Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Študentov učia, ako pripraviť chutnú kávu

Na baristickom kurze sa budúci čašníci a barmani naučia pripraviť espresso, cappuccino či latte macchiato.

Študent Denis Gaňo s capuccinom.(Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Centrá odborného vzdelávania školských zariadení orientovaných na hotelierstvo a gastronómiu učia v súčasnosti svojich zverencov pripravovať okrem jedál či miešaných nápojov rôznych druhov aj chutnú no zároveň dobre vyzerajúcu kávu.

Konzumenti spomínaného nápoja totiž začali klásť v posledných rokoch dôraz na jeho kvalitu a vzhľad nielen v zahraničí, ale už aj na Slovensku.

So základnými technikami či ingredienciami potrebnými pre prípravu kvalitnej kávy sa zoznamujú v týchto dňoch cez takzvaný základný baristický kurz aj študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) v Michalovciach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na praxi sa ku kávovaru nedostanú

"Majú oň záujem nielen vyššie ročníky, ale aj prváci, druháci či tretiaci," informoval TASR riaditeľ spomínanej školy Miroslav Sivý.

Ako dodal, získané vedomosti a zručnosti potrebné pre prípravu rôznych druhov miešaných nápojov, ako aj tých s obsahom kávy, pomáhajú neskôr absolventom SOŠOaS uplatniť sa na trhu práce.

Zužitkujú ich však i študenti počas domácej či zahraničnej praxe v hoteloch, kaviarňach či reštauráciách.

"Mnohých študentov počas ich praxe nechcú púšťať ku kávovaru, pretože s ním nevedia narábať. Práve počas týchto kurzov získajú potrebné vedomosti ako pripraviť napríklad tradičné espresso, cappuccino či latte macchiato," ozrejmil pre TASR Stanislav Cibuľa (na snímke TASR), ktorý je odborným lektorom prebiehajúceho baristického kurzu na pôde michalovskej školy.

Zákazníci sú dnes nároční

Pripomenul, že povedomie o káve rastie v posledných rokoch aj na Slovenku.

"Zákazník si nepotrpí už iba na chuť, ale aj na detaily, čiže v akej šálke sa káva podáva či k nej dostane aj nejakú cukrovinku, prípadne nápoj," poznamenal s tým, že základom dobrej kávy je nielen produkt v podobe kvalitných kávových zŕn, ale aj kávovar, na ktorom sa spomínaný nápoj pripravuje.

"Nevyhnutná je zároveň jeho pravidelná údržba či čistenie. Všetko to ovplyvňuje výsledný efekt, teda kvalitu či parametre servírovanej kávy."

Študenti michalovskej SOŠOaS sa oboznamujú v týchto dňoch aj s históriou pestovania kávy či s jej prípravou pôvodnými metódami bez pomoci moderných kávovarov.

"Zoznamujem ich napríklad s prípravou pravej tureckej kávy, ktorá sa zhotovuje v takzvanej džezve. Ide o najstarší spôsob prípravy kávy. Niektoré kaviarne sa ešte aj dnes špecializujú na jej výrobu práve podľa tejto tradičnej metódy," uzavrel Cibuľa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 11 564
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 191
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 998
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 736
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 692
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 371
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 620
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 066
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 561
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 110

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Sme v obrazoch

Neprehliadnite tiež

V Kráľovskom Chlmci prepadli pobočku banky

Nikto nebol zranený, na mieste zasahuje polícia.

Prešovčanov rozčuľuje systém vybavovania pasov a občianskych preukazov

Na lístočky sa čaká od rána, minú sa štvrťhodinu po otvorení.

Polícia skúša na motorkárov na Jahodnej optickú brzdu

V nebezpečných úsekoch pribudli čiarové spomaľovače.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop