Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Študenti oprášili tradičné recepty starých mám

Kapustníky, lokše, jedlá zo strukovín, pirohy či placky boli v minulosti charakteristické pre Zemplín.

Anna Džurinová s vnukom Rišom. Pripravovali tradičné lokše.Anna Džurinová s vnukom Rišom. Pripravovali tradičné lokše. (Zdroj: ope)

Aby tieto jedlá neupadli do zabudnutia, stretli sa michalovskí študenti so svojimi babkami a pripravili zdravé, no predsa výdatné jedlá našich predkov.

MICHALOVCE. Akcia vznikla z myšlienky troška viac sa venovať vzťahu vnukov a vnučiek so starými rodičmi. Študenti pripravili tradičné jedlá z nášho regiónu. Boli to zdravé a sýte jedlá, ktoré nie sú finančne náročné.

Zemplín je známy nielen svojím folklórom, ale charakterizuje ho aj typická gastronómia. Výživa zemplínskeho ľudu bola v minulosti značne jednoduchá, ale zato výdatná. K základným druhom potravín patrila múka, mlieko, mliečne výrobky, ale najväčšie zastúpenie mali strukoviny, ovocie a zelenina, zvlášť kapusta, fazuľa, šošovica, zemiaky a kukurica.

V bežné dni sa pripravovali tradičné zemplínske jedlá, z ktorých niektoré poznáme a varíme ešte aj dnes. Ide hlavne o halušky, strapačky, lokše, pirohy či placky. Čoraz častejšie sú však v bežnom živote vytláčané jedlami zahraničných kuchýň.

Oprášili recepty našich predkov

Kvôli zachovaniu tradičných zemplínskych pokrmov sa stretli študenti SOŠ obchodu a služieb so svojimi babkami a krstnými mamami. Oprášili recepty z kuchárskych kníh našich predkov a spoločne pripravili chutné a výdatné jedlá – lokše, zemplínske zapekané cestoviny, ovsenú kašu, kapustníky, makovníky, hubovú mačanku a tradičné ukrajinské pokrmy.

Mária Kužeľová s vnučkou Martinou pripravovala kapustníky. „Ide o kysnuté cesto plnené kyslou kapustou. Pripravujem toto jedlo aj doma, je obľúbené, dá sa robiť aj na sladko, aj na slano. Navyše pečieme aj makovník a robíme ovsenú kašu,“ opísala pani Kužeľová. Vnučke Martine sa s babkou varilo dobre a prezradila, že jej jedlá jej veľmi chutia.

Ďalšia babka Anna Džurinová pripravovala spoločne s vnukom Rišom tradičné lokše. „Pripravujeme lokšu, ktorú potom pečieme na platničke. Lokše bežne robievam aj doma.“ Bola rada, že môže variť s vnukom. „S vnukom sa mi dobre spolupracuje, je veľmi šikovný,“ zhodnotila pani Anna.

Marcela: Tradičné jedlá varíme doma často

Spoločného varenia sa nezúčastnili len staré mamy, ale aj krstné mamy, ktoré oprášili tradičné recepty jedál predkov. Marcela Popovičová s krstnou dcérou Dušanou varila podbitú fazuľu a strasanku.

Recept na strasanku nám aj prezradila. „Uvarené zemiaky v šupke nakrájame na kocky, pridáme kyslú kapustu a slaninu.“ Dodala, že tradičné jedlá varí doma často, no nie tak často ako naši predkovia. „Mladí ľudia v dnešnej dobe varia viac mäsa,“ dodala.

Jej krstnú dcéru Dušanu varenie baví. „Rada sa učím variť, myslím, že mi to ide celkom dobre,“ ohodnotila svoj výkon. Jedným dychom však dodala, že v budúcnosti sa profesionálnemu vareniu neplánuje venovať.

ico

Recept

Kapušniki

Potrebujeme:
500 g polohrubej múky,
1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ
Plnka: 500 g kyslej kapusty,
1 lyžicu masti, cukor, soľ

Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a lyžice cukru. Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a pridáme ku kvásku. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme, pokrájame na 6x6 cm štvorce, dáme kapustu udusenú na masti ochutenú cukrom a soľou. Zabalíme do šatôčky. Ukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

red.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 761
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 942
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 911
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 388
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 717
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 113
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 590
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 494
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.

Mesto Prešov chce predať dom v Soľnej Bani jeho nájomcom

Krajňák nesúhlasí s takýmto zbavovaním sa majetku.

Soľná Baňa. Vľavo dom ešte vo vlastníctve mesta, vpravo pamiatka koniareň.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.
Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii o národnom reformnom pláne.
Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop