MICHALOVCE. Početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka, ako aj výrobu zabíjačkových špecialít, z ktorých mohli ochutnať.
Gazdovská zabíjačka je už roky populárnou súčasťou michalovských Vianočných trhov.
"Je to ukážka, ako sa kedysi na dedinách v tomto čase postupovalo. Veríme, že tí, ktorí to zažili, si radi zaspomínajú, ako to vyzeralo, a pre tých, ktorí to nepoznajú, to môže byť zaujímavá atrakcia," uviedol primátor mesta Viliam Zahorčák.
V súvislosti s postupom pri zabíjačkách dodal, že špecifikom Zemplína bolo opaľovanie prasiatka na rozdiel od iných regiónov Slovenska, kde sa obarovalo.
V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov, akými sú klobásy, jaternice či tlačenka.
"Podujali sa na to starostovia obcí z mikroregiónu Duša," priblížil primátor.
Na postup prác pri demonštratívnej zabíjačke dohliadal zástupca prednostu mestského úradu Gabriel Dorič.
"Na Zemplíne sa zabíjačky robili bežne, zvyčajne dve, pred Vianocami a pred Veľkou nocou. Keďže žijeme v meste, kde mnoho detí i dospelých sa na zabíjačkách nezúčastňuje, tak im chceme ukázať, aké to kedysi bolo," povedal.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín