UDAVSKÉ. Jozef Frenák z Udavského je vášnivým hubárom už celé desaťročia. Rovnakú vášeň zdieľa aj jeho brat Vladimír, ktorý má chatu pri Humennom.
Šiel sa pochváliť bratovi
„Počas sezóny som v lese aj 2-3-krát týždenne. Na skúšku som sa vybral do lesov okolo Udavského aj v piatok, lebo tento rok som ešte nič nenašiel. Nález asi 7 kilogramov trsov baranej hlavy ma preto veľmi potešil,“ hovorí 47-ročný Jozef.
Hneď šiel za bratom, ktorý bol akurát na chate pri Humennom. „Chcel som sa pochváliť, vždy si ukazujeme huby, čo sme našli. O to väčším prekvapením bolo, že ani brat ten deň neobišiel naprázdno – ukázal mi jediný trs asi 5-kilogramovej baranej hlavy,“ smeje sa.
Priznáva, že v minulosti narazil aj na podstatne väčšie kusy: „Našiel som aj také, čo mali 9,5 kilogramu, ale v tomto prípade nejde ani tak o veľkosť, ako skôr o to, že je to náš prvý tohtoročný nález. A jasný signál, že hubárska sezóna sa už začala.“
Vyprážaná barania hlava chutí ako mäso
Barania hlava, ktorej odborný názov je trudník klobúčkatý, je obľúbenou lahôdkou v kuchyni hubárov. Podľa Jozefa Frenáka ju najčastejšie používajú na prípravu hubovej polievky, ale osvedčila sa aj pri varení iných jedál. Fantázii sa podľa neho medze nekladú: „Ja som ju skúšal vyprážať v trojobale ako karfiol. Chutí to ako mäso.“
So smiechom priznáva, že lahôdku otestoval na kamarátovi, ktorý bol u neho na návšteve: „Nepovedal som mu, čo to je. Pýtal som sa, ako mu chutí a potvrdil, že je to skvelé mäso, len nevedel aké. Keď som mu vysvetlil, čo práve jedol, nechcel mi veriť. Takže vrelo odporúčam.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín