hár.
MICHALOVCE. Netradičné stretnutie sa uskutočnilo v Centre odborného vzdelávania v Domove mládeže Dúha. Stretnutia so zahraničným šéfkuchárom a ďalšími českými kuchármi majú podľa vedúcej centra Daniely Fajčákovej priniesť študentom nové odborné skúsenosti a prax. Študenti pripravovali špeciality spolu s českým šéfkuchárom Jiřím Švestkom.
Skúsenosti od profesionálov
"Cieľom tejto akcie bolo oboznámiť učiteľov gastronomických predmetov odborných škôl v regióne, aby mohli tieto vedomosti a zručnosti prednášať na hodinách svojim žiakov. Pri príprave jedál pomáhali žiaci našej školy odboru kuchár, ktorí boli na stáži v hoteli v Českej republike. Kuchári, čašníci a personál sa im tam venujú a dovolia im robiť aj zložitejšie úkony a prípravy jedál," vysvetlila Daniela Fajčáková.
Škola robí takéto aktivity v rámci centra odborného vzdelávania pravidelne. Žiaci už absolvovali stretnutia s viacerými zahraničnými šéfkuchármi.
Šéfkuchár z Krkonôš
Jiří Švestka pracuje ako šéfkuchár v Krkonošiach v hoteli v Peci pod Sněžkou. "Slovenská kuchyňa mi nie je až taká cudzia. Ešte za totality som robil v Bratislave na lodi Družba. Rok som robil na Zochovej chate," povedal.
Michalovských študentov a pedagógov chcel naučiť niečo nové. "Nie tradičné české jedlo. Dohovorili sme sa, že nebudeme predvádzať českú kuchyňu, ale niečo nové, čo je trendy. Ukázať, aké možnosti majú kuchári v dnešnej dobe na prípravu jedál," objasnil.
Ako hlavné jedlo pripravil konfitované stehienko z mladého kuriatka zalievané omáčkou zo sušených sliviek rozvarených v červenom víne.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín