Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Michalovčan Rasťo Vojtovič varil pre Madonnu i Michaela Jacksona

Michalovce, Bratislava - Hoci je pravdou, že v kuchyni vládnu predovšetkým ženy, najlepšími kuchármi na svete boli odjakživa muži. Nepísané pravidlo

o tom, že s kuchárskou vareškou sa vie skvele zvŕtať aj silnejšie pohlavie je Michalovčan Rasťo Vojtovič.

Prešiel skoro celý svet a varil pre také celebrity, ako Madonna, Michael Douglas, George Harrison, či Michael Jackson. Pracoval v Londýne i New Yorku a v súčasnosti je šéfom kuchyne na Talianskom veľvyslanectve v Bratislave. Cesta na výslnie ale nebola jednoduchá.

"Keď som v roku 1994 odišiel do Anglicka s víziou lepšieho života, akú majú mnohí z nás, ešte som netušil čo musím pre to urobiť, aby môj život bol naozaj lepší. Potreboval som prácu, čo najrýchlejšie sa naučiť jazyk a zžiť sa s prostredím, ktoré sa diametrálne líšilo od Slovenska," začína svoje rozprávanie večne usmiaty východniar. Začiatky boli naozaj ťažké. Rasťo začínal v novootvorenej londýnskej reštaurácie "Osteria Pulcinella", ako pomocná sila. "Šesť mesiacov som umýval riady a robil "dievča" pre všetko. Bola to špinavá a únavná práca, s ktorou som sa v žiadnom prípade uspokojiť nemienil. Bolo tam niečo, čo ma stále hnalo dopredu. Snívajúc o lepšej práci som "zvýšil obrátky" a pomáhal som kuchárom, aj keď to po mne nežiadali. A vyplatilo sa, snaha bola ocenená a začali ma učiť studenú kuchyňu. Postúpil som platovo aj hierarchicky, no nezastavil som sa, pretože ma to začalo veľmi baviť. Čím vyššie som bol o to viac motivácie som mal. O rok a pol som sa stal šéfom kuchyne."

Skryť Vypnúť reklamu

Opäť hľadal novú výzvu a novú motiváciu. Prihlásil sa do jednej z najlepších gastronomických škôl v Anglicku Battersea college, kulinársky odbor základov európskych kuchýň, kde absolvoval 2 roky. V roku 1999 prešiel konkurzom do francúzsko-thajskej reštaurácie najväčšieho kalibru "Vong" v Londýne, najlepšej orientálnej reštaurácie vo Veľkej Británii v rokoch 1999-2001, do pozície Chef de Partie. "Bol to pre mňa šok. V prvom rade preto, že ma poslali na 3 mesiace do materskej reštaurácie v New Yorku, na počiatočné zaškolenie. Bezchybná organizácia, úžasná kombinácia vôní a chutí, francúzskych a thajských techník a surovín, jednoducho inštitúcia, kde sa udržal len perfekcionalizmus. Každý deň bol pre mňa niečím iným, každý deň som absorboval množstvo nových informácii, skúseností, zo dňa na deň sa moja kuchárska hodnota zvyšovala. Aj klientela bola primeraná - kráľovská rodina, bývalý americký prezident Bill Clinton, vtedajší minister zahraničných vecí Robin Cook, herci ako Michael Douglas, Kathrine Zeta Jones, Nicolas Cage, Rowan Atkinson atď., speváci ako Madonna (tá chodila pravidelne), Michel Jackson, Spice Girls, Robbie Wiliams, George Harisson, zaujímaví ľudia ako Monica Lewinski, celá rodina Gucci a hráči mojej obľúbenej Chelsea FC Marcel Dessailly, Gianfranco Zola, Emmanuel Petit a Roberto Di Matteo."

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvý tridsiatnik Rasťo má dnes pod palcom kuchyňu na talianskej ambasáde. Ako sa k tomuto "jobu" dostal? "Bolo to úplnou náhodou. Do hotela Carlton v Bratislave som poslal svoj životopis a žiadosť o prijatie. Tí však vhodné miesto pre mňa nemali, no môj životopis sa nejakým nedopatrením zatúlal do rúk obchodného zástupcu firmy Radisson, ktorá hotel vlastní a prevádzkuje. Ten si ho pozrel, poznal pár z prestížnych podnikov, v ktorých som pracoval a spomenul si, že ho o pomoc požiadal jeden z vážených klientov hotela, veľvyslanec Talianska na Slovensku, pán Luca Del Balzo. Absolvoval som veľmi podrobný pohovor, a keďže sa mu páčili moje kuchárske skúsenosti, plynulá angličtina a taliančina, v priebehu týždňa po vybavení určitých formalít som začal pracovať na rezidencii talianskeho veľvyslanca."

Skryť Vypnúť reklamu

Za najvzrušujúcejší pracovný zážitok považuje Rasťo stretnutie s jedným z členov legendárnej skupiny Beatles. "Reštaurácia Vong bola jednou z tých, ktoré organizovali obrovskú recepciu v Battersea Power station pre spoločnosť asi 2000 významných ľudí. Nejako ku môjmu stolíku so suši zablúdil bývalý, dnes už zosnulý, člen skupiny Beatles, George Harisson. A keďže mu strašne chutili, mal som tú česť s ním prehodiť pár slov."

V kuchárskom povolaní sa dá ťažko vyhnúť trapasom. Ten azda najväčší sa spája s bývalým rektorom Univerzity Komenského Ferdinandom Devínskym. "Stalo sa to už na ambasádnej rezidencii, keď sa mi "podarilo zabudnúť" v zmrzline pána Devínskeho, nerezovú obrúčku z naberačky. Po 20-minútovom neúspešnom hľadaní som predsa len zistil, kde "zmizla". Bolo už však neskoro, pretože sa vrátila už na inak prázdnom tanieri pána Devínskeho." Ako dodáva jeden z najlepších slovenských kuchárov, podobných trapasov v jeho kariére chvalabohu, veľa nebolo.

V Anglicku pracoval so šéfkuchárom Jeanom Georgesom Vongerichtenom, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie osobnosti modernej gastronómie. "Dvakrát po sebe získal cenu James Beard Award za najlepšieho kuchára v USA. Patrí k priekopníkom modernej gastronómie a je jedným z prvých, kto sa odhodlal k fúzii orientálnych a európskych kuchýň. Veď zmrzlina z malín a chilli papričiek, alebo z bieleho korenia sa musela zrodiť v hlave génia."

Hoci by sa zdalo, že Rasťo by mohol byť so svojou úspešnou kariérou spokojný, opak je pravdou. Pred sebou má ambície a sny, ktoré chce určite naplniť. "Kuchárske remeslo treba dostať tam, kam patrí a získať mu späť rešpekt, ktorý mu náleží. Na Slovensku je to tak, že imidž kuchára sa dostal na úroveň, kam v žiadnom prípade nepatrí - ako umastený, špinavý pán alebo pani so zásterou a 3-ročným učilišťom v odbore kuchár-čašník. Tie časy sú dávno preč a ak nie, tak ich tam pošlime. Všetko moje úsilie doma k tomu smerovalo, pretože všade na západe je "kuchárčina" vysoko vážená profesia, a tí najlepší kuchári sú považovaní za rovnaké osobnosti ako herci či speváci," dodáva Rasťo Vojtovič.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 308
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 391
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 287
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 159
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 170
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 484
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 788
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 917
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 767
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 739
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Košice počas zákazu vychádzania.

Minister Naď: Hlasy pochybovačov začali utíchať

Infekčných je v priemere 3,55 percenta, v Bardejove menej.

Minister obrany Jaroslav Naď prišiel do Bardejova.

Domov v Sabinove ostáva v karanténe, jeho klientka zomrela

Väčšina osadenstva i zamestnancov, spolu 124 ľudí, je pozitívna.

Sabinov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop