Strih viniča patrí k najdôležitejším prácam vo vinohrade.
MALÁ TŔŇA. Vinohradníci v tokajskej oblasti v tomto období postupne dokončujú rez viniča.
"Začali sme už v januári, hneď po novom roku. Teraz nám ostalo ostrihať už len asi 10 % z celkovej výmery viniča," uviedol vinohradník Ján Šándor zo spoločnosti Tokaj & Co v Malej Tŕni (okres Trebišov).
Strih viniča patrí k najdôležitejším prácam vo vinohrade.
"Musí sa pritom rozmýšľať, aké drevo ponecháme, lebo to je základ pre budúcu úrodu hrozna. Aj sa hovorí, že kto ako reže, tak aj oberá," hovorí Šándor.
Vysvetľuje, že pri reze sa prihliada na tvar kra, pri slabšom raste treba nechať slabšie zaťaženie, na menej očiek, pri bujnejšom väčšie zaťaženie. Ovplyvňuje to kvalitu hrozna, ktoré sa dopestuje.
Tokaj v obrazoch: Ako sa strihá vinič
Pozrite si fotogalériu >>
Rezači pracujú aktuálne vo vinohradoch v lokalite Pahorok v Malej Tŕni. "Možno v priebehu budúceho týždňa s rezom už aj skončíme," odhaduje vinohradník.
Zdravotný stav viniča po zimných mesiacoch je podľa Šándora veľmi dobrý, nedošlo k extrémnym mrazom, ktoré by ho poškodili. "Z tohto dôvodu som spokojný," konštatoval.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín