Medzinárodná suita pracovala a zároveň si pochutnala na špecialitách českej kuchyne.
MICHALOVCE. Projekt Problémy mladých ľudí v Európe prebieha druhý rok. Financuje ho EÚ cez program Commenius. Iniciátori doňho zahrnuli tri rôzne "svety" - východoeurópske Slovensko, západoeurópske Španielsko a kultúrne odlišné Turecko. Slovensko v ňom zastupuje Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu z Michaloviec, Turecko všeobecná stredná škola z Istanbulu a Španielsko technická škola z Astúrie.
Ako zistili, ich problémy sú rovnaké, líšia sa len životnými prioritami a plánmi do budúcnosti. Partneri vybrali len päť najdôležitejších tém - všetci bojujú s problémom drog, motiváciou študentov k lepším výsledkom, vzťahmi učiteľa a študenta, zmysluplným trávením voľného času a stratou hodnôt.
Všetky krajiny už majú vlastný systém na prevenciu drog. Španieli robia stretnutia študentov s bývalými narkomanmi, Slováci organizujú stretnutia mladých s odborníkmi, políciou a robia protidrogové koncerty. Zaujímavý systém prevencie majú Turci. "Zložky ich ministerstva vnútra platia hercov, ktorí hrajú reálne situácie, ako sa dá cez drogy dostať do problémov so zákonom."
Výstupom stretnutia je dohoda o vzájomnej výmene informácií cez webstránku. Doteraz cez ňu hlavne chatovali, najnovšie pribudne spoločný elektronický magazín, kde školy budú raz mesačne informovať o aktivitách. Všetci majú vytvoriť vlastné DVD z výpovedí študentov, ako by problémy riešili oni.
Spojili prácu a kulinárstvo
Hostia si mohli vychutnať aj kulinárske umenie. "Sme zameraní na gastronómiu. Nedávno u nás vzniklo centrum odborného vzdelávania, ktoré má gastronómiu spopularizovať v širokej verejnosti. Prvou lastovičkou bol deň českej kuchyne, ktorý sme načasovali na príchod Španielov a Turkov. Spojili sme prácu a kulinárstvo alebo moderne povedané - urobili dva v jednom," vysvetlil riaditeľ Miroslav Sivý.
Menu pripravovali študenti pod dozorom Jiřího Švestku, ktorý šéfuje kuchyni v jednom z hotelov v Krkonošiach: "Naši študenti tam chodia na prax, Česi nám teraz prišli ukázať, ako sa varia ich špeciality."
Podľa Sivého je to súčasť série aktivít na zvýšenie kvality služieb v gastronómii. Najbližšou bude baristický kurz, kde sa dá naučiť všetko o príprave kávy.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín