MICHALOVCE. Družstvá z Michaloviec, okolia a aj Užhorodu súperili o to, ktoré z nich je v ochutení a príprave tradičných holubkov najlepší.
Nás zaujímal názor človeka, pri ktorého mene stoja v pozore všetci kuchári či prevádzkari.
Doktorka Janka Stašková, regionálna hygienička Úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach, bola členkou poroty, ktorá „fajne zemplínske holubki“ hodnotila. Ale v prvom rade ako šikovná gazdinka, ktorá ich doma pripravuje aj sama.
„Aj keď ma moja mamka veľa naučila, nikdy tie moje nie sú také chutné ako jej,“ prezradila, podľa koho receptúry má nastavenú latku kvality.
„Osobne mi najviac chutili holubky družstva Služieb mesta Michalovce. Nielen chutili, ale boli pôsobivé aj esteticky,“ povedala.
Rôzne naj
„Najviac diváckych hlasov získali holubky družstva Slovenského zväzu telesne postihnutých, okresná rada Michalovce,“ povedala Stašková.
Porota mala plné ruky práce, lebo družstvá sa na súťaž tak brilantne pripravili a aj vystrojili, že jej členovia museli udeliť naozaj zaujímavé ceny.
Cenu Najkrajšia kuchárka si odnieslo družstvo Denného centra č. 5 z Michaloviec.
Cenu najchutnejší holubok získala Mestská jednota dôchodcov Michalovce.
Cenu s najdlhším názvom Najviac oku lahodiaci holubok získali Služby mesta Michalovce.
Najväčší sa podarilo urobiť družstvu Integra, o. z., Michalovce a najmenší zakrútili členovia folklórnej skupiny Hatalovčan.
Cenu Netradičné holubky získalo družstvo z Užhorodu.
Najlepšie oblečeným bolo družstvo zo Suchého, najzábavnejším družstvo Denného centra č. 5.
Najpikantnejšie boli holubky družstva Slovenského zväzu zdravotne postihnutých z Michaloviec a najviac rozvarené boli družstva tohto zväzu zo základnej organizácie z Vinného.
Popri holubkoch neostali kulinári nič dlžní ani recesii, veď za „najmladší“ tím bolo označené družstvo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.
Keď vidí západniar holubky...
Súťažilo sa aj v jedení holubkov. Klasickú porciu zjedol za 1 minútu a 16 sekúnd Anton Vrana z Dubnice nad Váhom.
Povedal, že na súťaž sa nejako zvlášť nepripravoval: „Človek, keď má chuť do jedla, tak zje všetko.“
Paradoxné je, že gurmán Anton doma v Dubnici holubky nejedáva, pretože tam ich vraj nevaria. Dá si ich, len keď príde na východné Slovensko. V súťaži sa ocitol tak, že bol v Michalovciach na návšteve a jednoducho skúsil šťastie.
„Predtým som bol koštovať holubky, takže už som mal nejaké v sebe,“ prezradil na margo toho, čo spôsobilo, že sa mu porcia šmykla tak hladko dole krkom do žalúdka a vyčarila blažený úsmev víťaza.
„My sme už možno prejedení z domu,“ poznamenal jeden z divákov, keď šikovnému rekordérovi vzdal uznanie svojím potleskom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín