Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Študenti oprášili tradičné recepty starých mám

Kapustníky, lokše, jedlá zo strukovín, pirohy či placky boli v minulosti charakteristické pre Zemplín.

Anna Džurinová s vnukom Rišom. Pripravovali tradičné lokše.Anna Džurinová s vnukom Rišom. Pripravovali tradičné lokše. (Zdroj: ope)

Aby tieto jedlá neupadli do zabudnutia, stretli sa michalovskí študenti so svojimi babkami a pripravili zdravé, no predsa výdatné jedlá našich predkov.

MICHALOVCE. Akcia vznikla z myšlienky troška viac sa venovať vzťahu vnukov a vnučiek so starými rodičmi. Študenti pripravili tradičné jedlá z nášho regiónu. Boli to zdravé a sýte jedlá, ktoré nie sú finančne náročné.

Zemplín je známy nielen svojím folklórom, ale charakterizuje ho aj typická gastronómia. Výživa zemplínskeho ľudu bola v minulosti značne jednoduchá, ale zato výdatná. K základným druhom potravín patrila múka, mlieko, mliečne výrobky, ale najväčšie zastúpenie mali strukoviny, ovocie a zelenina, zvlášť kapusta, fazuľa, šošovica, zemiaky a kukurica.

V bežné dni sa pripravovali tradičné zemplínske jedlá, z ktorých niektoré poznáme a varíme ešte aj dnes. Ide hlavne o halušky, strapačky, lokše, pirohy či placky. Čoraz častejšie sú však v bežnom živote vytláčané jedlami zahraničných kuchýň.

Oprášili recepty našich predkov

Kvôli zachovaniu tradičných zemplínskych pokrmov sa stretli študenti SOŠ obchodu a služieb so svojimi babkami a krstnými mamami. Oprášili recepty z kuchárskych kníh našich predkov a spoločne pripravili chutné a výdatné jedlá – lokše, zemplínske zapekané cestoviny, ovsenú kašu, kapustníky, makovníky, hubovú mačanku a tradičné ukrajinské pokrmy.

Mária Kužeľová s vnučkou Martinou pripravovala kapustníky. „Ide o kysnuté cesto plnené kyslou kapustou. Pripravujem toto jedlo aj doma, je obľúbené, dá sa robiť aj na sladko, aj na slano. Navyše pečieme aj makovník a robíme ovsenú kašu,“ opísala pani Kužeľová. Vnučke Martine sa s babkou varilo dobre a prezradila, že jej jedlá jej veľmi chutia.

Ďalšia babka Anna Džurinová pripravovala spoločne s vnukom Rišom tradičné lokše. „Pripravujeme lokšu, ktorú potom pečieme na platničke. Lokše bežne robievam aj doma.“ Bola rada, že môže variť s vnukom. „S vnukom sa mi dobre spolupracuje, je veľmi šikovný,“ zhodnotila pani Anna.

Marcela: Tradičné jedlá varíme doma často

Spoločného varenia sa nezúčastnili len staré mamy, ale aj krstné mamy, ktoré oprášili tradičné recepty jedál predkov. Marcela Popovičová s krstnou dcérou Dušanou varila podbitú fazuľu a strasanku.

Recept na strasanku nám aj prezradila. „Uvarené zemiaky v šupke nakrájame na kocky, pridáme kyslú kapustu a slaninu.“ Dodala, že tradičné jedlá varí doma často, no nie tak často ako naši predkovia. „Mladí ľudia v dnešnej dobe varia viac mäsa,“ dodala.

Jej krstnú dcéru Dušanu varenie baví. „Rada sa učím variť, myslím, že mi to ide celkom dobre,“ ohodnotila svoj výkon. Jedným dychom však dodala, že v budúcnosti sa profesionálnemu vareniu neplánuje venovať.

ico

Recept

Kapušniki

Potrebujeme:
500 g polohrubej múky,
1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ
Plnka: 500 g kyslej kapusty,
1 lyžicu masti, cukor, soľ

Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a lyžice cukru. Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a pridáme ku kvásku. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme, pokrájame na 6x6 cm štvorce, dáme kapustu udusenú na masti ochutenú cukrom a soľou. Zabalíme do šatôčky. Ukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

red.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  3. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  4. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  7. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  8. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  9. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  10. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 129
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 660
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 118
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 104
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 028
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 707
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 270
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 262
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 243
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 086
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

5 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

8m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop