav Sivý, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach.

Najlepší kuchári sú z Košíc a Michaloviec

Kuchári súťažili v dvoch kategóriách, juniori – žiaci stredných hotelových a odborných škôl a seniori – profesionálni kuchári z hotelových a reštauračných zariadení.

Skryť Vypnúť reklamu

„Porotu sme postavili tak, aby bola nezávislá a aby súťažiaci počuli pripomienky skutočných odborníkov,“ podotkol Michal Šenitko, ktorý bol jedným z rozhodcov kulinárskej súťaže. V Michalovciach zastupoval Košický klub kuchárov a cukrárov.

V kategórii juniorov obsadil prvé miesto Kristián Štec zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Jána Bocatia v Košiciach.

Špeciálnu cenu za kreativitu udelila porota Martinovi Petríkovi zo SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach.

Seniorskú kategóriu vyhral domáci kuchár – Michalovčan Adrián Čižmár. Do kulinárskej súťaže sa zapojil prvýkrát a hneď uspel.

79c2f5707e8c9f5e28fba7d189175ae1_res.jpg

Mladí kuchári. Okrem východného Slovenska bol zastúpený západ i zahraničie.

8a3dab147b5ce66c8193d4e787d781be_res.jpg

Varili na čas. Mali 45 minút nato, aby navarili chutné jedlo aj za sebou upratali.

0c36a39bbd271a09de437a3bc0a1a9cc_res.jpg

Súťažné jedlá. Juniori varili z rýb, seniori z morčacieho mäsa. Foto k článku: Zuzana Ročeňová

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  2. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  10. Home (ale aj) Office
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 28 897
  2. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 25 893
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 912
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 14 880
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 151
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 672
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 169
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 157
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 912
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 344
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Šéfka hokejových klubov bola konateľkou firmy, ktorú zakladal Vadala

Aneta Büdi mala v minulosti aj politické ambície.

Aneta Büdi sa stala riaditeľkou Asociácie profesionálnych hokejových klubov.
Rozhovor

Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí

V dome vinárskej rodiny z Tokaja fľašu vína nenájdete.

Manželia Ostrožovičovci sú rozdielne osobnosti, ale vďaka tomu podľa nich napredujú tak v súkromí, ako aj vo firme.

Obchvat Košíc má stavebné povolenie od júna. Proces zabrzdil vlastník pozemku

Ak výstavbu nestihnú začať do zimy, projekt rozdelia.

Nový úsek rýchlostnej cesty sa bude napájať na diaľnicu D1 v križovatke pri Hrašovíku.

Loď Bohemia bude na Domaši premávať až do zimy

Previezla 38-tisíc ľudí. Záujem o plavby neutícha.

Loď Bohemia. Brázdi vody nádrže Veľká Domaša.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Profesor a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry.
Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.
Komentár Petra Schutza

Deklarácia na uhoľ

Česko-slovenská hranica je dokladom, že na prvej konfrontácii s domácimi pandemikmi deklarácia zhorela na uhoľ.

Peter Schutz
Sam Bennett (vľavo) a Peter Sagan v závere 19. etapy na Tour de France 2020.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop