Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Michalovčan Rasťo Vojtovič varil pre Madonnu i Michaela Jacksona

Michalovce, Bratislava - Hoci je pravdou, že v kuchyni vládnu predovšetkým ženy, najlepšími kuchármi na svete boli odjakživa muži. Nepísané pravidlo

o tom, že s kuchárskou vareškou sa vie skvele zvŕtať aj silnejšie pohlavie je Michalovčan Rasťo Vojtovič.

Prešiel skoro celý svet a varil pre také celebrity, ako Madonna, Michael Douglas, George Harrison, či Michael Jackson. Pracoval v Londýne i New Yorku a v súčasnosti je šéfom kuchyne na Talianskom veľvyslanectve v Bratislave. Cesta na výslnie ale nebola jednoduchá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Keď som v roku 1994 odišiel do Anglicka s víziou lepšieho života, akú majú mnohí z nás, ešte som netušil čo musím pre to urobiť, aby môj život bol naozaj lepší. Potreboval som prácu, čo najrýchlejšie sa naučiť jazyk a zžiť sa s prostredím, ktoré sa diametrálne líšilo od Slovenska," začína svoje rozprávanie večne usmiaty východniar. Začiatky boli naozaj ťažké. Rasťo začínal v novootvorenej londýnskej reštaurácie "Osteria Pulcinella", ako pomocná sila. "Šesť mesiacov som umýval riady a robil "dievča" pre všetko. Bola to špinavá a únavná práca, s ktorou som sa v žiadnom prípade uspokojiť nemienil. Bolo tam niečo, čo ma stále hnalo dopredu. Snívajúc o lepšej práci som "zvýšil obrátky" a pomáhal som kuchárom, aj keď to po mne nežiadali. A vyplatilo sa, snaha bola ocenená a začali ma učiť studenú kuchyňu. Postúpil som platovo aj hierarchicky, no nezastavil som sa, pretože ma to začalo veľmi baviť. Čím vyššie som bol o to viac motivácie som mal. O rok a pol som sa stal šéfom kuchyne."

SkryťVypnúť reklamu

Opäť hľadal novú výzvu a novú motiváciu. Prihlásil sa do jednej z najlepších gastronomických škôl v Anglicku Battersea college, kulinársky odbor základov európskych kuchýň, kde absolvoval 2 roky. V roku 1999 prešiel konkurzom do francúzsko-thajskej reštaurácie najväčšieho kalibru "Vong" v Londýne, najlepšej orientálnej reštaurácie vo Veľkej Británii v rokoch 1999-2001, do pozície Chef de Partie. "Bol to pre mňa šok. V prvom rade preto, že ma poslali na 3 mesiace do materskej reštaurácie v New Yorku, na počiatočné zaškolenie. Bezchybná organizácia, úžasná kombinácia vôní a chutí, francúzskych a thajských techník a surovín, jednoducho inštitúcia, kde sa udržal len perfekcionalizmus. Každý deň bol pre mňa niečím iným, každý deň som absorboval množstvo nových informácii, skúseností, zo dňa na deň sa moja kuchárska hodnota zvyšovala. Aj klientela bola primeraná - kráľovská rodina, bývalý americký prezident Bill Clinton, vtedajší minister zahraničných vecí Robin Cook, herci ako Michael Douglas, Kathrine Zeta Jones, Nicolas Cage, Rowan Atkinson atď., speváci ako Madonna (tá chodila pravidelne), Michel Jackson, Spice Girls, Robbie Wiliams, George Harisson, zaujímaví ľudia ako Monica Lewinski, celá rodina Gucci a hráči mojej obľúbenej Chelsea FC Marcel Dessailly, Gianfranco Zola, Emmanuel Petit a Roberto Di Matteo."

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvý tridsiatnik Rasťo má dnes pod palcom kuchyňu na talianskej ambasáde. Ako sa k tomuto "jobu" dostal? "Bolo to úplnou náhodou. Do hotela Carlton v Bratislave som poslal svoj životopis a žiadosť o prijatie. Tí však vhodné miesto pre mňa nemali, no môj životopis sa nejakým nedopatrením zatúlal do rúk obchodného zástupcu firmy Radisson, ktorá hotel vlastní a prevádzkuje. Ten si ho pozrel, poznal pár z prestížnych podnikov, v ktorých som pracoval a spomenul si, že ho o pomoc požiadal jeden z vážených klientov hotela, veľvyslanec Talianska na Slovensku, pán Luca Del Balzo. Absolvoval som veľmi podrobný pohovor, a keďže sa mu páčili moje kuchárske skúsenosti, plynulá angličtina a taliančina, v priebehu týždňa po vybavení určitých formalít som začal pracovať na rezidencii talianskeho veľvyslanca."

SkryťVypnúť reklamu

Za najvzrušujúcejší pracovný zážitok považuje Rasťo stretnutie s jedným z členov legendárnej skupiny Beatles. "Reštaurácia Vong bola jednou z tých, ktoré organizovali obrovskú recepciu v Battersea Power station pre spoločnosť asi 2000 významných ľudí. Nejako ku môjmu stolíku so suši zablúdil bývalý, dnes už zosnulý, člen skupiny Beatles, George Harisson. A keďže mu strašne chutili, mal som tú česť s ním prehodiť pár slov."

V kuchárskom povolaní sa dá ťažko vyhnúť trapasom. Ten azda najväčší sa spája s bývalým rektorom Univerzity Komenského Ferdinandom Devínskym. "Stalo sa to už na ambasádnej rezidencii, keď sa mi "podarilo zabudnúť" v zmrzline pána Devínskeho, nerezovú obrúčku z naberačky. Po 20-minútovom neúspešnom hľadaní som predsa len zistil, kde "zmizla". Bolo už však neskoro, pretože sa vrátila už na inak prázdnom tanieri pána Devínskeho." Ako dodáva jeden z najlepších slovenských kuchárov, podobných trapasov v jeho kariére chvalabohu, veľa nebolo.

V Anglicku pracoval so šéfkuchárom Jeanom Georgesom Vongerichtenom, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie osobnosti modernej gastronómie. "Dvakrát po sebe získal cenu James Beard Award za najlepšieho kuchára v USA. Patrí k priekopníkom modernej gastronómie a je jedným z prvých, kto sa odhodlal k fúzii orientálnych a európskych kuchýň. Veď zmrzlina z malín a chilli papričiek, alebo z bieleho korenia sa musela zrodiť v hlave génia."

Hoci by sa zdalo, že Rasťo by mohol byť so svojou úspešnou kariérou spokojný, opak je pravdou. Pred sebou má ambície a sny, ktoré chce určite naplniť. "Kuchárske remeslo treba dostať tam, kam patrí a získať mu späť rešpekt, ktorý mu náleží. Na Slovensku je to tak, že imidž kuchára sa dostal na úroveň, kam v žiadnom prípade nepatrí - ako umastený, špinavý pán alebo pani so zásterou a 3-ročným učilišťom v odbore kuchár-čašník. Tie časy sú dávno preč a ak nie, tak ich tam pošlime. Všetko moje úsilie doma k tomu smerovalo, pretože všade na západe je "kuchárčina" vysoko vážená profesia, a tí najlepší kuchári sú považovaní za rovnaké osobnosti ako herci či speváci," dodáva Rasťo Vojtovič.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 397
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 550
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 328
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 388
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 988
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 539
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 077
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu