Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky
CHCÚ PREPOJIŤ VÝUČBU A PRAX

V Michalovciach otvorili centrum gastronómie

Centrum pre gastronómiu otvorili v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach.

Moderné vybavenie. Vybavenie novej kuchyne stálo asi 20-tisíc – je modernejšia a podstatne väčšia ako doterajšie. Výučbu v nej si chvália študenti aj majstri.Moderné vybavenie. Vybavenie novej kuchyne stálo asi 20-tisíc – je modernejšia a podstatne väčšia ako doterajšie. Výučbu v nej si chvália študenti aj majstri. (Zdroj: lyv)

Je to ďalšie centrum odborného vzdelávania v Košickom kraji, ktoré má slúžiť škole samotnej, ostatným podobného zamerania aj verejnosti.

MICHALOVCE. V Košickom kraji tak bude šesť centier odborného vzdelávania. Ich cieľom je zefektívniť výchovu študentov tak, aby zodpovedala reálnym potrebám zamestnávateľov.

Chcú prepojiť teóriu aj prax

Vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč potvrdil, že sú prvým samosprávnym krajom na Slovensku, kde sieť centier majú. V kraji postupne otvárajú centrá pre strojárstvo, elektrotechniku, informatiku, gastronómiu a cestovný ruch, stavebníctvo a hutníctvo. Tri sú v Košiciach, jedno v Spišskej Novej Vsi a dve v Michalovciach.

Motívom ich vytvorenia bol sústavný nedostatok prostriedkov na rozvoj škôl: "Cieľom je vytvoriť podmienky pre moderné zabezpečenie teoretickej aj praktickej výučby v danom odbore tak, aby korešpondovala s tým, s čím sa absolvent stretne u zamestnávateľa. Jednoducho povedané - prepojiť čo najužšie výučbu a potreby praxe."

Zvýraznil, že dôležitým článkom reťazca partnerov je účasť zamestnávateľov: "Oni dávajú informácie o tom, čo potrebujú, a môžu školám pomôcť finančne aj technologicky."

Skryť Vypnúť reklamu

Investovali školy, kraj aj zamestnávatelia

Zamestnávatelia sa podieľali aj na investícii asi 230-tisíc eur, ktorá šla do vytvorenia siete: "Prispeli asi 80-tisíc eur, tretinu dal KSK a tretinu školy."

KSK očakáva, že postupne sa do spolupráce so školami bude zapájať čoraz viac zamestnávateľov. Košický župan Zdenko Trebuľa si myslí, že práve centrá môžu byť základom efektívnejšej výchovy mládeže. "Umožnia vychovávať študentov pre prax a nie pre úrady práce."

Súčasťou vzniku centra pre gastronómiu bola rekonštrukcia strediska praktického vyučovania školy, oprava fasády, vybudovanie novej kuchyne pre praktické vyučovanie či školiacej miestnosti. Riaditeľ školy Miroslav Sivý uviedol, že tu budú vyučovať aj odborníci z krajín EÚ, kde má škola partnerov a študenti sem chodia na prax.

Očakáva, že v centre objavia kuchárske talenty z radov študentov, slúžiť bude aj na organizovanie gastronomických kurzov pre verejnosť.


Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 504
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 570
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 955
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 821
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 717
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 766
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 546
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 426
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 301
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 989
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop