MICHALOVCE. Svoju kreativitu a barmanský fortieľ si odskúšalo 25 študentov. Riaditeľ školy Miroslav Sivý vysvetlil, že certifikované barmanské kurzy robia v škole už roky: "Rozhodli sme sa zorganizovať súťaž a podľa maskota našej školy sme ju nazvali Pinguin Cup. Najlepší dostanú šancu prezentovať sa na niektorej medzinárodnej súťaži."
Podľa Sivého akciu urobili prvýkrát len pre študentov školy: "Plánujeme z toho urobiť tradíciu a okruh súťažiacich rozšíriť o študentov iných škôl a barmanov, ktorí sa umeniu miešať venujú." Prezradil, že silnou motiváciou pre mladých barmanov bola dvojica poľských študentov, ktorí sa venujú exhibičnému miešaniu freestyle: "Boli tu týždeň, aby študenti videli, čo dokážu a čo pre to treba urobiť."
Prísne hodnotenie
Výkony súťažiacich hodnotila dvojzložková porota. Dvojčlenná technická hodnotila techniku miešania - úpravu openbaru, kde sa mieša, vystupovanie barmana, nalievanie liehovín a dodržanie časového limitu. Po pripravení vzorka putovala k štvorčlennej chuťovej komisii, ktorá posudzovala vzhľad, farbu, chuť a dekoráciu nápoja. Potom sa sčítali body a určili prvé tri ceny a dve špeciálne - za najkrajšiu dekoráciu a najlepšiu techniku miešania. Ukrátení nezostali ani ostatní súťažiaci. Podľa výkonu každému udelili zlaté, strieborné alebo bronzové pásmo.
Medzi barmanmi bol aj druhák Martin Molokáč, ktorý mieša už od 12 rokov a bol už aj súťažiť: "Baví ma to, vymýšľam si ich sám, robím ich doma aj na akciách." Na súťaž vymyslel nápoj Slovakia - správnym zmiešaním ingrediencií vznikne trojvrstvový nápoj vo farbách slovenskej trikolóry. Na dekoráciu použil jahodu a jablko vyrezané do tvaru dvojkríža.
Školu otvoria aj verejnosti
Po piatich hodinách súťaženia si prvé miesto odnášal Lukáš Farbár za Orange Biter, druhé Jana Machaľová za Strawberry Dream a tretie Miroslav Guman za Blue Paradise. Martin Molokáč zase získal špeciálnu cenu za najlepšiu techniku miešania. Najkrajšiu dekoráciu, špirálky z citrusových plodov, vytvoril Matej Varšányi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín