potvrdzujú, že tohtoročná úroda je oproti vlaňajšku síce nižšia, ale znížená kvantita sa vrátila v skvelej kvalite, danej vysokou cukornatosťou hrozna.
Podľa slov vedúceho vinohradov v PD Vinohrady Choňkovce Petra Baláža, tunajší vinohradníci začali zberať plody svojej práce začiatkom septembra a posledné kusy hrozna padli pod rukami zberačov v prvý októbrový deň. Z 58 hektárov rodivých vinohradov, ktoré družstvo obhospodaruje, získali takmer 250 - tonovú úrodu a zvyšných 80 ton vykúpili od malých pestovateľov. "Výnosy sú síce o niečo nižšie ako vlani, ale vrátilo sa to vo vysokej cukornatosti, ktorá je až v 80 percentách úrody vyššia ako 19 stupňov. Niektoré odrody dosiahli až číslo 22 až 23," uviedol pre náš denník Peter Baláž.
Ako dodal, z vlaňajšieho hrozna s cukornatosťou okolo 14 stupňov mohli vyrobiť len stolové a odrodové vína, ale tento rok môžu očakávať výrobu vín s prívlastkom kabinetné či neskorý zber, ktoré sa na trhu pohybujú už vo vyšších cenových reláciách. Tohtoročná úroda je podľa neho dokonca lepšia ako pred dvoma rokmi. Choňkovskí vinohradníci z nej dokážu vyrobiť asi 2150 litrov vysoko kvalitného vína. Najrozšírenejšími sortami, ktoré pestujú, sú Muller Thurgau, Dievčie hrozno, Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Frankovka modrá či Cabernet Sauvignon.
Dôvod na oslavu má aj firma Vino Vin Slovensko, s.r.o. z Tibavy, ktorá pestuje vinič na viac ako 300 hektároch. V jej prípade však vinobranie ani zďaleka nie je vo finále. "Oberáme len dva týždne, rozhodli sme sa totiž časť hrozna ponechať na koreni, aby sa jeho cukornatosť ešte zvýšila. Zatiaľ máme pod strechou asi tretinu úrody. Ako prvé prišli na rad biele odrody Muller Thurgau, Rizling rýnsky, Moravský muškát, Kerner a Devín. So zberom červených sort zo spomínaných dôvodov ešte počkáme. Už teraz však možno povedať, že väčšina úrody dosahuje stupeň cukornatosti okolo 22, u Moravského muškátu je to dokonca až 25," vyjadrila sa na margo oberčiek riaditeľka firmy Zuzana Vajdová.
Podľa jej slov asi 20 percent hrozna všetkých odrôd na spracovanie firma priebežne vykupuje od drobných pestovateľov zo širokého okolia. Pokiaľ ide o pomer výroby bielych a červených vín, vo VINO VIN-e je to vraj už 1:1. "Aj na Slovensku totiž začínajú zákazníci viac preferovať červené víno, ktoré prežíva renesanciu aj v Európe," uzavrela Zuzana Vajdová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín