Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Trebišovská medovnikárka: V kurze sú adventné vence a svietniky

Z predvianočného pečenia sa u nej stala celoročná záležitosť.

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

TREBIŠOV. K pečeniu a zdobeniu medovníkov sa dostala prvýkrát až na podnet svokry pred 13 rokmi, neskôr sa jej to zapáčilo natoľko, že sa to stalo jej záľubou.

Ako hovorí medovnikárka Miriam Miňová z Trebišova, z predvianočného pečenia sa u nej stala celoročná záležitosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Známi ma oslovili, či by som neurobila medovníky na rôzne príležitosti, či už narodeniny, krstiny, svadby, a tak som začala skúšať," uviedla.

Predsa len špecifická vôňa perníkov je spojená najviac s aktuálnym vianočným obdobím.

SkryťVypnúť reklamu

V kurze pritom sú rôzne podoby medovníčkov.

"Najväčší záujem teraz pred Vianocami je o adventné vence a štedrovečerné svietniky," zhodnotila Miňová.

Výroba perníkov so zdobením vyzerá jednoducho, nie každý má však na to trpezlivosť, fantáziu či pokojné ruky.

"Nie je to jednoduché, každý si povie, čo to je zaliať. Nech si to každý skúsi, ale zase na druhej strane tú bodku a čiarku vie urobiť každý, lebo hovorím, že to je o bodkách a čiarkach," povedala s úsmevom medovnikárka.

Tradičný recept nie je zložitý

Tradičný recept pritom nie je zložitý. Cesto, v ktorom nesmú chýbať med a perníkové korenie, sa nechá odležať v chladničke. Klasicky sa vyvaľká a potom sa vykrajujú medovníčky.

"Po upečení sa natierajú rozšľahaným vajíčkom, ja do neho pridávam trošku potravinárskeho hnedého farbiva, aby boli hnedšie a zvýraznila sa výzdoba na nich. Po upečení ich nechávam 24 hodín vydýchať, potom ich zalievam a po uschnutí polevy zdobím bielkovou polevou," priblížila Trebišovčanka.

SkryťVypnúť reklamu

Foto k článku: TASR/Roman Hanc

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 419
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 061
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 750
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 994
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 265
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 987
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 776
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu