Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš
Nájdete nás na webe

Ján Parikrupa je posledným pozdišovským hrnčiarom

Majster ľudovej umeleckej výroby, 70-ročný Ján Parikrupa sa venuje hrnčiarstvu viac ako 50 rokov. Svoju prácu považuje za koníček a má ju naozaj rád. Preto mu je ľúto, že je zrejme posledným nositeľom tejto tradície v Pozdišovciach.

Majster pri práci. Napriek vysokému veku sa hrnčiarstvu stále venuje.(Zdroj: ope)

Zriadil múzeum, ktoré nemá núdzu o návštevníkov z celého sveta.

POZDIŠOVCE/MICHALOVCE. „Tradičná keramika je veľmi nákladná a náročná na energie a vyzerá to, že zanikne. Pozdišovskú keramiku už nerobí nikto okrem mňa. Preto si musím utužovať zdravie, aby som to mohol robiť ešte dlho,“ uviedol Ján Parikrupa.

Parikrupovci sú hrnčiarmi viac ako 120 rokov

Rodina Parikrupovcov je v Pozdišovciach známa práve hrnčiarstvom. Zaoberali sa tým už v dávnej minulosti. „V našej rodine robil keramiku pradedo, dedo, otec a robím ju aj ja. Už štyri pokolenia Parikrupovcov sa tomu venujú a trvá to už najmenej 120 rokov,“ začal svoje rozprávanie Ján Parikrupa.

Článok pokračuje pod video reklamou

„V šesťdesiatych rokoch sme začali robiť pre ÚĽUV. Zriadili sme si doma dielňu a pri otcovi som sa naučil remeslu. Mal som asi 15 rokov. Najskôr som sa učil, neskôr som to robil profesionálne a v osemdesiatych rokoch som začal aj podnikať.“

On sám sa hrnčiarstvom zaoberá viac ako 50 rokov. „Toto ma baví a počas života ani raz nenastal zlom, že by som rozmýšľal o inom povolaní.“

Pozdišovská keramika je nezameniteľná a v priebehu rokov sa takmer nezmenil jej vzhľad. „Vyznačuje sa čiernym podkladom, na ktorom sú maľby s ingobami (farbami). Hlavným znakom je pozdišovská karička, ružičky. Vyrábame všetko, od malých vecí, cez misy, džbány až po gigantické vázy,“ opísal.

Dodal, že tvary keramiky sa vôbec nezmenili, pribúdajú len dekoračné vzory.

Človek musí mať talent a musí chcieť

Zdá sa, že pozdišovské hrnčiarstvo zaniká a pán Parikrupa nemá v obci nasledovníkov.

„Na hrnčiarstvo musí mať človek talent a musí aj chcieť. Človek musí mať cit, musí ho to baviť a musí vedieť svoju robotu predať. Je to dosť zložité. Keď posúdim, koľko ľudí som to chcel naučiť, a k mojej spokojnosti sa to nenaučil ani jeden,“ povedal pán Parikrupa.

Vyrábať keramiku učil aj v škole. Tam tiež nepochodil. „Boli tam šikovní žiaci, ktorí na to mali, ale práve tí nechceli. A naopak,“ zhodnotil.

Syn pána Parikrupu pracuje s keramikou, ale ide o priemyselné výrobky. „Momentálne vyrába keramické pľuvadlá pre zubárov.“

Maľovaniu keramiky sa venovala aj jeho neter. „Mám šikovnú neter Eriku, ktorá vie veľmi pekne maľovať. Žiaľ, momentálne sa tomu nemôže venovať. Učila sa pri mojej mame a vypracovala sa na vysokú úroveň.“

Musel sa narodiť syn

Pán Parikrupa poukázal na mnohopočetné hrnčiarske rodiny. Množstvo detí malo logický dôvod.

„V každej hrnčiarskej rodine bolo potrebné, aby sa narodil syn, ktorý by vládal pracovať. Dokedy sa nenarodil syn, tak sa jednoducho rodina rozrastala. Aj keď bolo v rodine päť dcér, vždy sa dúfalo, že šiesty už bude syn. Takže hrnčiarske rodiny boli naozaj rozsiahle,“ povedal s úsmevom.

Pán Parikrupa priznal, že už nevládze toľko ako v mladosti. Ešte vždy nejakú keramiku vyrába, ale momentálne sa venuje hlavne súkromnému malému múzeu keramiky.

„Som dôchodca a oddychujem, ale nedá mi to a prijímam rôzne návštevy, exkurzie zo škôl, a popritom stále niečo vyrobím. Nechcem, aby naša keramika zanikla.“

Núdzu o návštevníkov určite nemá. „Máme návštevníkov z celého sveta. Prakticky neexistuje krajina, z ktorej by tu ľudia neboli. Prichádzajú napríklad návštevníci z Ameriky, ktorí hľadajú svoj pôvod. Výrobky si kupujú ako pamiatku na rodnú zem ich rodičov. Takisto zberatelia keramiky sú častými návštevníkmi,“ povedal.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 863
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 380
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 881
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 677
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 353
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 5 843
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 332
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 698
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 839
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 089

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop