Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Študenti z plodov jesene vyčarili chutné jedlá

Študenti viacerých stredných škôl z Košického kraja so zameraním na gastronómiu si dali stretnutie v Michalovciach, aby predviedli, čo dokážu vytvoriť z plodov jesene.

Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá.Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá. (Zdroj: archív SOŠ OaS Michalovce)

Ovocie a zelenina sa pod ich rukami zmenili na rozmanité a chutné jedlá.

MICHALOVCE. Gastronomická akcia Plody jesene, ktorá sa konala v Centre odborného vzdelávania (COV) pre gastronómiu pri SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach priviedla do centra Zemplína študentov škôl s podobným zameraním zo Sobraniec, Pribeníka a Košíc.

Študenti si pri príprave jedál, ktorých základom bolo ovocie a zelenina, vymieňali cenné skúsenosti.

Študenti využili svoj tvorivý potenciál, skombinovali farby jesene s bohatou nádielkou plodov, ktoré použili pri príprave jedál.

„Cieľom tejto akcie bolo nielen pochutiť si na niečom dobrom a zároveň zdravom, ale hlavne nezabúdať na to, že strava ovplyvňuje kvalitu života,“ povedal riaditeľ SOŠ OaS v Michalovciach Miroslav Sivý.

„Študenti pod vedením svojich pedagógov vytvorili pestrú paletu slaných a sladkých jedál a tradičnú zeleninu zakomponovali aj do prípravy sushi,“ vysvetlila vedúca COV Daniela Fajčáková.

Pripravovali plnené šampiňóny so zapekanou zeleninou, zeler v cestíčku s ananásom, špenátovú, mrkvovú, cviklovú roládu, guľky z gaštanového pyré a omnoho viac.

Ovocie a zeleninu používajú študenti bežne aj doma v kuchyni.

„Doma varím často, ale najradšej pečiem. Baví ma to. Pri príprave jedál používam rôznu zeleninu, pretože je zdravá, chutná a esteticky doplní pokrm,“ povedal piatak Lukáš Šalacha, ktorý pripravoval netradičný boršč, kapustové placky a sushi. Zo zeleniny najviac obľubuje špenát, brokolicu, cviklu a kapustu.

Ukážky nových trendov v gastronómii predviedol šéfkuchár Marián Anderko, ktorý pripravil baklažán plnený kuracím mäsom, baklažánové závitky so syrom, predviedol ukážky dekorácie pokrmov a všetci sa mohli nadchnúť prípravou flambovaných sliviek.

ico

Recept

Cviklová roláda

Suroviny: 5 vajec, 50 g polohrubej múky, 200 g nastrúhanej uvarenej cvikly, 10 g soli, 5 g vegety, 2 g muškátového orieška
Plnka: 200 g masla, 100 g topeného syra, 100 g žltej papriky, 100 g zelených olív
Postup: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme žĺtky, múku, strúhanú cviklu dochutíme korením. Zmes dáme na olejom vymastený papier posypaný múkou, rozotrieme po celej ploche a pečieme 12 minút pri 160 stupňoch. Po upečení dáme dole papier, zvinieme do utierky necháme vychladiť. Po vychladení rozvinieme a natrieme plnku – maslo vymiešame so syrom a natrieme na roládu, pridáme nadrobno nakrájanú žltú papriku, nakrájané olivy. Zvinieme do rolády, zabalíme do fólie a necháme v chlade. Hotovú roládu krájame na rezy.

ope

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 664
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 528
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 202
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 513
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 296
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 186
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 867
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 938
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 745
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 733
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Odberné miesta otvorili, testuje sa už tretí deň (minúta po minúte)

Cieľom celoplošného testovania je spomaliť šírenie ochorenia Covid-19.

Testovanie v Bardejove.
Historikovi pripomína monotónna biela omietka zateplený panelák.
Interiér krematória prešiel úpravou.
Vizsolyská biblie, inak nazývaná aj Károlyiho biblia. Je vzácna, keďže ide o prvý maďarský preklad Svätého písma z roku 1590.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Už teraz prišlo viac ľudí ako na voľby, hodnotí testovanie Matovič (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračovalo celoplošné testovanie na Covid-19.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Sergio Ramos (vľavo) po strelenom góle do siete FC Barcelona.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop