TREBIŠOV. Tradičnú zemplínsku zabíjačku si v utorok mohli pozrieť návštevníci pred kaštieľom v Trebišove.
Predsilvestrovskú akciu pre gurmánov, fanúšikov tradícií a folklóru, ale aj pre deti pripravilo už po štvrtý raz Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína.
Cieľom bolo ukázať spôsob, ako sa kedysi spracovávala ošípaná a pripravovali výrobky z nej.
K zaujímavostiam patrilo napríklad opaľovanie srsti zabitého prasaťa slamou.
"Náš henteš (mäsiar) používa pri premene ošípanej na výborné zabíjačkové špeciality repliky tradičných nástrojov, ktoré sa kedysi pri zabíjačkách na Zemplíne používali," priblížila riaditeľka trebišovského Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.
Podujatie sa konalo pod mottom "Ľudze poce jes, pic i tancovac, bo stari rok konči a novi začina".
Záujemcovia mohli ochutnať zabíjačkové špeciality ako čerstvú klobásu, jaternicu či zabíjačkovú kapustu. Na deti čakali rôzne atrakcie, hry a súťaže, napríklad o najkrajšiu masku prasiatka.
V rámci zábavy spojenej s hudbou nechýbalo rozpoznávanie významu nárečových slov, ktoré sa každoročne teší veľkej obľube.
Keďže kaštieľ je vstupnou bránou na Tokajskú vínnu cestu, návštevníci sa v chladnom počasí mohli zohriať pri pohári tokajského vína.
Foto k článku: TASR/Roman Hanc
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín