MALÁ TŔŇA. Slovenskému Tokaju priala tohtoročná úroda, kvalitného hrozna sa urodilo dosť. Pre TASR to dnes zhodnotil vinohradník Ján Šandor zo spoločnosti Tokaj & CO so sídlom v Malej Tŕni (okr. Trebišov).
"Tento ročník je vynikajúci, čo sa týka množstva, ako aj kvality hrozna. Vinohrady sú zdravé," povedal Šandor s tým, že naposledy sa takej úrode tešili v rokoch 1999 a 2000.
Tento rok začal zber hrozna najväčší producent tokajských vín na Slovensku 3. októbra. Brigádnici zbierajú tri tokajské neskoršie odrody: furmint, lipovinu a muškát žltý.
Podľa vinohradníka malo na kvalitnú úrodu tento rok vplyv nielen prajné počasie, ale aj celoročná snaha ľudí. "Naše vinohrady nepostihli žiadne pohromy." Viniciam sa vyhol aj infekčný tlak.
"Spracúvame len našu úrodu. Vinohrady máme roztrúsené od Čerhova po Černochov," priblížil ďalej Šandor. Tohtoročné hrozno dosahuje podľa neho cukornatosť od 22 stupňov vyššie.
Hrozno oberajú zhruba 60 dohodári. Jeden zberač odovzdá denne okolo 500-600 kíl hrozna. Zber by chcela spoločnosť ukončiť do konca októbra.
Nazbierané strapce sa ďalej spracúvajú v Slovenskom Novom Meste. Víno následne putuje do tokajských pivníc.
Spoločnosť Tokaj & CO., s.r.o. založili v roku 2007. Predmetom jej činnosti je pestovanie tokajských odrôd hrozna a ich spracovanie na tokajské vína v Tokajskej oblasti, ktorá je v katastrálnych územiach obcí Viničky, Malá Bara, Veľká Bara, Černochov, Slovenské Nové Mesto, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa a Čerhov.
Foto: TASR/František Iván
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín