Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Pekárom končí dlhá predvianočná šichta až zajtra ráno

Zemplín - Plné ruky práce majú nielen domáce gazdinky, ktoré pre svojich najbližších vypekajú dobroty od výmyslu sveta, ale aj pekári, ktorí musia

zabezpečiť, aby sa na štedrovečerné stoly dostal dobrý, voňavý chlieb, ktorý vydrží až do piatku. Mnohí z nich už teraz vedia, že dlhá predvianočná "šichta" im skončí až na Štedrý deň ráno.

"Posledné objednávky sme prijímali ešte počas víkendu, chlieb a pečivo si môžu obchodníci objednať ešte 24 hodín pred dodávkou. Podľa ostatných informácií na vianočný trh dodáme 20-tisíc kusov chleba, 13-tisíc tradičných vianočných "paperových" koláčov a asi 120- tisíc rožkov. Pokiaľ ide o opekance, tie dodávame do predajní od začiatku decembra a na trh sme distribuovali asi 5-tisíc balení," uviedol pre náš denník vedúci obchodného úseku Podvihorlatských pekární a cukrární, a.s., v Humennom Ján Šalata. Ako dodal, pekári budú pri peciach až do polnoci z dneška na Štedrý deň a ich výrobky sa dostanú do všetkých kútov zemplínskych okresov, ba aj do Košíc a Prešova. "Okrem klasického pekárenského sortimentu si "východniari" môžu pochutnať aj na našich cukrárskych výrobkoch. Najobľúbenejšie sú vianočné perníky, kokosky a drobné pečivo," vyjadril sa Ing. Šalata.

Skryť Vypnúť reklamu

Svojimi kolegami z horného Zemplína sa nedajú zahanbiť ani Michalovčania, ktorí napečú na Vianoce 11-tisíc kusov chleba, 3,5 tony opekancov, 6500 malých a 12-tisíc veľkých zemplínskych koláčov a asi 80-tisíc kusov rožkov. Ich výrobky sa dostanú na stoly mnohých domácností troch juhozemplínskych okresov. "Chlebík, rožky aj koláče sme minulý štvrtok začali piecť aj na tretej peci, ktorú v uplynulých mesiacoch rekonštruovali, takže výpadkov pečiva cez Vianoce sa Zemplínčania báť nemusia," vyjadril sa vedúci výroby Michalovských pekární a cukrární, a.s., Jozef Knežo. Ako poznamenal, na výrobu vianočných výrobkov spotrebovali 3-tisíc vajec a asi 20 ton múky. Posledný chlieb, určený na vianočné stoly, vyberú z pecí ráno 24. decembra a vrátia sa k nim vo štvrtok v noci. Zemplínčania sa môžu tešiť aj na pestrú paletu čerstvých zákuskov, ktoré do poslednej chvíle budú piecť šikovné cukrárky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na predvianočný nápor sú pripravení aj Trebišovčania, ktorí na trh dodajú 4,5- tisíc zemplínskych koláčov a 5-tisíc kusov chleba. Od začiatku decembra spustili aj predaj opekancov, ktorých do predajní dodali asi 5 ton. "Okrem pekárskych výrobkov pripravujeme na vianočný trh aj desiatky druhov zákuskov z rúk našich cukrárov. Keďže máme aj mliekarenskú výrobu, dostatok bude aj smotany na šľahanie, ktorá je počas Vianoc v "kurze"," úsmevne uzavrel námestník generálneho riaditeľa Trebišovských pekární a cukrární, a.s., Juraj Vincej.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 039
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 803
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 370
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 079
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 034
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 716
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 383
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 277
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 265
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 120
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

8 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop