Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš
Nájdete nás na webe

Michalovčan Rasťo Vojtovič varil pre Madonnu i Michaela Jacksona

Michalovce, Bratislava - Hoci je pravdou, že v kuchyni vládnu predovšetkým ženy, najlepšími kuchármi na svete boli odjakživa muži. Nepísané pravidlo

o tom, že s kuchárskou vareškou sa vie skvele zvŕtať aj silnejšie pohlavie je Michalovčan Rasťo Vojtovič.

Prešiel skoro celý svet a varil pre také celebrity, ako Madonna, Michael Douglas, George Harrison, či Michael Jackson. Pracoval v Londýne i New Yorku a v súčasnosti je šéfom kuchyne na Talianskom veľvyslanectve v Bratislave. Cesta na výslnie ale nebola jednoduchá.

"Keď som v roku 1994 odišiel do Anglicka s víziou lepšieho života, akú majú mnohí z nás, ešte som netušil čo musím pre to urobiť, aby môj život bol naozaj lepší. Potreboval som prácu, čo najrýchlejšie sa naučiť jazyk a zžiť sa s prostredím, ktoré sa diametrálne líšilo od Slovenska," začína svoje rozprávanie večne usmiaty východniar. Začiatky boli naozaj ťažké. Rasťo začínal v novootvorenej londýnskej reštaurácie "Osteria Pulcinella", ako pomocná sila. "Šesť mesiacov som umýval riady a robil "dievča" pre všetko. Bola to špinavá a únavná práca, s ktorou som sa v žiadnom prípade uspokojiť nemienil. Bolo tam niečo, čo ma stále hnalo dopredu. Snívajúc o lepšej práci som "zvýšil obrátky" a pomáhal som kuchárom, aj keď to po mne nežiadali. A vyplatilo sa, snaha bola ocenená a začali ma učiť studenú kuchyňu. Postúpil som platovo aj hierarchicky, no nezastavil som sa, pretože ma to začalo veľmi baviť. Čím vyššie som bol o to viac motivácie som mal. O rok a pol som sa stal šéfom kuchyne."

Opäť hľadal novú výzvu a novú motiváciu. Prihlásil sa do jednej z najlepších gastronomických škôl v Anglicku Battersea college, kulinársky odbor základov európskych kuchýň, kde absolvoval 2 roky. V roku 1999 prešiel konkurzom do francúzsko-thajskej reštaurácie najväčšieho kalibru "Vong" v Londýne, najlepšej orientálnej reštaurácie vo Veľkej Británii v rokoch 1999-2001, do pozície Chef de Partie. "Bol to pre mňa šok. V prvom rade preto, že ma poslali na 3 mesiace do materskej reštaurácie v New Yorku, na počiatočné zaškolenie. Bezchybná organizácia, úžasná kombinácia vôní a chutí, francúzskych a thajských techník a surovín, jednoducho inštitúcia, kde sa udržal len perfekcionalizmus. Každý deň bol pre mňa niečím iným, každý deň som absorboval množstvo nových informácii, skúseností, zo dňa na deň sa moja kuchárska hodnota zvyšovala. Aj klientela bola primeraná - kráľovská rodina, bývalý americký prezident Bill Clinton, vtedajší minister zahraničných vecí Robin Cook, herci ako Michael Douglas, Kathrine Zeta Jones, Nicolas Cage, Rowan Atkinson atď., speváci ako Madonna (tá chodila pravidelne), Michel Jackson, Spice Girls, Robbie Wiliams, George Harisson, zaujímaví ľudia ako Monica Lewinski, celá rodina Gucci a hráči mojej obľúbenej Chelsea FC Marcel Dessailly, Gianfranco Zola, Emmanuel Petit a Roberto Di Matteo."

Čerstvý tridsiatnik Rasťo má dnes pod palcom kuchyňu na talianskej ambasáde. Ako sa k tomuto "jobu" dostal? "Bolo to úplnou náhodou. Do hotela Carlton v Bratislave som poslal svoj životopis a žiadosť o prijatie. Tí však vhodné miesto pre mňa nemali, no môj životopis sa nejakým nedopatrením zatúlal do rúk obchodného zástupcu firmy Radisson, ktorá hotel vlastní a prevádzkuje. Ten si ho pozrel, poznal pár z prestížnych podnikov, v ktorých som pracoval a spomenul si, že ho o pomoc požiadal jeden z vážených klientov hotela, veľvyslanec Talianska na Slovensku, pán Luca Del Balzo. Absolvoval som veľmi podrobný pohovor, a keďže sa mu páčili moje kuchárske skúsenosti, plynulá angličtina a taliančina, v priebehu týždňa po vybavení určitých formalít som začal pracovať na rezidencii talianskeho veľvyslanca."

Za najvzrušujúcejší pracovný zážitok považuje Rasťo stretnutie s jedným z členov legendárnej skupiny Beatles. "Reštaurácia Vong bola jednou z tých, ktoré organizovali obrovskú recepciu v Battersea Power station pre spoločnosť asi 2000 významných ľudí. Nejako ku môjmu stolíku so suši zablúdil bývalý, dnes už zosnulý, člen skupiny Beatles, George Harisson. A keďže mu strašne chutili, mal som tú česť s ním prehodiť pár slov."

V kuchárskom povolaní sa dá ťažko vyhnúť trapasom. Ten azda najväčší sa spája s bývalým rektorom Univerzity Komenského Ferdinandom Devínskym. "Stalo sa to už na ambasádnej rezidencii, keď sa mi "podarilo zabudnúť" v zmrzline pána Devínskeho, nerezovú obrúčku z naberačky. Po 20-minútovom neúspešnom hľadaní som predsa len zistil, kde "zmizla". Bolo už však neskoro, pretože sa vrátila už na inak prázdnom tanieri pána Devínskeho." Ako dodáva jeden z najlepších slovenských kuchárov, podobných trapasov v jeho kariére chvalabohu, veľa nebolo.

V Anglicku pracoval so šéfkuchárom Jeanom Georgesom Vongerichtenom, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie osobnosti modernej gastronómie. "Dvakrát po sebe získal cenu James Beard Award za najlepšieho kuchára v USA. Patrí k priekopníkom modernej gastronómie a je jedným z prvých, kto sa odhodlal k fúzii orientálnych a európskych kuchýň. Veď zmrzlina z malín a chilli papričiek, alebo z bieleho korenia sa musela zrodiť v hlave génia."

Hoci by sa zdalo, že Rasťo by mohol byť so svojou úspešnou kariérou spokojný, opak je pravdou. Pred sebou má ambície a sny, ktoré chce určite naplniť. "Kuchárske remeslo treba dostať tam, kam patrí a získať mu späť rešpekt, ktorý mu náleží. Na Slovensku je to tak, že imidž kuchára sa dostal na úroveň, kam v žiadnom prípade nepatrí - ako umastený, špinavý pán alebo pani so zásterou a 3-ročným učilišťom v odbore kuchár-čašník. Tie časy sú dávno preč a ak nie, tak ich tam pošlime. Všetko moje úsilie doma k tomu smerovalo, pretože všade na západe je "kuchárčina" vysoko vážená profesia, a tí najlepší kuchári sú považovaní za rovnaké osobnosti ako herci či speváci," dodáva Rasťo Vojtovič.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 112
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 988
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 855
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 980
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 636
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 901
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 780
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 093
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 947

Neprehliadnite tiež

Farmári reagujú na premiéra, z jeho prístupu sú znechutení

Počkajú si na september. V hre je stále aj ich návrat do Bratislavy.

Majiteľka nebankovky sľubovala 48-percentné ročné výnosy. Odsúdili ju za podvod

Za pyramídovú hru dostala najprv osem a pol roka, teraz štyri.

Päťdesiat mŕtvych. Jarovnice zmietla pred 20 rokmi prívalová vlna

Na extrémnej povodni sa podieľalo viacero faktorov.

Štartuje nová druholigová sezóna. Aj so šiestimi tímami z východu

Poprad zabojuje o Fortuna ligu, záchranu nespomína nik.

Na košické autobusy montujú cyklonosiče, využiť sa zatiaľ nedajú

Riešia ešte posledné technické a personálne problémy.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop