IŽKOVCE. Súťaž organizuje obecný úrad. Tento rok bude už šiestykrát. Z malej komornej akcie sa postupne prepracovala na udalosť roka v regióne Použia a získala punc medzinárodnej. "Počas víkendov mala každá obec v okolí akciu - niekde varili guľáš, inde halászlé a tak. Bolo ťažké vymyslieť niečo originálne – preto sme stavili na našu špecialitu - perkelt z bravčových nožičiek," vysvetlil starosta obce Ján Jakub (SMK).
Musí byť ako lepidlo
Dodal, že záujem o udalosť stále rástol. Počas jediného dňa sa tu vystrieda okolo dvetisíc návštevníkov: "Poriadne to obec zviditeľnilo, čo bol aj cieľ. Preto sme pridali aj široko ladený kultúrny program. Ale základom je práve súťaž."
V snahe pritiahnuť kuchárske tímy obec časť surovín dotuje. Každý dostane 8 nožičiek a jedno kolienko. Koreniny si nosí každý sám. Aj recept. "Ten svoj vám nikto neprezradí. Isté je len to, že perkelt si vyžaduje dlhé varenie – potrebuje asi 4-5 hodín. Hotové jedlo musí byť husté ako lepidlo. Niektorí hovoria, že po vychladnutí a prevrátení kotla musí zostať dnu," dodáva starosta.
Prídu aj zahraničné tímy
Na súťaž sa zatiaľ prihlásilo 12 tímov z Ukrajiny, Slovenska a Maďarska. Bude v sobotu v miestnom parku. Kuchári začnú variť o jednej, skončiť musia do šiestej. Súbežne bude na pódiu bohatý kultúrny program. Predstavia sa folkloristi z Maďarska, skupina Agatangel, speváčka Imola, brušná tanečnica, speváčka Anna Ováryová, skupina Gong či Ladislav Aradcky z Budapešti.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín