Vinobranie v obci Čerhov a deň otvorených pivníc pritiahli do tokajskej vinohradníckej oblasti tisícky milovníkov vína z celého Slovenska. Návštevníci si pochutnávali aj na gurmánskych špecialitách a užívali si bohatý kultúrny program plný folklóru a ľudových tradícií.
Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.
ČERHOV. Oslavy tokajského vinobrania odštartovali už v piatok tradičným behom tokajskými vinicami.
V Dome tradícií v obci Čerhov mohli návštevníci vidieť, ako sa kedysi piekol chlieb, ale aj ukážky výroby vína, tradičných remesiel a prípravu zemplínskych jedál spojenú s ochutnávkou.
Turistov priviezol Tokajský expres
V sobotu dopoludnia priviezol z Košíc do Čerhova milovníkov vína špeciálny Tokajský expres. Už pri vystúpení z vlaku ich domáce gazdinky ponúkali koláčmi a vítali piesňami.
Potom turisti navštívili obecnú vínnu pivnicu v Čerhove a tokajské pivnice v obciach Viničky, Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa, v ktorých degustovali vína a pochutnávali si na gurmánskych špecialitách.
Trebišovské múzeum prinieslo do Čerhova aj časť svojej expozície. Návštevníci si mohli vyskúšať pletenie lana na historickom stroji. Pozrieť si mohli aj prácu rezbárov, šperkárov, kožiarov, tkáčov, hrnčiarov a ďalších remeselníkov.
V programových blokoch Zempľinska maňira a Vitajce u nas na vinobraňu sa predstavili folklórne skupiny Furmaňe z Trebišova, domáci Strapec a dychovka z Michalian. Vystúpil aj folklórny súbor Čarnica z Košíc, Zemplín z Michaloviec, Ľudová hudba Ondreja Kandráča a populárna hudobná skupina Desmod.
Návštevníci odchádzali spokojní
Tokajské vinobranie navštívili turisti z rôznych kútov Slovenska, ale aj Čiech.
„Je to super akcia. Odporúčam ju každému. Mne najviac chutil päťputňový výber. Prešli sme šesť pivníc. Ale dobré vínko ponúkajú aj drobní miestni vinári,“ povedal Branislav Kaščák z obce Krivé v okrese Bardejov.
“Tokaj ma prekvapil dobrým vínom, dobrými chuťami. Páčili sa mi pivnice,“ povedal Miloš Uhaľ z Kysaku.
Vinohradníci uviedli, že tento rok nebolo počasie pre tokajské vinice priaznivé. Vinohrady museli chrániť pred rôznymi chorobami.
„Museli sme byť viac vo vinohrade ako inokedy,“ potvrdil Attila Nagy.
Návštevníci podujatia mohli okrem vína ochutnať aj prvé slovenské tokajské pivo. Nápoj je špecifický tým, že počas výroby piva sa do neho pridávajú vzácne tokajské cibéby.
Podujatie spestril návštevníkom aj denník KORZÁR. V stánku nášho denníka boli pre deti pripravené rôzne súťaže a množstvo pekných cien.
Tokajské vinobranie pripravila Obec Čerhov a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
Foto k článku: TASR/Roman Hanc, Milan Potocký, st
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín