Pri príležitosti Svetového dňa výživy zorganizovala škola zaujímavú výstavu spojenú s ochutnávkou zdravých jedál, na ktorých príprave sa podieľali aj deti.
MICHALOVCE. Jedáleň Materskej školy na Školskej ulici v Michalovciach pripomínala vo štvrtok popoludní prezentáciu špecialít renomovaných kuchárov. Na stoloch boli naaranžované jedlá rôznych tvarov, ingredencií, farieb a chutí. V rámci Svetového dňa výživy pripravili deti spolu so svojimi rodičmi, babičkami, učiteľkami a kuchárkami rôzne zeleninové šaláty, nátierky, zákusky, sirupy a ovocné nápoje.
Po kultúrnom programe nasledovala verejná ochutnávka jedál. K špecialitám, ktoré rodičom najviac zachutili, si odnášali aj recepty. Riaditeľka materskej školy Anna Berdaková vysvetlila, že týmto pravidelným podujatím sa snažia spropagovať zdravú výživu a stravovanie detí predškolského veku.
Racionálna výživa je základným predpokladom prevencie mnohých ochorení. Platí to zvlášť na Slovensku, kde stále mnoho ľudí trpí na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia. Rodičia sa viac dozvedeli o zdravých jedlách, ktoré si často nevyžadujú náročnú prípravu a čas. Okrem špecialít mali k dispozícii aj publikácie, ktoré viac prezrádzajú o liečivých účinkoch zeleniny a ovocia.
Mnohé deti pripravili chutné dobroty spolu so svojimi starými rodičmi. Trojročný Maroško Jenčík upiekol pre rovesníkov so svojou babičkou jablkový koláč. Veľmi rád ochutnal aj dobroty, ktoré pripravili ďalší škôlkari. "Doslova čakal, kedy dá učiteľka pokyn, že môžu ochutnávať," prezradil otec Marek Jenčík.
Medzi zaujímavé recepty patrila kapustnica s hrozienkami a klobásou, či mrkvové a banánové koláče.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín