Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Štvrtok, 1. december, 2022 | Meniny má Edmund

Pozdišovskí majstri hliny sa spojili pred 270 rokmi

Od založenia pozdišovského hrnčiarskeho cechu, ktorý preslávil obec Pozdišovce a región Zemplína po celom svete, uplynulo 270 rokov.

Michal Poľaško-Garbar (1883-1956). Bol jedným z posledných cechmajstrov.Michal Poľaško-Garbar (1883-1956). Bol jedným z posledných cechmajstrov. (Zdroj: archív jp)



POZDIŠOVCE. Pozdišovský hrnčiarsky cech spojil miestnych remeselníkov–hrnčiarov v roku 1743. Hrnčiarska tradícia v Pozdišovciach je však oveľa staršia.

Prvá písomná zmienka sa datuje až do roku 1416 a je najstaršia svojho druhu na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lokalitu pod Pozdišovským chrbtom si vybrali majstri hrnčiarskeho remesla pre bohaté ložiská ílovitej hliny vhodnej na výrobu riadu, ktorá sa nachádza pod zemou v hĺbke jeden až 14 metrov.

V okolí sa nachádzali štyri známe ťažobné miesta – Uboč, Hura (hlina), Pľuščova debra a Dzikova debra (farebné hlinky na výzdobu).

SkryťVypnúť reklamu

Miestne hrnčiarstvo zaznamenávalo postupný rozmach od roku 1640 vďaka miestnym zemepánom Sirmajovcom. Zaujímavé informácie z tohto obdobia poskytuje denník krajinského a vojenského hodnostára Andreja Sirmaja z rokov 1680-1713.

Z neho sa napríklad dozvedáme, že v roku 1693 kúpila Anna Sirmajová, rod. Kecerová svojmu vnukovi a Andrejovmu synovi Melicharovi hrnčiara Rigulu. Hrnčiari vyrábali hrnce a úžitkový riad nielen pre svoje domácnosti a okolie, ale aj pre potreby zemepánskej rodiny.

Majstri hliny

Pozdišovskí hrnčiari pálili svoje výrobky v peciach, ktoré mali postavené v záhradách, v bezpečnej vzdialenosti od rodinných domov. V jednej peci vypálili naraz 200-400 kusov riadu, v závislosti od veľkosti.

Pozdišovskí hrnčiari predávali svoje výrobky v Michalovciach, Trebišove, Sečovciach, Snine, Krásnom Brode, ale aj v Blatnom Potoku (Sárospatak), Veľkom Bereznom či Užhorode.

SkryťVypnúť reklamu

Regionálny historik Ján Poprik vysvetlil, že počas vypaľovania hrncov sa pri peciach (kochoch) stretávali nielen hrnčiari a ich rodinní príslušníci, ale i viacerí dedinčania.

„Pri vypaľovaní prekvital aj folklór. Vznikali vtedy hrnčiarske pesničky. Ľudia sa pri peciach stretávali, spievali a tancovali,“ povedal Poprik, ktorý je zároveň autorom publikácie Majstri hliny – Osobnosti pozdišovskej hrnčiarskej dielne.

Publikácia zachytáva dejiny hrnčiarstva v obci a popredné osobnosti.

Cech povýšil hrnčiarske remeslo

Ján Poprik spresnil, že hrnčiarske remeslo nabralo v Pozdišovciach na vážnosti počas panovania Melichara Sirmaja, ktorý na žiadosť hrnčiarov založil miestny cech.

„V roku 1743 založili v Pozdišovciach hrnčiarsky cech. Hrnčiari si stanovili artikuly, predpisy, ktoré ich zrovnoprávnili s ostatnými remeselníkmi. Do písomnej podoby ich dal 20. marca Ján Saari. Každý z bodov bol napísaný po maďarsky a po slovensky, vtedajším dialektom. Hrnčiari tak boli viac pod ochranou miestneho zemepána,“ vysvetlil Poprik.

SkryťVypnúť reklamu

Vznik cechu potvrdzovala listina s názvom „Punkta a Poradek Remesla Harčzarskeho, to gest Pozdisowskych Harčzaruw.“ Cechové predpisy obsahovali 18 bodov – artikúl. V zozname hrnčiarov figurovalo 39 mien majstrov a ich synov.

Vznik cechu mal pre hrnčiarov veľký význam, pretože ich zrovnoprávnil s mestskými remeselníkmi, zamedzilo sa vnútornej konkurencii, zabezpečila sa ochrana pred potulnými remeselníkmi a vyššia kvalita vyrábaného tovaru.

Hrnčiarsky cech mal stanovy, ktoré museli remeselníci dodržiavať. Predpisy sa týkali kvality ich výrobkov, spoločenského života hrnčiarov, ale napríklad aj výchovy a vzdelávania ich detí, keď každý hrnčiar musel svojho syna posielať do školy, aby mohol v budúcnosti hrnčiarske remeslo vykonávať.

Cech mal vlastnú zástavu, cechovú truhlicu, knihu (v nej sa zaznamenávali významné udalosti) a zvolávaciu tabličku, prostredníctvom ktorej si hrnčiari odovzdávali rôzne dôležité informácie, či zvolávali sedenia.

Známi hrnčiari

Medzi známych hrnčiarov a členov hrnčiarskeho cechu patrili napríklad Ján Krištovčík, Štefan Kráľ, Štefan Čenčarik, Martin Parikrupa, Juraj Magura a Juraj Jurko.

Mená starých hrnčiarov sú okrem záznamov hrnčiarskeho cechu uvedené aj v matrike, ktorú viedla miestna evanjelická cirkev. Poprik vysvetlil, že pozdišovskí hrnčiari boli zároveň aj zruční kachliari.

„Napríklad Andrej Krištovčík postavil v humenskom kaštieli za 10 týždňov 6 pecí. Podľa zmluvy z 30. júla 1747 mal za to dostať 55 zlatých, ale keďže pracoval dlhšie, odmenu mu zvýšili o 3 zlaté.“ uviedol Poprik.

V roku 1867 už pôsobilo v obci 61 hrnčiarov, čo je v histórii obce najväčší počet. Miestna hrnčiarska dielňa bola známa aj v zahraničí.

Často sa tu zastavovali poprední cestovatelia, ktorí vo vtedajších lexikónoch často uvádzali, že „hrnčiarstvu sa venujú všetci obyvatelia obce“.

Budúcnosť hrnčiarstva je neistá

Hoci hrnčiarsky cech zanikol začiatkom 20. storočia, remeslu sa v obci darilo aj naďalej. Už v roku 1924 bol obnovený a v roku 1947 vzniklo Hrnčiarske výrobné a predajné družstvo Svojráz.

Hrnčiarska výroba bola sústredená v bývalom sirmajovskom kaštieli. Na sklonku Československej socialistickej republiky dokončili v Pozdišovciach v roku 1985 nový závod na výrobu keramiky, v ktorom pracovalo vyše 100 zamestnancov. Zároveň v kaštieli zriadili učňovské stredisko.

Najviac preslávil pozdišovskú keramiku majster ľudovej umeleckej výroby Michal Parikrupa-Šipar. V jeho šľapajah pokračoval aj jeho syn Ján, ktorý je jedným z posledných mohykánov pozdišovského hrnčiarstva.
Historik Poprik má o budúcnosť pozdišovskej hrnčiarskej tradície obavy.

„Nástupníci tohto remesla už chýbajú. V bývalom závode sa už nevyrába. Napriek bohatej tradícii a kultúre, ktorá súvisí s hrnčiarstvom, je budúcnosť tohto remesla neistá,“ uzavrel Poprik.

Bohatú hrnčiarsku tradíciu pripomína návštevníkom Pozdišoviec malé obecné múzeum – pamätná izba, ktorá sa nachádza v budove obecného úradu od roku 2005. Na desiatich paneloch je prezentovaná história obce.

Osobitný priestor je vyčlenený hrnčiarstvu. V izbe sú umiestnené výrobky miestnych majstrov a fotografie popredných hrnčiarov - majstrov ľudovej umeleckej výroby. Nechýba ani maketa starej hrnčiarskej pece.



miko_hrnciari-poprik2_190313_foto_archiv_jp_res.jpg

Ján Poprik. „Nástupníci tohto remesla už chýbajú. Jeho budúcnosť je neistá,“ hovorí historik
Foto: op

miko_hrnciari-detail3_190313_res.jpg
Pozdišovská keramika. Preslávila región Zemplína po celom svete.
Foto: op

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  2. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  3. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku
  4. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  2. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  3. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  4. Ako sa účinne vyrovnať s energetickou krízou? Spôsobov je viac
  5. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
  6. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  7. Zmeny v systéme revíznych postupov
  8. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 14 926
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 919
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 545
  4. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 5 195
  5. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 062
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 354
  7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás. 1 097
  8. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 1 070

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Správa o stave republiky opozičného politika Róberta Fica.
  2. Ľubomír Maretta: Odpustenie
  3. Michal Pavlík: Ako rastú výdavky slovenských domácností
  4. Unicef Slovensko: Ilustrácie, ktoré zachraňujú životy
  5. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (6): Ako sme zablúdili
  6. Viktor Pamula: Futbalový klub- záchrana
  7. Rudolfa Vallová: Mečiarizmus - problém uvalený na celú epochu
  8. Anna Miľanová: Závislosť na droge... 2022
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 227 202
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 881
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 152
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 947
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 146
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 043
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 4 037
  8. Mária Križanová: Matematika a matikári. 2 885
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Správa o stave republiky opozičného politika Róberta Fica.
  2. Ľubomír Maretta: Odpustenie
  3. Michal Pavlík: Ako rastú výdavky slovenských domácností
  4. Unicef Slovensko: Ilustrácie, ktoré zachraňujú životy
  5. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (6): Ako sme zablúdili
  6. Viktor Pamula: Futbalový klub- záchrana
  7. Rudolfa Vallová: Mečiarizmus - problém uvalený na celú epochu
  8. Anna Miľanová: Závislosť na droge... 2022
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 227 202
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 881
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 152
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 947
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 146
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 043
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 4 037
  8. Mária Križanová: Matematika a matikári. 2 885
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu