Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Udavčania našli krásne baranie hlavy

Unikátny úlovok sa podaril bratom Frenákovcom. V lesoch okolo Udavského a pri Humennom našli nádherné trsy trudníka klobúčkatého, medzi ľuďmi známeho pod ľudovým názvom barania hlava. Ide o ich prvú tohtoročnú hubársku trofej.

Prvé tohtoročné. Jozefa Frenáka z Udavského nález 7 kilogramov prvých tohtoročných baraních hláv potešil.Prvé tohtoročné. Jozefa Frenáka z Udavského nález 7 kilogramov prvých tohtoročných baraních hláv potešil. (Zdroj: archív jf)



UDAVSKÉ. Jozef Frenák z Udavského je vášnivým hubárom už celé desaťročia. Rovnakú vášeň zdieľa aj jeho brat Vladimír, ktorý má chatu pri Humennom.

Šiel sa pochváliť bratovi

„Počas sezóny som v lese aj 2-3-krát týždenne. Na skúšku som sa vybral do lesov okolo Udavského aj v piatok, lebo tento rok som ešte nič nenašiel. Nález asi 7 kilogramov trsov baranej hlavy ma preto veľmi potešil,“ hovorí 47-ročný Jozef.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hneď šiel za bratom, ktorý bol akurát na chate pri Humennom. „Chcel som sa pochváliť, vždy si ukazujeme huby, čo sme našli. O to väčším prekvapením bolo, že ani brat ten deň neobišiel naprázdno – ukázal mi jediný trs asi 5-kilogramovej baranej hlavy,“ smeje sa.

SkryťVypnúť reklamu

Priznáva, že v minulosti narazil aj na podstatne väčšie kusy: „Našiel som aj také, čo mali 9,5 kilogramu, ale v tomto prípade nejde ani tak o veľkosť, ako skôr o to, že je to náš prvý tohtoročný nález. A jasný signál, že hubárska sezóna sa už začala.“

Vyprážaná barania hlava chutí ako mäso

Barania hlava, ktorej odborný názov je trudník klobúčkatý, je obľúbenou lahôdkou v kuchyni hubárov. Podľa Jozefa Frenáka ju najčastejšie používajú na prípravu hubovej polievky, ale osvedčila sa aj pri varení iných jedál. Fantázii sa podľa neho medze nekladú: „Ja som ju skúšal vyprážať v trojobale ako karfiol. Chutí to ako mäso.“

So smiechom priznáva, že lahôdku otestoval na kamarátovi, ktorý bol u neho na návšteve: „Nepovedal som mu, čo to je. Pýtal som sa, ako mu chutí a potvrdil, že je to skvelé mäso, len nevedel aké. Keď som mu vysvetlil, čo práve jedol, nechcel mi veriť. Takže vrelo odporúčam.“

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 311
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 056
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 745
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 987
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 264
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 997
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 775
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu