Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

V Michalovciach súťažia začínajúci aj skúsení kuchári

Súčasťou prvej Jesennej gastronomickej výstavy je aj ukážka výroby miešaných nápojov a vyrezávaného ovocia.

Ukážka zdobenia ovocia.Ukážka zdobenia ovocia. (Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Za účasti viacerých vystavovateľov a tiež začínajúcich a profesionálnych kuchárov sa dnes v Michalovciach koná Jesenná gastronomická výstava, ktorá je vôbec prvým podujatím svojho druhu na území Zemplína. Jej súčasťou je aj kuchárska súťaž vo varení.

Podujatie, ktoré prebieha od dnešného rána v jednom z michalovských hotelov, zorganizovali košická a tatranská pobočka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov spolu s michalovskou Strednou odbornou školou obchodu a služieb (SOŠOaS).

"Dnešná výstava je príkladom spolupráce školy a praxe. Chceme vytvárať čo najviac príležitostí, aby si študenti už v škole našli odpovede na mnohé otázky, s ktorými sa budú stretávať počas výkonu svojho povolania," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠOaS Miroslav Sivý.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčová panenka z rúk košického kuchára Miroslava Timu. Foto: TASR/ Tomáš Doboš

Pripravujú bravčovú panenku

Súčasťou programu sú ukážky najnovších trendov stolovania, prezentácia cukrárenských výrobkov, ukážky výroby miešaných nápojov, vyrezávaného ovocia, ale aj kuchárska súťaž vo varení, a to v kategóriách junior a senior.

Začínajúci kuchári z radov študentov, ako aj skúsenejší kuchári z praxe dnes súťažia podľa medzinárodných podmienok v príprave vopred stanoveného jedla, a to bravčovej panenky s prílohou.

"Odborná porota sleduje, ako kuchári pracujú, ako využívajú celkový priestor na stole, ako dokážu šikovne spracovať celú receptúru, surovinu, no a samozrejme, najdôležitejšou časťou je vizualizácia jedla a jeho samotná chuť," priblížil pre TASR Michal Šenítko z košického zväzu kuchárov a cukrárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Podujatia, kde sa stretávajú mladí a skúsenejší kuchári, sú podľa jeho slov prínosom pre obe strany.

"Poskytuje sa tak priestor jednak žiakom odborných škôl, ale aj kuchárom z praxe, aby si zmerali svoje sily a porovnali svoje vedomosti či zručnosti pri príprave jedál."

Gastronomické výstavy sú zároveň vhodným miestom pre prezentáciu a degustáciu nových druhov jedál.

"Z kuskusu som urobil sushi maki, bravčovú panenku som upiekol na panvici a následne som to polial dubákovou penou a slivkovo-vínovou omáčkou," pochválil sa svojím netradičným spracovaním súťažného jedla košický kuchár Miroslav Tima.


Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podľa magistrátu zamestnávateľ nemá na základe čoho vyžadovať špeciálnu formu dokladu.

Magistrát: Nevidíme dôvod na duplicitné vydávanie.

6m
Ilustračné foto.

Pribudla stovka obetí, vakcínu dostalo 5 743 ľudí.

2 h
Takzvané výherné automaty sú stále doplnkom mnohých podnikov.

Petíciu podpísalo vyše 17-tisíc Prešovčanov.

56m
Priebežné výsledky plošného testovania.

K horším sa ešte môže prehupnúť Prešov a Spišská Nová Ves.

2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Policajti kontrolujú dodržiavanie protipandemických opatrení na železničnej stanici v Košiciach.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

6 h
Dočasný prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík.

Bez opozície by neprešiel.

16 h

Druhé plošné testovanie za sto miliónov dosiahlo toto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop