Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra
Pridajte si svoje mesto

V Michalovciach súťažia začínajúci aj skúsení kuchári

Súčasťou prvej Jesennej gastronomickej výstavy je aj ukážka výroby miešaných nápojov a vyrezávaného ovocia.

Ukážka zdobenia ovocia.(Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa dnes v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení.

Podujatie, ktoré prebieha od dnešného rána v jednom z michalovských hotelov, zorganizovali košická a tatranská pobočka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s michalovskou Strednou odbornou školou obchodu a služieb (SOŠOaS).

"Dnešná výstava je príkladom spolupráce školy a praxe. Chceme vytvárať čo najviac príležitostí, aby si študenti už v škole našli odpovede na mnohé otázky, s ktorými sa budú stretávať počas výkonu svojho povolania," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠOaS Miroslav Sivý.

Bravčová panenka z rúk košického kuchára Miroslava Timu. Foto: TASR/ Tomáš Doboš

Pripravujú bravčovú panenku

Súčasťou programu sú ukážky najnovších trendov stolovania, prezentácia cukrárenských výrobkov, ukážky výroby miešaných nápojov, vyrezávaného ovocia, ale aj kuchárska súťaž vo varení, a to v kategóriách junior a senior.

Začínajúci kuchári z radov študentov, ako aj skúsenejší kuchári z praxe dnes súťažia podľa medzinárodných podmienok v príprave vopred stanoveného jedla, a to bravčovej panenky s prílohou.

"Odborná porota sleduje, ako kuchári pracujú, ako využívajú celkový priestor na stole, ako dokážu šikovne spracovať celú receptúru, surovinu, no a samozrejme, najdôležitejšou časťou je vizualizácia jedla a jeho samotná chuť," priblížil pre TASR Michal Šenítko z košického zväzu kuchárov a cukrárov.

Podujatia, kde sa stretávajú mladí a skúsenejší kuchári, sú podľa jeho slov prínosom pre obe strany.

"Poskytuje sa tak priestor jednak žiakom odborných škôl, ale aj kuchárom z praxe, aby si zmerali svoje sily a porovnali svoje vedomosti či zručnosti pri príprave jedál."

Gastronomické výstavy sú zároveň vhodným miestom pre prezentáciu a degustáciu nových druhov jedál.

"Z kuskusu som urobil sushi maki, bravčovú panenku som upiekol na panvici a následne som to polial dubákovou penou a slivkovo-vínovou omáčkou," pochválil sa svojím netradičným spracovaním súťažného jedla košický kuchár Miroslav Tima.


Neprehliadnite tiež

Rodinný dom v Matejovciach zachvátili plamene

Hasiči k požiaru vyrážali o tretej v noci.

Grátis parkovanie v nemocniciach: Druckera presvedčil dotazník

Ministerstvo chcelo zrušiť, čo zaviedlo. Napokon ostane pri prvej verzii.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Košická štvrť roky nemá obchod. Mesto parkovisko neobetuje

Samospráva tvrdí, že nechce prísť o parkovacie miesta a zaťažiť dopravu.

Nezaplatil peňažný trest, súd ho poslal za mreže

Košičan sa pri dopravnej kontrole vyhrážal policajtom.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa pustilo do Uberu, konečne

Slovenské ministerstvo objavilo Uber.

ŠPORT

Za to, čo spravil stopér Chelsea, by sfúkli aj prípravkára

Barcelončan Lionel Messi dal gól proti Chelsea na deviaty pokus.

KOMENTÁRE

Dá pápež hnedému Dukovi červenú kartu?

Kardinálska červená predsa nemôže byť hnedá.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 925
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 714
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 221
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 029
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 942
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 251
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 302
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 255
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 061
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 920

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop