Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Študentov učia, ako pripraviť chutnú kávu

Na baristickom kurze sa budúci čašníci a barmani naučia pripraviť espresso, cappuccino či latte macchiato.

Študent Denis Gaňo s capuccinom.(Zdroj: TASR/Tomáš Doboš)

MICHALOVCE. Centrá odborného vzdelávania školských zariadení orientovaných na hotelierstvo a gastronómiu učia v súčasnosti svojich zverencov pripravovať okrem jedál či miešaných nápojov rôznych druhov aj chutnú no zároveň dobre vyzerajúcu kávu.

Konzumenti spomínaného nápoja totiž začali klásť v posledných rokoch dôraz na jeho kvalitu a vzhľad nielen v zahraničí, ale už aj na Slovensku.

So základnými technikami či ingredienciami potrebnými pre prípravu kvalitnej kávy sa zoznamujú v týchto dňoch cez takzvaný základný baristický kurz aj študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOaS) v Michalovciach.

Na praxi sa ku kávovaru nedostanú

"Majú oň záujem nielen vyššie ročníky, ale aj prváci, druháci či tretiaci," informoval TASR riaditeľ spomínanej školy Miroslav Sivý.

Ako dodal, získané vedomosti a zručnosti potrebné pre prípravu rôznych druhov miešaných nápojov, ako aj tých s obsahom kávy, pomáhajú neskôr absolventom SOŠOaS uplatniť sa na trhu práce.

Zužitkujú ich však i študenti počas domácej či zahraničnej praxe v hoteloch, kaviarňach či reštauráciách.

"Mnohých študentov počas ich praxe nechcú púšťať ku kávovaru, pretože s ním nevedia narábať. Práve počas týchto kurzov získajú potrebné vedomosti ako pripraviť napríklad tradičné espresso, cappuccino či latte macchiato," ozrejmil pre TASR Stanislav Cibuľa (na snímke TASR), ktorý je odborným lektorom prebiehajúceho baristického kurzu na pôde michalovskej školy.

Zákazníci sú dnes nároční

Pripomenul, že povedomie o káve rastie v posledných rokoch aj na Slovenku.

"Zákazník si nepotrpí už iba na chuť, ale aj na detaily, čiže v akej šálke sa káva podáva či k nej dostane aj nejakú cukrovinku, prípadne nápoj," poznamenal s tým, že základom dobrej kávy je nielen produkt v podobe kvalitných kávových zŕn, ale aj kávovar, na ktorom sa spomínaný nápoj pripravuje.

"Nevyhnutná je zároveň jeho pravidelná údržba či čistenie. Všetko to ovplyvňuje výsledný efekt, teda kvalitu či parametre servírovanej kávy."

Študenti michalovskej SOŠOaS sa oboznamujú v týchto dňoch aj s históriou pestovania kávy či s jej prípravou pôvodnými metódami bez pomoci moderných kávovarov.

"Zoznamujem ich napríklad s prípravou pravej tureckej kávy, ktorá sa zhotovuje v takzvanej džezve. Ide o najstarší spôsob prípravy kávy. Niektoré kaviarne sa ešte aj dnes špecializujú na jej výrobu práve podľa tejto tradičnej metódy," uzavrel Cibuľa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  7. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Záverečná konferencia projektu RECARE
  2. Forum & československá moderna
  3. Spolupráca Stavebnej fakulty STU na obnove hradu Krásna Hôrka
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  6. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  9. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  10. Vyberáme správny názov firmy
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 22 444
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 17 375
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 14 878
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 967
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 9 684
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 6 884
  7. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku 6 840
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 687
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 300
  10. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 771

Téma: Káva


Článok je zaradený aj do ďalších tém Fotky, Fotografie a fotogalérie, Sme v obrazoch

Neprehliadnite tiež

Pred pár rokmi sa skoro pobili. Ako starostovia chcú spolupracovať

Balčík a Petrovčik konflikt na košickom zastupiteľstve už uzavreli.

Pašeráci sa z areálu U. S. Steelu dali na útek, padol aj výstrel

Ukrajinec kopal do psa, ten mu pohrýzol zadok.

Majiteľa košického klubu súdia za zbitie klienta. Bol v umelom spánku

Obžalovaný vinu popiera, svedkovia tvrdia opak.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Most sa nezúčastní hlasovania o odvolaní Danka

Danka odvolávajú pre rigoróznu prácu.

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Dankovi stačí aj doktorát plzenského typu (píše Michal Havran)

Toto sa nesmie ani v desivom období praudy.

STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Až Marrákeš otvoril Lajčákovi oči

Miroslav Lajčák si kampaň zrejme neskúša.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop