Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Trebišovčania hodovali pri Andrassyho kaštieli

Koniec augusta sa v Trebišove niesol v znamení mnohých kultúrno-spoločenských aktivít.

Tradičné varenie Klenovčaniek. Slivkový lekvár v kotle.Tradičné varenie Klenovčaniek. Slivkový lekvár v kotle. (Zdroj: Magda Haburová)

K takým patrí aj festival folklóru, tradičných remesiel a zvykov v kuchyniach starých materí, „podfarbený“ kulináriou spojenou aj s tokajským vínom.

TREBIŠOV. Niet divu, veď Vinohradnícka oblasť Tokaj so svojimi nezabudnuteľnými pivničkami, na svete unikátnymi, sa rozprestiera len niekoľko kilometrov od okresného sídla a Trebišov by sme pokojne mohli „pasovať“ za okresné mesto slovenského Tokaja.

Najvhodnejšie miesto na stretnutie súčasnosti s históriou je okolie kaštieľa grófa Júliusa Andrassyho, obklopeného zeleňou parku, a preto horúčavy tu návštevníkovi menej ublížia.

Nechýbali tradičné remeslá

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove tohtoročné podujatie Chlebom a vínom zasvätilo prezentácii aj remeslám, ktoré síce neboli v minulosti každodenné, napríklad zapletanie lana, avšak kto sa na to cítil, mohol si to vyskúšať i dnes.

Tkanie „pokrovcov“, čo neznamená nič iné ako kobercov, tých dobre známych, kedysi neodmysliteľne pokrývajúcich drevené či hlinené podlahy v mnohých vidieckých domčekoch južného Zemplína.

Ale aj plátna ako takého, z ktorého kedysi dávno šili ošatenie, či naň vyšívali, bývalo odjakživa ženskou parketou.

Chutné kulinárske pochúťky

Kulinárske vychytávky, jednoduché, ale ohromne chutné, bolo kedysi cítiť už zďaleka takmer spoza každého sporáka zemplínskej domácnosti.

Starší návštevníci si pamätajú aj časy, keď v mnohých domoch na vidieku chovali statok, a to najmä kravu, od ktorej nadojili vynikajúce, smotanou a tukom nasýtené mliečko, z ktorého vždy bolo voňavé maslo.

Ale ako sa mlieko premenilo do tuhého stavu? Aj toto mali možnosť vidieť práve tu na nádvorí kaštieľa.

Domáci slivkový lekvár je dodnes vo viacerých domácnostiach považovaný za výnimočnosť, lebo už ho klasickým spôsobom nevaria.

Varenie slivkovej dobroty trvalo celý deň až do noci. Striedali sa pri ňom nielen domáci, ale i susedia, lebo slivky v kotli sa museli miešať drevenou „ozrutou“ bez prestávky.

Inak by sa priškvaril a to by už nebolo ono.

Pri kaštieli sa na to podujali ženy z Klečenovčanky a pomáhal im pritom aj manžel šéfky Gitky Bartkovej.

Slivničanky navarili slávnu „zamišku“, inak kukuričnú kašu, na slano i na sladko. Všetky žienky sa vykrúcali okolo roboty, každá chcela ukázať tú svoju špecialitku. Či to už boli tzv. hrubé lokše, či posúchy, alebo ovocné koláče.

Čerhovčania so sebou dokonca doniesli klasickú pec, do ktorej rozkladali oheň, prikladali polená a piekli kysnuté ovocné koláče s posýpkou, ba i ďalšie kulinárske fajnovosti, ktoré sa v kuchyniach zachovali dodnes.

Návštevníci teda mohli hodovať a zapíjať aj tokajským či hroznovým muštom.

Program pre malých i veľkých

A napokon tu bolo aj veľa spevu. Hrdla nešetrili Žipovčania, ktorí priniesli panej kaštieľa veľmi pekný dožinkový veniec.

Piatkové odpoludnie bolo plné zážitkov pre malých i veľkých, lebo v blízkosti stálej výstavy poľnohospodárskej techniky, pri ozrutných parných oračkách spred stovky rokov, boli otvorené aj ďalšie expozície týkajúce sa pohnutej histórie okresu Trebišov.

Kaštieľ je síce v rekonštrukcii, ale život v jeho blízkosti naďalej pulzuje.

dcdaf57c939b31d886e39858b028f5e5_res.jpg

Šikovné kuchárky. Uvarili chutnú kukuričnú kašu.

9c88a74cbadc270a6ab09e1a1e45e9a1_res.jpg

Nechýbali sladké dobroty. Klasické koláče od Čerhovčanov.

6beeae2aefc1fd2e39a0d62d54c60cec_res.jpg

Mini zoo. Detská farma pre najmenších návštevníkov. Foto k článku: Magda Haburová

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 659
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 110
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 853
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 000
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 361
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 073
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 016
  9. Po Slovensku na motorke 5 338
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 016
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Rozhovory ZKH: Juraj Šeliga.

Strana Za ľudí je v kríze už niekoľko týždňov.


a 1 ďalší 4 h
Peter Schutz

Východisko na spôsob "vláda národnej spásy" je čistá fantazmagória.


4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop