TREBIŠOV. Ochutnať tradičné zemplínske jedlá, ale aj vyskúšať si prácu s kolovrátkom či upliesť lano a zabaviť sa mohli v piatok návštevníci dožinkového festivalu Chlebom a vínom, ktorý pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
Podujatie sa konalo piaty raz a bolo súčasťou Dní mesta Trebišov, ktoré budú v sobotu (29. 8.) pokračovať v mestskom parku a amfiteátri.
"Návštevníci mohli vidieť a ochutnať rôzne tradičné jedlá, ktoré sa kedysi varili a jedli počas dožiniek. Mohli vyskúšať rôzne tradičné činnosti. Mali sme tu množstvo atrakcií pre deti, takže sme mali nielen bohatý kultúrny program, ale aj množstvo zážitkových a interaktívnych možností pre našich návštevníkov," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštánová.
Varili tradičné jedlá
V tomto roku pribudli k ukážkam, ktoré múzeum ponúklo, nové atrakcie.
"Ľudia si mohli vyskúšať, ako sa kedysi priadlo na kolovrátku, mohli si upliesť lano na našom tradičnom historickom pletacom stroji z 19. storočia, mohli si vyskúšať mlátenie cepmi, mlátenie na mláťačkách, vyskúšať si mletie zrna na žarnove," priblížila Kereštánová.
Zemplínsku kuchyňu predviedli členky folklórnych skupín, ktoré varili a piekli rôzne tradičné jedlá na ochutnávku.
Piekli sa hrubé lokše a tokajské koláče, varila sa kukuričná kaša "zameška" či lekvár v kotle.
Deti sa tešili z prehliadky minizoo, jazdy na poníkoch, aktivít rozprávkovej krajiny Haliganda, súťaží a iných prekvapení.
Ťahákom bola premena hrozna na víno. Podľa riaditeľky ľudia tak mohli zistiť, koľko práce treba, kým sa z hrozna stane vzácny nápoj - víno kráľov.

Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín