Predajcom poľského mäsa na východnom Slovensku posledné týždne mierne klesli zisky. Ľudí od nákupov lacnejšieho mäsa odradili výsledky kontroly inšpektorov, ktorí na západnom Slovensku našli v jednom z hypermarketov kurčatá dovezené z Poľska napadnuté salmonelou.
MICHALOVCE. V regióne Zemplína funguje viacero prevádzok, ktoré sa špecializujú na predaj mäsových výrobkov a mäsa dovezeného z Poľska.
Predajne s poľským mäsom sú napríklad v Michalovciach, Humennom, Stropkove, Svidníku a Trebišove. Nákladné autá z Poľska zásobujú predajne na východnom Slovensku takmer každý deň. Poľský vodič nákladného auta Ján z Nowego Žmygrodu potvrdil, že denne rozvezie mäso do desiatok miest na východnom Slovensku.
"Nosím mäsové výrobky z bravčoviny a hovädziny. Chodím každý deň. Zásobujem Stropkov, Michalovce, Svidník, Trebišov. Jednoducho všetko po ceste. Denne rozveziem okolo tony. Mäso je dobré. Do Michaloviec to mám 140 kilometrov," povedal Ján.
Dodal, že hoci sú ceny dovezeného mäsa porovnateľné s poľskými, Slováci ešte stále cestujú za nákupmi mäsa aj do Poľska.
Predajca: Ľudia teraz menej nakupujú
Pokles predaja spôsobila podľa predajcov správa o výsledkoch kontroly inšpektorov v hypermarkete v Topoľčanoch. Baktériami salmonely bolo napadnuté poľské hydinové mäso. Na základe zistení kontroly nariadili stiahnutie výrobkov z trhu. Najnovšie obchodný reťazec Billa ohlásil stiahnutie poľského kuracieho mäsa z predajní. Urobil tak na základe upozornenia dodávateľa, že pri mrazených prsiach veterinári potvrdili výskyt salmonely.
V Michalovciach sa na predaj poľského mäsa špecializujú dve predajne. Vedúca mäsiarstva na Kuzmányho ulici Viktória Kohútová vysvetlila, že teraz nakupuje menej zákazníkov, hoci ich mäso je v poriadku a sú pod pravidelnou kontrolou potravinovej správy. "Predávame tu mäso z Poľska a Čiech. Mäso je dobré, čisté a lacnejšie. Mäso nám privezú kedykoľvek. Niekomu to prekáža, niekomu nie. Ľudia sa teraz viac pýtajú na kvalitu mäsa a menej nakupujú. Cenovo máme lacnejšie asi o desať percent. Zákazníci najviac nakupujú kuracie prsia, stehná a štvrte. Ľudom sa to oplatí viac, ako by mali cestovať do Poľska. Keď zoberú do úvahy náklady na benzín a cestovanie, vyjde ich to lacnejšie, keď tu nakúpia," povedala Viktória Kohútová.
Predajcovia poľského mäsa očakávajú, že situácia sa za pár týždňov upokojí. Niektorých Michalovčanov aféra okolo mäsa neodradila od nákupov. "Možno že bola chyba niekde na niečiej strane. Neurobili dobre hygienické balenie alebo kontrolu. Dúfam, že sa nič nestane. Nakúpila som stehienka. Cena je dobrá," povedala 62-ročná zákazníčka Marta Falisová.
"Ľudia sa nemusia obávať. Mäso je v poriadku, mávame tu aj pravidelné kontroly," doplnila vedúca predajne.
Mäsiar: Zákazníci pozerajú len na cenu
Michalovský mäsiar Ján Kulík hovorí, že ľudia často nepozerajú na kvalitu, ale hlavne na cenu. Nejde pritom podľa neho len o ľudí s nižšími príjmami. "Takmer každý pozerá na cenu, kvalita je až na druhom mieste. Škoda hovoriť," povedal.
Odliv zákazníkov z predajní s poľským mäsom k slovenským podľa neho výrazne necítiť. "Myslím si, že ľudia chodia všade," dodal.
Potvrdil, že klobásy, salámy, šunky a ďalšie výrobky nakupujú zákazníci v tradičných slovenských mäsiarstvach. Nákupu kurčiat, kuracích stehien, štvrtí a bravčového dávajú prednosť v mäsiarstvach s poľským tovarom.
Na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Michalovciach nám potvrdili, že kontroly a odbery vzoriek mäsa vykonávajú pravidelne, ale aj na podnet zákazníkov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín