Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Pondelok, 24. január, 2022 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Michalovčan Rasťo Vojtovič varil pre Madonnu i Michaela Jacksona

Michalovce, Bratislava - Hoci je pravdou, že v kuchyni vládnu predovšetkým ženy, najlepšími kuchármi na svete boli odjakživa muži. Nepísané pravidlo

o tom, že s kuchárskou vareškou sa vie skvele zvŕtať aj silnejšie pohlavie je Michalovčan Rasťo Vojtovič.

Prešiel skoro celý svet a varil pre také celebrity, ako Madonna, Michael Douglas, George Harrison, či Michael Jackson. Pracoval v Londýne i New Yorku a v súčasnosti je šéfom kuchyne na Talianskom veľvyslanectve v Bratislave. Cesta na výslnie ale nebola jednoduchá.

"Keď som v roku 1994 odišiel do Anglicka s víziou lepšieho života, akú majú mnohí z nás, ešte som netušil čo musím pre to urobiť, aby môj život bol naozaj lepší. Potreboval som prácu, čo najrýchlejšie sa naučiť jazyk a zžiť sa s prostredím, ktoré sa diametrálne líšilo od Slovenska," začína svoje rozprávanie večne usmiaty východniar. Začiatky boli naozaj ťažké. Rasťo začínal v novootvorenej londýnskej reštaurácie "Osteria Pulcinella", ako pomocná sila. "Šesť mesiacov som umýval riady a robil "dievča" pre všetko. Bola to špinavá a únavná práca, s ktorou som sa v žiadnom prípade uspokojiť nemienil. Bolo tam niečo, čo ma stále hnalo dopredu. Snívajúc o lepšej práci som "zvýšil obrátky" a pomáhal som kuchárom, aj keď to po mne nežiadali. A vyplatilo sa, snaha bola ocenená a začali ma učiť studenú kuchyňu. Postúpil som platovo aj hierarchicky, no nezastavil som sa, pretože ma to začalo veľmi baviť. Čím vyššie som bol o to viac motivácie som mal. O rok a pol som sa stal šéfom kuchyne."

Skryť Vypnúť reklamu

Opäť hľadal novú výzvu a novú motiváciu. Prihlásil sa do jednej z najlepších gastronomických škôl v Anglicku Battersea college, kulinársky odbor základov európskych kuchýň, kde absolvoval 2 roky. V roku 1999 prešiel konkurzom do francúzsko-thajskej reštaurácie najväčšieho kalibru "Vong" v Londýne, najlepšej orientálnej reštaurácie vo Veľkej Británii v rokoch 1999-2001, do pozície Chef de Partie. "Bol to pre mňa šok. V prvom rade preto, že ma poslali na 3 mesiace do materskej reštaurácie v New Yorku, na počiatočné zaškolenie. Bezchybná organizácia, úžasná kombinácia vôní a chutí, francúzskych a thajských techník a surovín, jednoducho inštitúcia, kde sa udržal len perfekcionalizmus. Každý deň bol pre mňa niečím iným, každý deň som absorboval množstvo nových informácii, skúseností, zo dňa na deň sa moja kuchárska hodnota zvyšovala. Aj klientela bola primeraná - kráľovská rodina, bývalý americký prezident Bill Clinton, vtedajší minister zahraničných vecí Robin Cook, herci ako Michael Douglas, Kathrine Zeta Jones, Nicolas Cage, Rowan Atkinson atď., speváci ako Madonna (tá chodila pravidelne), Michel Jackson, Spice Girls, Robbie Wiliams, George Harisson, zaujímaví ľudia ako Monica Lewinski, celá rodina Gucci a hráči mojej obľúbenej Chelsea FC Marcel Dessailly, Gianfranco Zola, Emmanuel Petit a Roberto Di Matteo."

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvý tridsiatnik Rasťo má dnes pod palcom kuchyňu na talianskej ambasáde. Ako sa k tomuto "jobu" dostal? "Bolo to úplnou náhodou. Do hotela Carlton v Bratislave som poslal svoj životopis a žiadosť o prijatie. Tí však vhodné miesto pre mňa nemali, no môj životopis sa nejakým nedopatrením zatúlal do rúk obchodného zástupcu firmy Radisson, ktorá hotel vlastní a prevádzkuje. Ten si ho pozrel, poznal pár z prestížnych podnikov, v ktorých som pracoval a spomenul si, že ho o pomoc požiadal jeden z vážených klientov hotela, veľvyslanec Talianska na Slovensku, pán Luca Del Balzo. Absolvoval som veľmi podrobný pohovor, a keďže sa mu páčili moje kuchárske skúsenosti, plynulá angličtina a taliančina, v priebehu týždňa po vybavení určitých formalít som začal pracovať na rezidencii talianskeho veľvyslanca."

Skryť Vypnúť reklamu

Za najvzrušujúcejší pracovný zážitok považuje Rasťo stretnutie s jedným z členov legendárnej skupiny Beatles. "Reštaurácia Vong bola jednou z tých, ktoré organizovali obrovskú recepciu v Battersea Power station pre spoločnosť asi 2000 významných ľudí. Nejako ku môjmu stolíku so suši zablúdil bývalý, dnes už zosnulý, člen skupiny Beatles, George Harisson. A keďže mu strašne chutili, mal som tú česť s ním prehodiť pár slov."

V kuchárskom povolaní sa dá ťažko vyhnúť trapasom. Ten azda najväčší sa spája s bývalým rektorom Univerzity Komenského Ferdinandom Devínskym. "Stalo sa to už na ambasádnej rezidencii, keď sa mi "podarilo zabudnúť" v zmrzline pána Devínskeho, nerezovú obrúčku z naberačky. Po 20-minútovom neúspešnom hľadaní som predsa len zistil, kde "zmizla". Bolo už však neskoro, pretože sa vrátila už na inak prázdnom tanieri pána Devínskeho." Ako dodáva jeden z najlepších slovenských kuchárov, podobných trapasov v jeho kariére chvalabohu, veľa nebolo.

V Anglicku pracoval so šéfkuchárom Jeanom Georgesom Vongerichtenom, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie osobnosti modernej gastronómie. "Dvakrát po sebe získal cenu James Beard Award za najlepšieho kuchára v USA. Patrí k priekopníkom modernej gastronómie a je jedným z prvých, kto sa odhodlal k fúzii orientálnych a európskych kuchýň. Veď zmrzlina z malín a chilli papričiek, alebo z bieleho korenia sa musela zrodiť v hlave génia."

Hoci by sa zdalo, že Rasťo by mohol byť so svojou úspešnou kariérou spokojný, opak je pravdou. Pred sebou má ambície a sny, ktoré chce určite naplniť. "Kuchárske remeslo treba dostať tam, kam patrí a získať mu späť rešpekt, ktorý mu náleží. Na Slovensku je to tak, že imidž kuchára sa dostal na úroveň, kam v žiadnom prípade nepatrí - ako umastený, špinavý pán alebo pani so zásterou a 3-ročným učilišťom v odbore kuchár-čašník. Tie časy sú dávno preč a ak nie, tak ich tam pošlime. Všetko moje úsilie doma k tomu smerovalo, pretože všade na západe je "kuchárčina" vysoko vážená profesia, a tí najlepší kuchári sú považovaní za rovnaké osobnosti ako herci či speváci," dodáva Rasťo Vojtovič.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viac ihrísk aj bylinkových záhrad vo vašom okolí.
  2. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. Mecom ide na zelenú
  7. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  8. Marrákeš je červená perla Maroka
  9. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  10. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  1. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  5. Viac ihrísk aj bylinkových záhrad vo vašom okolí.
  6. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  7. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  8. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  10. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 832
  2. Predplatné SME.sk len za 29 eur 4 016
  3. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 4 008
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 3 916
  5. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 3 882
  6. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 3 659
  7. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 830
  8. Marrákeš je červená perla Maroka 2 377
  9. Mecom ide na zelenú 2 237
  10. Poisťovne pod značkou Union prichádzajú na prvú pobočku pošty 1 131

Blogy SME

  1. Robert Škerko: Zimná dovolenka v Terchovej.
  2. Kristína Jakubičková: Zápisky z psychiatrie alebo ako prežiť a nezblázniť sa
  3. Miriam Studeničová: Ako ďalej? Pokrok nebude umožnený nehodným!
  4. Tomáš Harustiak: Ježišova identita sa stratila vo vzduchoprázdne
  5. Roman Kebísek: Básnik Krasko a Groeblová
  6. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna
  7. Katarína Maršalová: Príbehy z Budatína - Príbeh č. 1 - Krvavá rosa
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Ľudské práva v čase pandémie
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 985
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 8 455
  3. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 959
  4. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 412
  5. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 4 615
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 567
  7. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 4 137
  8. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 3 957
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Spomeňte si, čo sa stalo Kiskovi.


23. jan
Testovanie na covid-19 v dánskom meste Ishoej.

Omikron má tri subvarianty.


1 h
Domáca izolácia pozitívnej osoby sa skráti na päť dní.

Ľudia, ktorí už sú v karanténe,ju dokončia podľa starých pravidiel.


2 h
Martin Dúbravka.

Slováci mali cez víkend výborné čísla.


3 h

Blogy SME

  1. Robert Škerko: Zimná dovolenka v Terchovej.
  2. Kristína Jakubičková: Zápisky z psychiatrie alebo ako prežiť a nezblázniť sa
  3. Miriam Studeničová: Ako ďalej? Pokrok nebude umožnený nehodným!
  4. Tomáš Harustiak: Ježišova identita sa stratila vo vzduchoprázdne
  5. Roman Kebísek: Básnik Krasko a Groeblová
  6. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna
  7. Katarína Maršalová: Príbehy z Budatína - Príbeh č. 1 - Krvavá rosa
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Ľudské práva v čase pandémie
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 985
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 8 455
  3. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 959
  4. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 412
  5. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 4 615
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 567
  7. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 4 137
  8. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 3 957
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu