Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

V Michalovciach súťažia začínajúci aj skúsení kuchári

Súčasťou prvej Jesennej gastronomickej výstavy je aj ukážka výroby miešaných nápojov a vyrezávaného ovocia.

Ukážka zdobenia ovocia.Ukážka zdobenia ovocia. (Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa dnes v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení.

Podujatie, ktoré prebieha od dnešného rána v jednom z michalovských hotelov, zorganizovali košická a tatranská pobočka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s michalovskou Strednou odbornou školou obchodu a služieb (SOŠOaS).

"Dnešná výstava je príkladom spolupráce školy a praxe. Chceme vytvárať čo najviac príležitostí, aby si študenti už v škole našli odpovede na mnohé otázky, s ktorými sa budú stretávať počas výkonu svojho povolania," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠOaS Miroslav Sivý.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčová panenka z rúk košického kuchára Miroslava Timu. Foto: TASR/ Tomáš Doboš

Pripravujú bravčovú panenku

Súčasťou programu sú ukážky najnovších trendov stolovania, prezentácia cukrárenských výrobkov, ukážky výroby miešaných nápojov, vyrezávaného ovocia, ale aj kuchárska súťaž vo varení, a to v kategóriách junior a senior.

Začínajúci kuchári z radov študentov, ako aj skúsenejší kuchári z praxe dnes súťažia podľa medzinárodných podmienok v príprave vopred stanoveného jedla, a to bravčovej panenky s prílohou.

"Odborná porota sleduje, ako kuchári pracujú, ako využívajú celkový priestor na stole, ako dokážu šikovne spracovať celú receptúru, surovinu, no a samozrejme, najdôležitejšou časťou je vizualizácia jedla a jeho samotná chuť," priblížil pre TASR Michal Šenítko z košického zväzu kuchárov a cukrárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Podujatia, kde sa stretávajú mladí a skúsenejší kuchári, sú podľa jeho slov prínosom pre obe strany.

"Poskytuje sa tak priestor jednak žiakom odborných škôl, ale aj kuchárom z praxe, aby si zmerali svoje sily a porovnali svoje vedomosti či zručnosti pri príprave jedál."

Gastronomické výstavy sú zároveň vhodným miestom pre prezentáciu a degustáciu nových druhov jedál.

"Z kuskusu som urobil sushi maki, bravčovú panenku som upiekol na panvici a následne som to polial dubákovou penou a slivkovo-vínovou omáčkou," pochválil sa svojím netradičným spracovaním súťažného jedla košický kuchár Miroslav Tima.


Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 770
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 809
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 696
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 860
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 670
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 072
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 567
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 282
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 11 218
  10. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 979
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus na východe Slovenska: V nedeľu pokračuje plošné testovanie (minúta po minúte)

Plošné testovanie Slovenska na ochorenie Covid-19 prebieha druhý deň.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Namiesto futbalového zápasu odbery z nosa. Tak to vyzeralo v Malom Šariši

V Sabinove sa črtá problém, vo Veľkom Šariši sú pokojní.

Plošné testovanie v Malom Šariši išlo podľa plánu.
Pred letiskom v Abu Dhabí. Lenka vycestovala do Spojených arabských emirátov pred rokom. Verí, že koronakríza jej dovolí opäť naplno lietať.
Rozhovor

Dizajnérka: Retro považujú ľudia za moderné alebo súčasné. Nie je to správne

Márii Bujňákovej učaroval najviac škandinávsky štýl.

Mária Bujňáková, dizajnérka a doktorandka na Katedre umení Technickej univerzity v Košiciach
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Naď očakáva, že počas víkendu otestujú aspoň tri milióny ľudí

Najväčšie problémy spôsobovali drive through odberové miesta.

celoplošné testovanie na Covid-19.
Autorská strana Beaty Balogovej

Ako neprísť o Dušičky počas korony

Covid zasahuje aj do nášho vzťahu s mŕtvymi.

Ilustračné foto.
Internista v nemeckom meste Chemnitz a člen skupiny Lovci šarlatáni, ktorá sa usiluje vyvracať mýty a bludy v medicíne, Roland Oravský.
Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop