Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra
Nájdete nás na webe

Študentov učia, ako pripraviť chutnú kávu

Na baristickom kurze sa budúci čašníci a barmani naučia pripraviť espresso, cappuccino či latte macchiato.

Študent Denis Gaňo s capuccinom.Študent Denis Gaňo s capuccinom.(Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Centrá odborného vzdelávania školských zariadení orientovaných na hotelierstvo a gastronómiu učia v súčasnosti svojich zverencov pripravovať okrem jedál či miešaných nápojov rôznych druhov aj chutnú no zároveň dobre vyzerajúcu kávu.

Konzumenti spomínaného nápoja totiž začali klásť v posledných rokoch dôraz na jeho kvalitu a vzhľad nielen v zahraničí, ale už aj na Slovensku.

So základnými technikami či ingredienciami potrebnými pre prípravu kvalitnej kávy sa zoznamujú v týchto dňoch cez takzvaný základný baristický kurz aj študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) v Michalovciach.

Na praxi sa ku kávovaru nedostanú

"Majú oň záujem nielen vyššie ročníky, ale aj prváci, druháci či tretiaci," informoval TASR riaditeľ spomínanej školy Miroslav Sivý.

Ako dodal, získané vedomosti a zručnosti potrebné pre prípravu rôznych druhov miešaných nápojov, ako aj tých s obsahom kávy, pomáhajú neskôr absolventom SOŠOaS uplatniť sa na trhu práce.

Zužitkujú ich však i študenti počas domácej či zahraničnej praxe v hoteloch, kaviarňach či reštauráciách.

"Mnohých študentov počas ich praxe nechcú púšťať ku kávovaru, pretože s ním nevedia narábať. Práve počas týchto kurzov získajú potrebné vedomosti ako pripraviť napríklad tradičné espresso, cappuccino či latte macchiato," ozrejmil pre TASR Stanislav Cibuľa (na snímke TASR), ktorý je odborným lektorom prebiehajúceho baristického kurzu na pôde michalovskej školy.

Zákazníci sú dnes nároční

Pripomenul, že povedomie o káve rastie v posledných rokoch aj na Slovenku.

"Zákazník si nepotrpí už iba na chuť, ale aj na detaily, čiže v akej šálke sa káva podáva či k nej dostane aj nejakú cukrovinku, prípadne nápoj," poznamenal s tým, že základom dobrej kávy je nielen produkt v podobe kvalitných kávových zŕn, ale aj kávovar, na ktorom sa spomínaný nápoj pripravuje.

"Nevyhnutná je zároveň jeho pravidelná údržba či čistenie. Všetko to ovplyvňuje výsledný efekt, teda kvalitu či parametre servírovanej kávy."

Študenti michalovskej SOŠOaS sa oboznamujú v týchto dňoch aj s históriou pestovania kávy či s jej prípravou pôvodnými metódami bez pomoci moderných kávovarov.

"Zoznamujem ich napríklad s prípravou pravej tureckej kávy, ktorá sa zhotovuje v takzvanej džezve. Ide o najstarší spôsob prípravy kávy. Niektoré kaviarne sa ešte aj dnes špecializujú na jej výrobu práve podľa tejto tradičnej metódy," uzavrel Cibuľa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 778
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 187
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 095
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 020
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 870
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 112
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 082
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 886
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 429

Téma: Káva


Článok je zaradený aj do ďalších tém Fotky, Fotografie a fotogalérie, Sme v obrazoch

Neprehliadnite tiež

Finišujú na memorande. Umožní mestu prevziať parkomaty EEI

Samospráva Košíc by vďaka tomu získala plnú kontrolu nad plateným parkovaním.

Henrich Burdiga vedie za mesto rokovania s EEI o vyriešení parkovacej kauzy.

Skladba Milión eur vznikla z hnevu po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Edo Klena a Katka Knechtová predstavili jej novú verziu.

Katka Knechtová a Edo Klena.

Novodobého otrokára odsúdili za vykorisťovanie krajana v Anglicku

Muž z okresu Michalovce zarábal na Krompašanovi a jeho rodine.

Ilustračné.

Technické služby chcú nakupovať techniku na údržbu chodníkov

Od minulého roka majú zmluvu s mestom Prešov.

Zimná údržba chodníkov v meste Prešov.
Chránený dub letný v mestskom parku potrebuje orezať a ošetriť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Toto je obraz, akou sme krajinou

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

Dobré ráno

Dobré ráno: Pred rokom zavraždili Jána a Martinu

Špeciálne vydanie podcastu k roku po vražde.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

TRENČÍN

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop