TREBIŠOV. Kultúrne tradície zemplínskeho regiónu spojené s dožinkami, tradičnými remeslami a kulinárskymi špecialitami priblížil dnešný festival Chlebom a vínom v areáli kaštieľa v Trebišove.
Súčasťou programu boli ukážky príbehov, viažucich sa k dožinkám, oslave úrody a k regiónu Južného Zemplína.
"Pomyselne sme sa v areáli nášho múzea preniesli do 19. storočia, keď si návštevníci mohli vyskúšať prácu na starých poľnohospodárskych strojoch, súvisiacich so žatvou, mlátením obilia, či mletím zrna na múku, a zároveň aj upiecť si svoj peceň voňavého chleba," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.
Návštevníci mohli spoznať aj proces "zrodenia" tokajského vína spojený s jeho degustáciou. Vyskúšať si mohli aj ďalšie tradičné zemplínske remeslá, a to v kováčskej vyhni, pri pletení povrazov, plisovaní sukní, či zdobení perníkov.
Autor: TASR/Roman Hanc
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín