Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Študenti oprášili tradičné recepty starých mám

Kapustníky, lokše, jedlá zo strukovín, pirohy či placky boli v minulosti charakteristické pre Zemplín.

Anna Džurinová s vnukom Rišom. Pripravovali tradičné lokše.Anna Džurinová s vnukom Rišom. Pripravovali tradičné lokše. (Zdroj: ope)

Aby tieto jedlá neupadli do zabudnutia, stretli sa michalovskí študenti so svojimi babkami a pripravili zdravé, no predsa výdatné jedlá našich predkov.

MICHALOVCE. Akcia vznikla z myšlienky troška viac sa venovať vzťahu vnukov a vnučiek so starými rodičmi. Študenti pripravili tradičné jedlá z nášho regiónu. Boli to zdravé a sýte jedlá, ktoré nie sú finančne náročné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemplín je známy nielen svojím folklórom, ale charakterizuje ho aj typická gastronómia. Výživa zemplínskeho ľudu bola v minulosti značne jednoduchá, ale zato výdatná. K základným druhom potravín patrila múka, mlieko, mliečne výrobky, ale najväčšie zastúpenie mali strukoviny, ovocie a zelenina, zvlášť kapusta, fazuľa, šošovica, zemiaky a kukurica.

SkryťVypnúť reklamu

V bežné dni sa pripravovali tradičné zemplínske jedlá, z ktorých niektoré poznáme a varíme ešte aj dnes. Ide hlavne o halušky, strapačky, lokše, pirohy či placky. Čoraz častejšie sú však v bežnom živote vytláčané jedlami zahraničných kuchýň.

Oprášili recepty našich predkov

Kvôli zachovaniu tradičných zemplínskych pokrmov sa stretli študenti SOŠ obchodu a služieb so svojimi babkami a krstnými mamami. Oprášili recepty z kuchárskych kníh našich predkov a spoločne pripravili chutné a výdatné jedlá – lokše, zemplínske zapekané cestoviny, ovsenú kašu, kapustníky, makovníky, hubovú mačanku a tradičné ukrajinské pokrmy.

Mária Kužeľová s vnučkou Martinou pripravovala kapustníky. „Ide o kysnuté cesto plnené kyslou kapustou. Pripravujem toto jedlo aj doma, je obľúbené, dá sa robiť aj na sladko, aj na slano. Navyše pečieme aj makovník a robíme ovsenú kašu,“ opísala pani Kužeľová. Vnučke Martine sa s babkou varilo dobre a prezradila, že jej jedlá jej veľmi chutia.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšia babka Anna Džurinová pripravovala spoločne s vnukom Rišom tradičné lokše. „Pripravujeme lokšu, ktorú potom pečieme na platničke. Lokše bežne robievam aj doma.“ Bola rada, že môže variť s vnukom. „S vnukom sa mi dobre spolupracuje, je veľmi šikovný,“ zhodnotila pani Anna.

Marcela: Tradičné jedlá varíme doma často

Spoločného varenia sa nezúčastnili len staré mamy, ale aj krstné mamy, ktoré oprášili tradičné recepty jedál predkov. Marcela Popovičová s krstnou dcérou Dušanou varila podbitú fazuľu a strasanku.

Recept na strasanku nám aj prezradila. „Uvarené zemiaky v šupke nakrájame na kocky, pridáme kyslú kapustu a slaninu.“ Dodala, že tradičné jedlá varí doma často, no nie tak často ako naši predkovia. „Mladí ľudia v dnešnej dobe varia viac mäsa,“ dodala.

SkryťVypnúť reklamu

Jej krstnú dcéru Dušanu varenie baví. „Rada sa učím variť, myslím, že mi to ide celkom dobre,“ ohodnotila svoj výkon. Jedným dychom však dodala, že v budúcnosti sa profesionálnemu vareniu neplánuje venovať.

Recept

Kapušniki

Potrebujeme:
500 g polohrubej múky,
1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ
Plnka: 500 g kyslej kapusty,
1 lyžicu masti, cukor, soľ

Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a lyžice cukru. Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a pridáme ku kvásku. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme, pokrájame na 6x6 cm štvorce, dáme kapustu udusenú na masti ochutenú cukrom a soľou. Zabalíme do šatôčky. Ukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

red.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 041
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 010
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 826
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 938
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 614
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 514
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 941
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 534
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu