Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Študenti z plodov jesene vyčarili chutné jedlá

Študenti viacerých stredných škôl z Košického kraja so zameraním na gastronómiu si dali stretnutie v Michalovciach, aby predviedli, čo dokážu vytvoriť z plodov jesene.

Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá.Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá. (Zdroj: archív SOŠ OaS Michalovce)

Ovocie a zelenina sa pod ich rukami zmenili na rozmanité a chutné jedlá.

MICHALOVCE. Gastronomická akcia Plody jesene, ktorá sa konala v Centre odborného vzdelávania (COV) pre gastronómiu pri SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach priviedla do centra Zemplína študentov škôl s podobným zameraním zo Sobraniec, Pribeníka a Košíc.

Študenti si pri príprave jedál, ktorých základom bolo ovocie a zelenina, vymieňali cenné skúsenosti.

Študenti využili svoj tvorivý potenciál, skombinovali farby jesene s bohatou nádielkou plodov, ktoré použili pri príprave jedál.

„Cieľom tejto akcie bolo nielen pochutiť si na niečom dobrom a zároveň zdravom, ale hlavne nezabúdať na to, že strava ovplyvňuje kvalitu života,“ povedal riaditeľ SOŠ OaS v Michalovciach Miroslav Sivý.

„Študenti pod vedením svojich pedagógov vytvorili pestrú paletu slaných a sladkých jedál a tradičnú zeleninu zakomponovali aj do prípravy sushi,“ vysvetlila vedúca COV Daniela Fajčáková.

Pripravovali plnené šampiňóny so zapekanou zeleninou, zeler v cestíčku s ananásom, špenátovú, mrkvovú, cviklovú roládu, guľky z gaštanového pyré a omnoho viac.

Ovocie a zeleninu používajú študenti bežne aj doma v kuchyni.

„Doma varím často, ale najradšej pečiem. Baví ma to. Pri príprave jedál používam rôznu zeleninu, pretože je zdravá, chutná a esteticky doplní pokrm,“ povedal piatak Lukáš Šalacha, ktorý pripravoval netradičný boršč, kapustové placky a sushi. Zo zeleniny najviac obľubuje špenát, brokolicu, cviklu a kapustu.

Ukážky nových trendov v gastronómii predviedol šéfkuchár Marián Anderko, ktorý pripravil baklažán plnený kuracím mäsom, baklažánové závitky so syrom, predviedol ukážky dekorácie pokrmov a všetci sa mohli nadchnúť prípravou flambovaných sliviek.

ico

Recept

Cviklová roláda

Suroviny: 5 vajec, 50 g polohrubej múky, 200 g nastrúhanej uvarenej cvikly, 10 g soli, 5 g vegety, 2 g muškátového orieška
Plnka: 200 g masla, 100 g topeného syra, 100 g žltej papriky, 100 g zelených olív
Postup: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme žĺtky, múku, strúhanú cviklu dochutíme korením. Zmes dáme na olejom vymastený papier posypaný múkou, rozotrieme po celej ploche a pečieme 12 minút pri 160 stupňoch. Po upečení dáme dole papier, zvinieme do utierky necháme vychladiť. Po vychladení rozvinieme a natrieme plnku – maslo vymiešame so syrom a natrieme na roládu, pridáme nadrobno nakrájanú žltú papriku, nakrájané olivy. Zvinieme do rolády, zabalíme do fólie a necháme v chlade. Hotovú roládu krájame na rezy.

ope

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 944
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 711
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 324
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 566
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 016
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 992
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 370
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 199
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 065
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 944
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Požiar vypukol v noci.

Polícia vyšetruje tragickú smrť v obci v okrese Levoča.

2 h
Kolegovia ho neúspešne oživovali 50 minút.

Norbert Szedlák pomáhal ľuďom 16 rokov.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Celoplošný skríning pokračoval nedeľným testovaním aj v odberovom mieste zriadenom v priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne.

Na Slovensku prebieha plošný skríning.

15 h
Komentár Zuzany Kepplovej

Takto sa to robí, do psej matere!

Zuzana Kepplová.

Ak ostatný skríning niekomu pomohol, boli to starostovia a primátori.

3 h
Dánsky režisér Thomas Vinterberg.

Vyrastal medzi hipisákmi, tí mu dovolili všetko.

22. jan

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop