zabezpečiť, aby sa na štedrovečerné stoly dostal dobrý, voňavý chlieb, ktorý vydrží až do piatku. Mnohí z nich už teraz vedia, že dlhá predvianočná "šichta" im skončí až na Štedrý deň ráno.
"Posledné objednávky sme prijímali ešte počas víkendu, chlieb a pečivo si môžu obchodníci objednať ešte 24 hodín pred dodávkou. Podľa ostatných informácií na vianočný trh dodáme 20-tisíc kusov chleba, 13-tisíc tradičných vianočných "paperových" koláčov a asi 120- tisíc rožkov. Pokiaľ ide o opekance, tie dodávame do predajní od začiatku decembra a na trh sme distribuovali asi 5-tisíc balení," uviedol pre náš denník vedúci obchodného úseku Podvihorlatských pekární a cukrární, a.s., v Humennom Ján Šalata. Ako dodal, pekári budú pri peciach až do polnoci z dneška na Štedrý deň a ich výrobky sa dostanú do všetkých kútov zemplínskych okresov, ba aj do Košíc a Prešova. "Okrem klasického pekárenského sortimentu si "východniari" môžu pochutnať aj na našich cukrárskych výrobkoch. Najobľúbenejšie sú vianočné perníky, kokosky a drobné pečivo," vyjadril sa Ing. Šalata.
Svojimi kolegami z horného Zemplína sa nedajú zahanbiť ani Michalovčania, ktorí napečú na Vianoce 11-tisíc kusov chleba, 3,5 tony opekancov, 6500 malých a 12-tisíc veľkých zemplínskych koláčov a asi 80-tisíc kusov rožkov. Ich výrobky sa dostanú na stoly mnohých domácností troch juhozemplínskych okresov. "Chlebík, rožky aj koláče sme minulý štvrtok začali piecť aj na tretej peci, ktorú v uplynulých mesiacoch rekonštruovali, takže výpadkov pečiva cez Vianoce sa Zemplínčania báť nemusia," vyjadril sa vedúci výroby Michalovských pekární a cukrární, a.s., Jozef Knežo. Ako poznamenal, na výrobu vianočných výrobkov spotrebovali 3-tisíc vajec a asi 20 ton múky. Posledný chlieb, určený na vianočné stoly, vyberú z pecí ráno 24. decembra a vrátia sa k nim vo štvrtok v noci. Zemplínčania sa môžu tešiť aj na pestrú paletu čerstvých zákuskov, ktoré do poslednej chvíle budú piecť šikovné cukrárky.
Na predvianočný nápor sú pripravení aj Trebišovčania, ktorí na trh dodajú 4,5- tisíc zemplínskych koláčov a 5-tisíc kusov chleba. Od začiatku decembra spustili aj predaj opekancov, ktorých do predajní dodali asi 5 ton. "Okrem pekárskych výrobkov pripravujeme na vianočný trh aj desiatky druhov zákuskov z rúk našich cukrárov. Keďže máme aj mliekarenskú výrobu, dostatok bude aj smotany na šľahanie, ktorá je počas Vianoc v "kurze"," úsmevne uzavrel námestník generálneho riaditeľa Trebišovských pekární a cukrární, a.s., Juraj Vincej.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín