Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Sobrance patrili lesníkom a poľovníkom. Zmerali si sily vo varení jagereku

Poľovníckou omšou odštartoval v meste Sobrance Deň sv. Huberta.

Deň sv. Huberta v Sobranciach. Má už dlhodobú tradíciu.Deň sv. Huberta v Sobranciach. Má už dlhodobú tradíciu. (Zdroj: Zuzana Ročeňová)

Poľovníckou omšou v priestoroch rímskokatolíckeho kostola sv. Vavrinca odštartoval v meste Sobrance Deň sv. Huberta. Organizátori tradičnej mestskej slávnosti pripravili pre návštevníkov Sobranských kúpeľov pestrý sprievodný program, súčasťou ktorého sú aj viaceré zaujímavé súťaže.

SOBRANCE. Lesníci a poľovníci zo sobranského regiónu a širokého okolia si uctili svojho patróna svätého Huberta.

Deň sv. Huberta v Sobranciach má už dlhodobú tradíciu a konal sa pod záštitou mesta Sobrance, Lesy SR, š.p., Odštepný závod Sobrance, Okresnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu a Košického samosprávneho kraja.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Chutný jagerek

Celoslovenskou raritou tohto podujatia je súťaž v príprave rýdzo poľovníckeho jedla jagerek.

Ide o varenie poľovníckej špeciality, základom ktorej sú vnútornosti z ulovenej divokej zvery, trofej každého poľovníka. Jagerek sa pripravuje z jelenej, srnčej a diviačej zveri.

„Tohto podujatia sa zúčastňujeme pravidelne, sme tu už 18. rok. Pripravili sme jagerek z mladého jelenieho mäsa. Nesmie chýbať veľa cibule, zemiakov a niečo špeciálne. Od toho tu máme našu šéfkuchárku, ktorá nám ho stále perfektne dochutí,“ prezradil Peter Copák z Poľovníckeho združenia Diviak Porubka.

Ako nám Copák prezradil, do pravého jagereku sa pridáva pečeň, srdce, ľadvinky a pľúca. Tieto vnútornosti sa restujú na panvici a podlievajú vínom alebo pivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jednotlivé súťažné družstvá dohliadajú aj na špecifické servírovanie tohto jedla. Súťaž vo varení jagereku je najväčšou atrakciou tohto podujatia, najmä pre dospelých, ktorí si merajú sily v gurmánskych schopnostiach.

Tradičné poľovnícke jedlo pripravovalo v areáli Sobranských kúpeľov 16 súťažných družstiev, ktoré tvorili členovia viacerých poľovníckych združení a pracovníci Štátnych lesov SR.

Vzácne dravce

Jednou zo sprievodných akcií bola aj zaujímavá prezentácia sokoliarstva, o ktorú sa postaral Ľubomír Engler zo Sečoviec.

„Návštevníkom som prezentoval sokoliarstvo a dravce, ktoré pochádzajú z odchovu. Išlo napríklad o plamienku driemavú, výra skalného, jastrabov a myšiakov. Okrem nich tu mám aj orla skalného, ide o deväťročnú samičku Afroditu. Je to prvé mláďa, ktoré sa mi podarilo odchovať,“ povedal Engler, ktorý je členom Slovenského klubu sokoliarov pri Slovenskej poľovníckej komore.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám vysvetlil, dravce sú partneri pri love a každý z nich má pre neho nesmiernu hodnotu. Okrem chovu a odchovu sa venuje aj rehabilitácii poranených dravcov, ktoré sa snaží ošetriť a pomôcť im v zotavení.

Lákavý program pre návštevníkov

Súčasťou podujatia boli pestré sprievodné podujatia, ako napríklad ukážky poľovníckych signálov, drevorezba a predstavil sa aj Klub lukostrelcov.

Návštevníci si mohli pozrieť aj výstavu obrazov s poľovníckou tematikou, zúčastniť sa workshopu o lesnej pedagogike a nezabudlo sa ani na najmenších účastníkov, pre ktorých boli pripravené tvorivé dielne. O tie sa postaralo Občianske združenie Di_lit.

Súťažná porota rozhodovala o najkrajšom poľovníckom psovi, o priazeň sa uchádzalo 12 čistokrvných plemien, ktoré sa predviedli v behu, ale i v poslušnosti.

Bez povšimnutia neostali ani súťaže o najkrajší poľovnícky klobúk, o rekord v hádzaní flintou do lesa a samozrejme o najchutnejší jagerek.

sutaz-jager_res.jpg

Súťaž v príprave rýdzo poľovníckeho jedla jagerek. Základom sú vnútornosti z ulovenej divokej zveri. Foto: Zuzana Ročeňová

tvorive_res.jpg

Tvorivé dielne pre najmenších. Niesli sa v zvieracej a lesnej tematike. Foto: Zuzana Ročeňová

sutaz-psa_res.jpg

Súťaž o najkrajšieho poľovníckeho psa. Tí sa predviedli v behu, ale i v poslušnosti. Foto: Zuzana Ročeňová

navstevnikov_res.jpg

Návštevníkov upútal orol skalný. Afroditu sa podarilo odchovať Ľubomírovi Englerovi. Foto: Zuzana Ročeňová

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  6. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 720
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 202
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 249
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 182
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 745
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 639
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 239
  8. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 119
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 043
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pandémia si u nás vyžiadala 7 388 obetí.

13 h

Na Slovensku naďalej platí IV. stupeň výstrahy. Viaceré okresy menia v covid automate farbu, pozrite si mapu.

23m
Prezidentka Zuzana Čaputová.

Nie je to zložité, je to len nemožné.

28. feb

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop