Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Študenti z plodov jesene vyčarili chutné jedlá

Študenti viacerých stredných škôl z Košického kraja so zameraním na gastronómiu si dali stretnutie v Michalovciach, aby predviedli, čo dokážu vytvoriť z plodov jesene.

Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá.Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá. (Zdroj: archív SOŠ OaS Michalovce)

Ovocie a zelenina sa pod ich rukami zmenili na rozmanité a chutné jedlá.

MICHALOVCE. Gastronomická akcia Plody jesene, ktorá sa konala v Centre odborného vzdelávania (COV) pre gastronómiu pri SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach priviedla do centra Zemplína študentov škôl s podobným zameraním zo Sobraniec, Pribeníka a Košíc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Študenti si pri príprave jedál, ktorých základom bolo ovocie a zelenina, vymieňali cenné skúsenosti.

Študenti využili svoj tvorivý potenciál, skombinovali farby jesene s bohatou nádielkou plodov, ktoré použili pri príprave jedál.

SkryťVypnúť reklamu

„Cieľom tejto akcie bolo nielen pochutiť si na niečom dobrom a zároveň zdravom, ale hlavne nezabúdať na to, že strava ovplyvňuje kvalitu života,“ povedal riaditeľ SOŠ OaS v Michalovciach Miroslav Sivý.

„Študenti pod vedením svojich pedagógov vytvorili pestrú paletu slaných a sladkých jedál a tradičnú zeleninu zakomponovali aj do prípravy sushi,“ vysvetlila vedúca COV Daniela Fajčáková.

Pripravovali plnené šampiňóny so zapekanou zeleninou, zeler v cestíčku s ananásom, špenátovú, mrkvovú, cviklovú roládu, guľky z gaštanového pyré a omnoho viac.

Ovocie a zeleninu používajú študenti bežne aj doma v kuchyni.

„Doma varím často, ale najradšej pečiem. Baví ma to. Pri príprave jedál používam rôznu zeleninu, pretože je zdravá, chutná a esteticky doplní pokrm,“ povedal piatak Lukáš Šalacha, ktorý pripravoval netradičný boršč, kapustové placky a sushi. Zo zeleniny najviac obľubuje špenát, brokolicu, cviklu a kapustu.

SkryťVypnúť reklamu

Ukážky nových trendov v gastronómii predviedol šéfkuchár Marián Anderko, ktorý pripravil baklažán plnený kuracím mäsom, baklažánové závitky so syrom, predviedol ukážky dekorácie pokrmov a všetci sa mohli nadchnúť prípravou flambovaných sliviek.

Recept

Cviklová roláda

Suroviny: 5 vajec, 50 g polohrubej múky, 200 g nastrúhanej uvarenej cvikly, 10 g soli, 5 g vegety, 2 g muškátového orieška
Plnka: 200 g masla, 100 g topeného syra, 100 g žltej papriky, 100 g zelených olív
Postup: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme žĺtky, múku, strúhanú cviklu dochutíme korením. Zmes dáme na olejom vymastený papier posypaný múkou, rozotrieme po celej ploche a pečieme 12 minút pri 160 stupňoch. Po upečení dáme dole papier, zvinieme do utierky necháme vychladiť. Po vychladení rozvinieme a natrieme plnku – maslo vymiešame so syrom a natrieme na roládu, pridáme nadrobno nakrájanú žltú papriku, nakrájané olivy. Zvinieme do rolády, zabalíme do fólie a necháme v chlade. Hotovú roládu krájame na rezy.

SkryťVypnúť reklamu

ope

Autor: ope

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 419
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 061
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 750
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 994
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 265
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 987
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 776
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu