Cieľom podujatí je zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a vedeckú kariéru.
MICHALOVCE. Galéria Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach sa na pár hodín zmenila na vedeckú akademickú pôdu. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky pripravilo so študentmi Gymnázia Ľ. Štúra v Michalovciach besedu s názvom Vedecká cukráreň.
Anna Mondoková z osvetového strediska vysvetlila, že cieľom podujatia je, aby študenti v neformálnom priateľskom prostredí vedeckej cukrárne diskutovali s poprednými slovenskými alebo zahraničnými vedcami a odborníkmi. "Spoločne diskutujú na aktuálne témy vo vede a technike v neformálnom uvoľnenom prostredí," povedala Mondoková.
Diskutovali o medveďoch
Podobné podujatia organizujú aj v Bratislave a v Košiciach. Témou vedeckých cukrární sú predovšetkým biotechnológie, globálne otepľovanie, rozvoj informačných technológií, robotika, astronómia, ale aj ochrana životného prostredia.
V Michalovciach diskutoval so študentmi Karol Seman z občianskeho združenia Zachráňme tatranského kamzíka. Seman sa venuje téme ochrany tatranskej fauny. Študentov zaujal besedou s názvom Medvedie labky nie sú len sladkosť. Žiakom stredných škôl poodhalil zaujímavosti zo života, histórie a správania medveďa hnedého.
"Mne sa to páčilo. Dozvedel som sa veľa zaujímavostí o medveďoch. Páčila sa mi hlavne priateľská atmosféra, ktorá vládla v miestnosti. Na vyučovaní v škole som niečo podobné ešte nezažil," povedal študent Martin.
Vedecké cukrárne sú určené pre žiakov a študentov od 12 do 18 rokov. Mládež sa zábavnou a priateľskou formou zapája do vedeckej diskusie. Vedecké cukrárne organizuje na území Košického kraja NCP VaT a Regionálne centrum mládeže v Košiciach.
Autor: mpo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín