Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky
DELIKATESU VARILI TÍMY TROCH KRAJÍN

Titul víťaza medzinárodnej súťaže zostal na Použí

Najmenšiu obec Michalovského okresu, Ižkovce so 106 obyvateľmi, preslávila medzinárodná súťaž vo varení. Kým ostatní varia guláše, halászlé, halušky, lekvár či placky, tu stavili na čosi netradičné - perkelt z bravčových nožičiek, ktorý je miestnou špecia

Víťazi. Tento rok najlepšiu delikatesu uvarili Ervín Andrejačák a Štefan Eštók z Veľkých Kapušian alias Kutili.Víťazi. Tento rok najlepšiu delikatesu uvarili Ervín Andrejačák a Štefan Eštók z Veľkých Kapušian alias Kutili. (Zdroj: lyv)

litou. Súťaž sa konala počas víkendu. Do maličkých Ižkoviec pritiahla 14 tímov zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. A aj množstvo zvedavcov a gurmánov.

IŽKOVCE. Súťaž vymysleli pred šiestimi rokmi, aby malú obec zviditeľnili. Podľa starostu obce Jána Jakuba (Most) Ižkovčania prekvapili aj Prešovčanov, ktorí s nimi boli na megaakcii Ochutnaj, Maďarsko, u našich južných susedov. Robili si z nich srandu, lebo chceli uvariť slovenské halušky. "Nechápali, ako vraj môžu slovenskí Maďari vedieť variť tradičné národné jedlo Slovákov. Ale keď sme im ukázali, že vieme urobiť zo 120 kilogramov zemiakov tie najlepšie halušky, smiech ich prešiel," smeje sa Jakub.

Kuchársky kumšt Ižkovčania naberajú aj po okolí, kde je počas leta takmer každý víkend akcia. "Tam sme sa inšpirovali a u nás sme začali variť perkelt z bravčových nožičiek. Teraz je už 6. ročník." Časom okrem susedov pozývali aj partnerov z Ukrajiny a Maďarska. Neskôr pridali program. Dnes je súťaž akciou roka.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Varil aj ukrajinský umelec

Žartovanie pri kotlíkoch, zmes vôní z rôznych druhov špeciality, do toho hudba, spev z pódia, stretávanie ľudí, ktorých ste nevideli rok, pohostinnosť, rozhovory. To všetko si možno vychutnať v miestnom parku počas dňa súťaže, keď sa premení na multietnické korzo. Začuť tu môžete slovenčinu, maďarčinu aj ukrajinčinu.

Variť tento rok prišiel aj umelec z Ukrajiny László Magyar: "Popri umeleckej tvorbe je varenie moje hobby."

Na súťaži nechýbal tím z partnerskej obce Turistvándi. Prvýkrát s nimi prišla aj ich starostka Lakatosnö Sira Magdolna: "Bola som zvedavá, lebo vždy to chválili. Nepreháňali. Je to krásna akcia."

Každý rok sú na súťaži aj hasiči z maďarského Fehérgyarmatu či tímy z okolitých obcí.

Skryť Vypnúť reklamu

Perkeltu z Krišovskej Lieskovej spievala Imola

Každá dedina sa prezentuje po svojom. Stánok Kapušianskych Kľačian láka oči dekoráciami z ručne vyšívaných obrusov, pekne naukladanej zeleniny či spoločnou "uniformou" so znakom obce. Krišovská Liesková sa môže pochváliť aj vlastným speváckym zborom (na snímke na titulnej strane). "Varia Zuzana a Štefan Vegsöovci. Tentoraz im k vareniu prišli zaspievať miestne ženy zo skupiny Imola. Pani Zuzana nielen dobre varí, ale aj krásne spieva," nechal sa počuť starosta.

Nechýbali ani nováčikovia. Pozberanci z Ižkoviec, Čičaroviec a Veľkých Kapušian vytvorili spoločný tím Lengyel, s. r. o. "Kamarát nás nahovoril, varíme pod jeho menom," prezrádza šéfkuchár Árpád Szilvasi.

Variť prišli aj z Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch - šéfkou bola svokra primátora Piroška Uzsovicsová. Hneď vedľa nich to skúšali Ervín Andrejčák a Štefan Eštók alias Kutili. DKP súťaže je tím domova Súcit. Ich kotlík zaujal zďaleka - bol najväčší. "Musí byť veľký, lebo máme kopu hostí a každý chce skúsiť," smeje sa šéfkuchár Róbert Lörincz.

Na akcii sa zapáčilo aj michalovským Tukanom. "Vlani sme ako nováčikovia boli druhí. Páči sa nám tu," zhodli sa Huňo, Feďo, Rišo, Karol, Erik a ich deti Peťka, Adam a Samko.

Vavríny víťaza napokon zostali na Použí. V konkurencii 14 tímov ich získali Kutili z Veľkých Kapušian. Druhý bol domov Súcit a tretí michalovskí Tukani.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 327
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 001
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 278
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 335
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 207
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 052
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 326
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 977
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 692
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 257
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop