Šéfka michalovského daňového úradu pečie skvelé krémeše
Zemplín - Vianoce už klopú na dvere a prípravy na najkrajšie sviatky roka vrcholia. Hádam každá gazdinka sa snaží, aby ich pre svoju rodinu
Mária Kločanková
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
pripravila čo najkrajšie a aby na slávnostnom stole nič nechýbalo. Slovenské ženy na chvíľu zabúdajú na svoje povolanie, kariéru a osvojujú si rolu domácej gazdinej, kuchárky a cukrárky. Zaujímalo nás, či si ženy, šéfky významných inštitúcií v Zemplíne, popri svojich pracovných povinnostiach nájdu čas aj na pečenie koláčov.
"Pečiem veľmi rada, ale čokoládovú polevu neviem urobiť tak, aby bola pekná, hladká. Nedostatky potom "maskujem" čokoládovou ryžou, kokosom a podobne," skonštatovala riaditeľka Nemocnice s poliklinikou v Snine Ing. Mária Pirošová. Na vianočnom stole v jej domácnosti nesmie chýbať makový koláč, na ktorý nám prezradila recept. "Z 250 gramov polohrubej múky, 270 gramov palmarinu, jedného žĺtka, jednej lyžice mlieka, 50 gramov práškového cukru a pol balíčka prášku do pečiva vypracujem cesto, ktoré dám na vymastený a múkou vysýpaný plech. Cesto potriem marhuľovým džemom a polejem druhým cestom, ktoré si pripravím takto: Maslo, 150 gramov, vymiešam s 270 gramami práškového cukru, vanilkou a s 9 žĺtkami. Do toho po troške pridám 300 gramov mletého maku a sneh z deviatich bielkov. Cesto pripravené na plechu polejem tretinou tejto masy, poukladám na ňu marhule a zalejem zvyškom. Po upečení a vychladnutí polejem koláč čokoládovou polevou".
Pečenie nerobí problémy ani riaditeľke Daňového úradu v Michalovciach JUDr. Márii Pavlovičovej. Ako nám prezradila má už svoje osvedčené a veľmi jednoduché recepty. "Na našom vianočnom stole nesmie chýbať môj obľúbený krémeš, ktorý má rada celá moja rodina. Je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsená gazdinka. Jeden balíček lístkového cesta rozdelím na polovicu a vyvaľkám cesto. Dám ho na plech a rozložím naň detské piškóty. Z litra mlieka, dvoch vanilkových pudingov a jedného balíčka krémového prášku uvarím hustú masu, ktorú ešte horúcu vylejem na pripravené cesto. Poukladám na ňu jahody, broskyne alebo marhule a preložím druhým plátom. Koláč upečiem a až vychladne posýpem ho práškovým cukrom alebo zalejem čokoládovou polevou. Moja kolegyňa mu dala názov "opálkový" koláč," prezradila s úsmevom Dr. Pavlovičová.
Predsedníčka Bytového družstva v Humennom Ing. Mária Sadloňová pečie skoro každú sobotu, najmä pre dcéru, športovkyňu, ktorá je "na sladké". Čitateľom nášho denníka ponúkla recept na medový koláč, ktorý patrí v jej rodine k najobľúbenejším. "Do misy dám sto gramov smetolu, 150 gramov práškového cukru, 2 lyžice medu a štyri lyžice mlieka. Na miernom ohni to nechám roztopiť, potom narýchlo pridám celé vajíčko a malú lyžičku sódy bicarbóny. Do masy vmiešam 450 gramov hladkej múky a vypracujem cesto, z ktorého upečiem tri pláty. Spojím ich plnkou. Dva decilitre mlieka so 150 gramami kryštálového cukru uvarím a do toho pridám 4 lyžice hladkej múky. Do uvarenej a vychladnutej masy vmiešam jedno maslo a plnka je hotová. Vrch koláča polievam čokoládovou polevou."