IŽKOVCE. Titul víťaza okrúhleho 5. ročníka akcie zostal na Slovensku v Kapušianskych Kľačanoch.
Ižkovce spolu s Bešou každý pozná ako dediny, ktoré sú na dohodenie kameňom od elektrárne Vojany. Ich okolie je obľúbenou destináciou rybárov. Kým Bešu preslávil suchý polder, Ižkovce stavili na kulinársku súťaž. Starosta obce Ján Jakub hovorí, že to dedinu zviditeľnilo: "Počas letných víkendov mali všetci nejakú akciu – niekde varili guľáš, inde halászlé. Bolo ťažké vymyslieť niečo originálne. Najmä, keď sme so 100 obyvateľmi jednou z najmenších obcí na východe republiky a vôbec najmenšou v okrese Michalovce. Napokon sme sa rozhodli skúsiť variť miestnu špecialitu – perkelt z bravčových nožičiek."
V snahe pritiahnuť kuchárske tímy obec časť surovín dotuje. Každý dostane 8 nožičiek a jedno kolienko. Koreniny si nosí každý sám. A tiež recept. Jedno majú spoločné – špecialita si vyžaduje dlhé varenie. "No, 4 až 5 hodín treba. Hotové jedlo musí byť husté ako lepidlo. Niektorí hovoria, že po vychladnutí a prevrátení kotla musí perkelt zostať dnu," smeje sa Jakub.
Počas piatich rokov sa na pôvodnú kuchársku myšlienku nabalil program, ktorý akciu povýšil na udalosť roka v dedine. V kontexte polohy na trojbode Slovensko – Maďarsko – Ukrajina akcia časom získala medzinárodný rang. Inak to nebolo ani tento víkend. Miestny park sa na jeden deň premenil na medzinárodné korzo, nad ktorým sa vznášala neopakovateľná vôňa špeciality z otvorených kotlíkov. Atmosféru dotváral spev, tanec a slovo.
Okolo kotlíkov sa zvŕtalo 12 družstiev – jedno z Ukrajiny, tri z Maďarska a osem slovenských, ktoré zostavujú dedinky v Použí. Tento rok sa medzi nich prvýkrát zatúlalo aj družstvo z Michaloviec. Chýr súťaže si prišiel overiť aj podpredseda KSK Emil Ďurovčík. Prekvapila ho úroveň akcie: "Keďže ide o jednu z najmenších dedín kraja, klobúk dole. Je to dôkaz, že nie je dôležitá veľkosť dediny, ale veľkosť srdca organizátorov." Dodal, že takéto multinárodnostné akcie sú dôkazom, že napäté slovensko-maďarské vzťahy v živote obcí slovensko-maďarského pomedzia nemajú miesto: "Títo ľudia nechcú a nepotrebujú riešiť, kto je Slovák, Maďar či Ukrajinec, ale to, aby sa u nich dobre cítil, čo sa im aj darí."
Zvíťazil tím z Kapušianskych Kľačian
V porote mal každý tím svojho zástupcu. Prvé dva ročníky si víťazstvo odniesli slovenské tímy, jeden maďarskí hasiči a vlani bol najchutnejší perkelt z Krišovskej Lieskovej. Tento rok porotcom najviac chutila špecialita z Kapušianskych Kľačian. Prekvapením bola strieborná priečka pre nováčikov z Michaloviec a tretie miesto si odniesol tím z Maťovských Vojkoviec.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín