Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Študentov učia, ako pripraviť chutnú kávu

Na baristickom kurze sa budúci čašníci a barmani naučia pripraviť espresso, cappuccino či latte macchiato.

Študent Denis Gaňo s capuccinom.Študent Denis Gaňo s capuccinom. (Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Centrá odborného vzdelávania školských zariadení orientovaných na hotelierstvo a gastronómiu učia v súčasnosti svojich zverencov pripravovať okrem jedál či miešaných nápojov rôznych druhov aj chutnú no zároveň dobre vyzerajúcu kávu.

Konzumenti spomínaného nápoja totiž začali klásť v posledných rokoch dôraz na jeho kvalitu a vzhľad nielen v zahraničí, ale už aj na Slovensku.

So základnými technikami či ingredienciami potrebnými pre prípravu kvalitnej kávy sa zoznamujú v týchto dňoch cez takzvaný základný baristický kurz aj študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) v Michalovciach.

Skryť Vypnúť reklamu

Na praxi sa ku kávovaru nedostanú

"Majú oň záujem nielen vyššie ročníky, ale aj prváci, druháci či tretiaci," informoval TASR riaditeľ spomínanej školy Miroslav Sivý.

Ako dodal, získané vedomosti a zručnosti potrebné pre prípravu rôznych druhov miešaných nápojov, ako aj tých s obsahom kávy, pomáhajú neskôr absolventom SOŠOaS uplatniť sa na trhu práce.

Zužitkujú ich však i študenti počas domácej či zahraničnej praxe v hoteloch, kaviarňach či reštauráciách.

"Mnohých študentov počas ich praxe nechcú púšťať ku kávovaru, pretože s ním nevedia narábať. Práve počas týchto kurzov získajú potrebné vedomosti ako pripraviť napríklad tradičné espresso, cappuccino či latte macchiato," ozrejmil pre TASR Stanislav Cibuľa (na snímke TASR), ktorý je odborným lektorom prebiehajúceho baristického kurzu na pôde michalovskej školy.

Skryť Vypnúť reklamu

Zákazníci sú dnes nároční

Pripomenul, že povedomie o káve rastie v posledných rokoch aj na Slovenku.

"Zákazník si nepotrpí už iba na chuť, ale aj na detaily, čiže v akej šálke sa káva podáva či k nej dostane aj nejakú cukrovinku, prípadne nápoj," poznamenal s tým, že základom dobrej kávy je nielen produkt v podobe kvalitných kávových zŕn, ale aj kávovar, na ktorom sa spomínaný nápoj pripravuje.

"Nevyhnutná je zároveň jeho pravidelná údržba či čistenie. Všetko to ovplyvňuje výsledný efekt, teda kvalitu či parametre servírovanej kávy."

Študenti michalovskej SOŠOaS sa oboznamujú v týchto dňoch aj s históriou pestovania kávy či s jej prípravou pôvodnými metódami bez pomoci moderných kávovarov.

"Zoznamujem ich napríklad s prípravou pravej tureckej kávy, ktorá sa zhotovuje v takzvanej džezve. Ide o najstarší spôsob prípravy kávy. Niektoré kaviarne sa ešte aj dnes špecializujú na jej výrobu práve podľa tejto tradičnej metódy," uzavrel Cibuľa.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 110
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 19 889
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 131
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 119
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 764
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 054
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 622
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 102
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 967
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Sme v obrazoch

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Fotky, Fotografie a fotogalérie, Káva
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Smatana: Plošné testovanie rýchlotestami je zlé riešenie, ale v našej situácii mu rozumiem

Antigénové testy sú menej presné, dôkazom je aj nakazený Trump.

Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo ďalších šesť úmrtí, zomrel aj lekár z Oravy (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 30 695. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Ilustračné foto.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop