Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

Študentov učia, ako pripraviť chutnú kávu

Na baristickom kurze sa budúci čašníci a barmani naučia pripraviť espresso, cappuccino či latte macchiato.

Študent Denis Gaňo s capuccinom.Študent Denis Gaňo s capuccinom. (Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Centrá odborného vzdelávania školských zariadení orientovaných na hotelierstvo a gastronómiu učia v súčasnosti svojich zverencov pripravovať okrem jedál či miešaných nápojov rôznych druhov aj chutnú no zároveň dobre vyzerajúcu kávu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Konzumenti spomínaného nápoja totiž začali klásť v posledných rokoch dôraz na jeho kvalitu a vzhľad nielen v zahraničí, ale už aj na Slovensku.

So základnými technikami či ingredienciami potrebnými pre prípravu kvalitnej kávy sa zoznamujú v týchto dňoch cez takzvaný základný baristický kurz aj študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) v Michalovciach.

SkryťVypnúť reklamu

Na praxi sa ku kávovaru nedostanú

"Majú oň záujem nielen vyššie ročníky, ale aj prváci, druháci či tretiaci," informoval TASR riaditeľ spomínanej školy Miroslav Sivý.

Ako dodal, získané vedomosti a zručnosti potrebné pre prípravu rôznych druhov miešaných nápojov, ako aj tých s obsahom kávy, pomáhajú neskôr absolventom SOŠOaS uplatniť sa na trhu práce.

Zužitkujú ich však i študenti počas domácej či zahraničnej praxe v hoteloch, kaviarňach či reštauráciách.

"Mnohých študentov počas ich praxe nechcú púšťať ku kávovaru, pretože s ním nevedia narábať. Práve počas týchto kurzov získajú potrebné vedomosti ako pripraviť napríklad tradičné espresso, cappuccino či latte macchiato," ozrejmil pre TASR Stanislav Cibuľa (na snímke TASR), ktorý je odborným lektorom prebiehajúceho baristického kurzu na pôde michalovskej školy.

SkryťVypnúť reklamu

Zákazníci sú dnes nároční

Pripomenul, že povedomie o káve rastie v posledných rokoch aj na Slovenku.

"Zákazník si nepotrpí už iba na chuť, ale aj na detaily, čiže v akej šálke sa káva podáva či k nej dostane aj nejakú cukrovinku, prípadne nápoj," poznamenal s tým, že základom dobrej kávy je nielen produkt v podobe kvalitných kávových zŕn, ale aj kávovar, na ktorom sa spomínaný nápoj pripravuje.

"Nevyhnutná je zároveň jeho pravidelná údržba či čistenie. Všetko to ovplyvňuje výsledný efekt, teda kvalitu či parametre servírovanej kávy."

Študenti michalovskej SOŠOaS sa oboznamujú v týchto dňoch aj s históriou pestovania kávy či s jej prípravou pôvodnými metódami bez pomoci moderných kávovarov.

"Zoznamujem ich napríklad s prípravou pravej tureckej kávy, ktorá sa zhotovuje v takzvanej džezve. Ide o najstarší spôsob prípravy kávy. Niektoré kaviarne sa ešte aj dnes špecializujú na jej výrobu práve podľa tejto tradičnej metódy," uzavrel Cibuľa.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  2. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
  3. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  4. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
  5. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  6. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  7. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  2. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  4. Statute of limitations in consumer relations
  5. As prices rise, purchasing the right office is essential
  6. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  7. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  8. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 110
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 399
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 869
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 462
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 689
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 523
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 039
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 835

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Šášov
  2. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  3. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  5. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  6. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  7. Anna Miľanová: Sen...
  8. Jarmila Halgasova: NIE, NEDOSTATKY V PPA NIE SÚ LEN POZOSTATKOM BÝVALEJ VLÁDY
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 26 964
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 471
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 093
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 671
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 346
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 122
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 986
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 672
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Šášov
  2. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  3. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  5. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  6. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  7. Anna Miľanová: Sen...
  8. Jarmila Halgasova: NIE, NEDOSTATKY V PPA NIE SÚ LEN POZOSTATKOM BÝVALEJ VLÁDY
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 26 964
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 471
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 093
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 671
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 346
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 122
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 986
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 672
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu