Atmosféra domácej zabíjačky v sobotu oživila centrum Sečoviec. Okolo pultov sa obracali majstri mäsiari, spod ich zručných rúk vyrastali klobásy a jaternice, z obrovských kotlov uprostred bytoviek sa vznášala vôňa ovaru a iných špecialít, priestorom sa šírila hudba v podaní sečovskej dychovky. Tak vyzerala prvá verejná domáca zabíjačka.
SEČOVCE. Nebývalý ruch a vôňa špecialít napriek nepríjemnému počasiu a chladu zaplnili parkovisko v centre mesta deťmi aj seniormi.
Deti videli výrobu klobás
Pri jednom z kotlov, ktoré trónili uprostred bytoviek, miešal tekutý obsah školák Janko Lukáč: "Baví ma to," netajil. Kolená, vnútornosti a iné časti svine sa zase varili vedľa. "To je mäso, ktoré sa použije na jaternice a tlačenku," vysvetlil Pavol Janec z Technických služieb.
Práve techničáci vytvorili tím, ktorému logistika zabíjačky prischla. Do taktu im hrali sečovskí dychovkári. Deti pozerali, ako Ján Pavlovčák pripravuje zmes na klobásy: „Mám s tým bohaté skúsenosti, robievam to doma aj u známych."
Len 11-ročný Peter Budík priznal, že to pre neho nie je novinka. „Chodieval som s našimi na zabíjačky ku krstnej. Tam som videl, ako sa to robí," povedal. Skúsenosti má aj 14-ročná Simona Fedorčáková. "Už som na zabíjačke bola. Aj som miešala mäso na špeciality."
Seniori chceli nakupovať
Atmosféra a vône prilákali aj manželov Tulejovcov (na snímke).
„Dakedy boli zabíjačky v každom dome, ale teraz už nie - v bytovke sa to nedá. Prišli sme aj s vnúčatami, aby sme im to ukázali," povedala 67-ročná Eva Tulejová.
Jej 70-ročný manžel Jozef ocenil, že centrum mesta ožilo: „Je skvelé, že sa takto zachovávajú tradície. Škoda len, že sa nedajú nejaké klobásky a jaternice aj kúpiť," poťažkal si.
Seniori by ocenili, keby atmosféru pri ďalších ročníkoch obohatili o prípravu ďalších fašiangových špecialít.
Primátor: Zabíjačku ochutnali stovky ľudí
Medzi ľuďmi zbieral názory a podnety primátor mesta Jozef Gamrát (nez.). "Cieľom bolo vylákať ľudí do mesta a ukázať, ako vyzerá zabíjačka počas fašiangov. Dúfali sme, že sa pristavia počas nákupov. Nemýlili sme sa," zasmial sa. Dodal, že skúšobne objednali 150-kilogramovú sviňu. Výrobky z nej šli na dračku.
Podľa Gamráta rozdali asi 200 dávok špecialít. O možnosti ich predaja mesto neuvažuje: „Zmyslom akcie je zachovať tradíciu, nie komerčná činnosť. Ale určite to rozšírime o prípravu ďalších fašiangových špecialít, napríklad šišiek. Máme na to rok."
Celá zabíjačková paráda sa odohrávala medzi bytovkami. Na snímke Ján Janec, v pozadí školák Janko Lukáč. Foto k článku: Lýdia Vereščaková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín