Aby tieto jedlá neupadli do zabudnutia, stretli sa michalovskí študenti so svojimi babkami a pripravili zdravé, no predsa výdatné jedlá našich predkov.
MICHALOVCE. Akcia vznikla z myšlienky troška viac sa venovať vzťahu vnukov a vnučiek so starými rodičmi. Študenti pripravili tradičné jedlá z nášho regiónu. Boli to zdravé a sýte jedlá, ktoré nie sú finančne náročné.
Zemplín je známy nielen svojím folklórom, ale charakterizuje ho aj typická gastronómia. Výživa zemplínskeho ľudu bola v minulosti značne jednoduchá, ale zato výdatná. K základným druhom potravín patrila múka, mlieko, mliečne výrobky, ale najväčšie zastúpenie mali strukoviny, ovocie a zelenina, zvlášť kapusta, fazuľa, šošovica, zemiaky a kukurica.
V bežné dni sa pripravovali tradičné zemplínske jedlá, z ktorých niektoré poznáme a varíme ešte aj dnes. Ide hlavne o halušky, strapačky, lokše, pirohy či placky. Čoraz častejšie sú však v bežnom živote vytláčané jedlami zahraničných kuchýň.
Oprášili recepty našich predkov
Kvôli zachovaniu tradičných zemplínskych pokrmov sa stretli študenti SOŠ obchodu a služieb so svojimi babkami a krstnými mamami. Oprášili recepty z kuchárskych kníh našich predkov a spoločne pripravili chutné a výdatné jedlá – lokše, zemplínske zapekané cestoviny, ovsenú kašu, kapustníky, makovníky, hubovú mačanku a tradičné ukrajinské pokrmy.
Mária Kužeľová s vnučkou Martinou pripravovala kapustníky. „Ide o kysnuté cesto plnené kyslou kapustou. Pripravujem toto jedlo aj doma, je obľúbené, dá sa robiť aj na sladko, aj na slano. Navyše pečieme aj makovník a robíme ovsenú kašu,“ opísala pani Kužeľová. Vnučke Martine sa s babkou varilo dobre a prezradila, že jej jedlá jej veľmi chutia.
Ďalšia babka Anna Džurinová pripravovala spoločne s vnukom Rišom tradičné lokše. „Pripravujeme lokšu, ktorú potom pečieme na platničke. Lokše bežne robievam aj doma.“ Bola rada, že môže variť s vnukom. „S vnukom sa mi dobre spolupracuje, je veľmi šikovný,“ zhodnotila pani Anna.
Marcela: Tradičné jedlá varíme doma často
Spoločného varenia sa nezúčastnili len staré mamy, ale aj krstné mamy, ktoré oprášili tradičné recepty jedál predkov. Marcela Popovičová s krstnou dcérou Dušanou varila podbitú fazuľu a strasanku.
Recept na strasanku nám aj prezradila. „Uvarené zemiaky v šupke nakrájame na kocky, pridáme kyslú kapustu a slaninu.“ Dodala, že tradičné jedlá varí doma často, no nie tak často ako naši predkovia. „Mladí ľudia v dnešnej dobe varia viac mäsa,“ dodala.
Jej krstnú dcéru Dušanu varenie baví. „Rada sa učím variť, myslím, že mi to ide celkom dobre,“ ohodnotila svoj výkon. Jedným dychom však dodala, že v budúcnosti sa profesionálnemu vareniu neplánuje venovať.
Recept
Kapušniki
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky,
1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ
Plnka: 500 g kyslej kapusty,
1 lyžicu masti, cukor, soľ
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a lyžice cukru. Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a pridáme ku kvásku. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme, pokrájame na 6x6 cm štvorce, dáme kapustu udusenú na masti ochutenú cukrom a soľou. Zabalíme do šatôčky. Ukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.
red.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín