Kuchárovi z oblasti Leptokarie asistovali žiaci, ktorí praxovali v gréckych reštauráciách.
MICHALOVCE. Učitelia michalovských škôl spoznávali tajomstvá a špeciality gréckej kuchyne. Zaujímavý kuchársky a kulinársky zážitok pre nich zorganizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS). Grécky šéfkuchár Giannis Kirgios varil spolu so štyrmi študentmi, ktorí majú bohaté skúsenosti s gréckou kuchyňou. Špeciality pripravovali v Centre odborného vzdelávania, ktoré otvorili v Michalovciach v októbri minulého roka. V moderne vybavených kuchyniach sa učia žiaci technológiu prípravy pokrmov.
Študenti varili, učitelia pozerali
Učiteľka gastronomických predmetov zo SOŠOS Daniela Fajčáková vysvetlila, že ukážka prípravy gréckych jedál poslúži učiteľom stredných škôl. Získané skúsenosti a recepty využijú na hodinách praktického vyučovania. "Pozvali sme učiteľov z regiónu podobných škôl v tomto odbore. Videli a vyskúšali si, ako sa originálne grécke jedlá pripravujú," vysvetlila Fajčáková. Ukážky boli spojené s ochutnávkou a degustáciou pripravených jedál. Šéfkuchárovi asistovali študenti, ktorí s varením gréckych špecialít už majú skúsenosti. Učiteľom pripravili musaku, pastício a grécku polievku. "V Grécku som bola už trikrát. Pre nich je typická rýchla príprava jedál. Je to iné ako na Slovensku. Oni používajú viac rýb a mäsa. Počas praxe v zahraničí som sa naučila variť nielen ich jedlá, ale zdokonalila som sa aj v jazyku. Musaka pozostáva zo zemiakov, mäsa a baklažánu. Pastício sú zasa cestoviny preliate omáčkou s mäsom. Navrchu je bešamel. Príprava jedla a pečenie trvá polhodinu," vysvetlila študentka piateho ročníka Lucia Bajková.
Autor: mpo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín