Ovocie a zelenina sa pod ich rukami zmenili na rozmanité a chutné jedlá.
MICHALOVCE. Gastronomická akcia Plody jesene, ktorá sa konala v Centre odborného vzdelávania (COV) pre gastronómiu pri SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach priviedla do centra Zemplína študentov škôl s podobným zameraním zo Sobraniec, Pribeníka a Košíc.
Študenti si pri príprave jedál, ktorých základom bolo ovocie a zelenina, vymieňali cenné skúsenosti.
Študenti využili svoj tvorivý potenciál, skombinovali farby jesene s bohatou nádielkou plodov, ktoré použili pri príprave jedál.
„Cieľom tejto akcie bolo nielen pochutiť si na niečom dobrom a zároveň zdravom, ale hlavne nezabúdať na to, že strava ovplyvňuje kvalitu života,“ povedal riaditeľ SOŠ OaS v Michalovciach Miroslav Sivý.
„Študenti pod vedením svojich pedagógov vytvorili pestrú paletu slaných a sladkých jedál a tradičnú zeleninu zakomponovali aj do prípravy sushi,“ vysvetlila vedúca COV Daniela Fajčáková.
Pripravovali plnené šampiňóny so zapekanou zeleninou, zeler v cestíčku s ananásom, špenátovú, mrkvovú, cviklovú roládu, guľky z gaštanového pyré a omnoho viac.
Ovocie a zeleninu používajú študenti bežne aj doma v kuchyni.
„Doma varím často, ale najradšej pečiem. Baví ma to. Pri príprave jedál používam rôznu zeleninu, pretože je zdravá, chutná a esteticky doplní pokrm,“ povedal piatak Lukáš Šalacha, ktorý pripravoval netradičný boršč, kapustové placky a sushi. Zo zeleniny najviac obľubuje špenát, brokolicu, cviklu a kapustu.
Ukážky nových trendov v gastronómii predviedol šéfkuchár Marián Anderko, ktorý pripravil baklažán plnený kuracím mäsom, baklažánové závitky so syrom, predviedol ukážky dekorácie pokrmov a všetci sa mohli nadchnúť prípravou flambovaných sliviek.
Recept
Cviklová roláda
Suroviny: 5 vajec, 50 g polohrubej múky, 200 g nastrúhanej uvarenej cvikly, 10 g soli, 5 g vegety, 2 g muškátového orieška
Plnka: 200 g masla, 100 g topeného syra, 100 g žltej papriky, 100 g zelených olív
Postup: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme žĺtky, múku, strúhanú cviklu dochutíme korením. Zmes dáme na olejom vymastený papier posypaný múkou, rozotrieme po celej ploche a pečieme 12 minút pri 160 stupňoch. Po upečení dáme dole papier, zvinieme do utierky necháme vychladiť. Po vychladení rozvinieme a natrieme plnku – maslo vymiešame so syrom a natrieme na roládu, pridáme nadrobno nakrájanú žltú papriku, nakrájané olivy. Zvinieme do rolády, zabalíme do fólie a necháme v chlade. Hotovú roládu krájame na rezy.
ope
Autor: ope
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín