Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 2. apríl, 2023 | Meniny má Zita

Michalovčan Rasťo Vojtovič varil pre Madonnu i Michaela Jacksona

Michalovce, Bratislava - Hoci je pravdou, že v kuchyni vládnu predovšetkým ženy, najlepšími kuchármi na svete boli odjakživa muži. Nepísané pravidlo

o tom, že s kuchárskou vareškou sa vie skvele zvŕtať aj silnejšie pohlavie je Michalovčan Rasťo Vojtovič.

Prešiel skoro celý svet a varil pre také celebrity, ako Madonna, Michael Douglas, George Harrison, či Michael Jackson. Pracoval v Londýne i New Yorku a v súčasnosti je šéfom kuchyne na Talianskom veľvyslanectve v Bratislave. Cesta na výslnie ale nebola jednoduchá.

"Keď som v roku 1994 odišiel do Anglicka s víziou lepšieho života, akú majú mnohí z nás, ešte som netušil čo musím pre to urobiť, aby môj život bol naozaj lepší. Potreboval som prácu, čo najrýchlejšie sa naučiť jazyk a zžiť sa s prostredím, ktoré sa diametrálne líšilo od Slovenska," začína svoje rozprávanie večne usmiaty východniar. Začiatky boli naozaj ťažké. Rasťo začínal v novootvorenej londýnskej reštaurácie "Osteria Pulcinella", ako pomocná sila. "Šesť mesiacov som umýval riady a robil "dievča" pre všetko. Bola to špinavá a únavná práca, s ktorou som sa v žiadnom prípade uspokojiť nemienil. Bolo tam niečo, čo ma stále hnalo dopredu. Snívajúc o lepšej práci som "zvýšil obrátky" a pomáhal som kuchárom, aj keď to po mne nežiadali. A vyplatilo sa, snaha bola ocenená a začali ma učiť studenú kuchyňu. Postúpil som platovo aj hierarchicky, no nezastavil som sa, pretože ma to začalo veľmi baviť. Čím vyššie som bol o to viac motivácie som mal. O rok a pol som sa stal šéfom kuchyne."

SkryťVypnúť reklamu

Opäť hľadal novú výzvu a novú motiváciu. Prihlásil sa do jednej z najlepších gastronomických škôl v Anglicku Battersea college, kulinársky odbor základov európskych kuchýň, kde absolvoval 2 roky. V roku 1999 prešiel konkurzom do francúzsko-thajskej reštaurácie najväčšieho kalibru "Vong" v Londýne, najlepšej orientálnej reštaurácie vo Veľkej Británii v rokoch 1999-2001, do pozície Chef de Partie. "Bol to pre mňa šok. V prvom rade preto, že ma poslali na 3 mesiace do materskej reštaurácie v New Yorku, na počiatočné zaškolenie. Bezchybná organizácia, úžasná kombinácia vôní a chutí, francúzskych a thajských techník a surovín, jednoducho inštitúcia, kde sa udržal len perfekcionalizmus. Každý deň bol pre mňa niečím iným, každý deň som absorboval množstvo nových informácii, skúseností, zo dňa na deň sa moja kuchárska hodnota zvyšovala. Aj klientela bola primeraná - kráľovská rodina, bývalý americký prezident Bill Clinton, vtedajší minister zahraničných vecí Robin Cook, herci ako Michael Douglas, Kathrine Zeta Jones, Nicolas Cage, Rowan Atkinson atď., speváci ako Madonna (tá chodila pravidelne), Michel Jackson, Spice Girls, Robbie Wiliams, George Harisson, zaujímaví ľudia ako Monica Lewinski, celá rodina Gucci a hráči mojej obľúbenej Chelsea FC Marcel Dessailly, Gianfranco Zola, Emmanuel Petit a Roberto Di Matteo."

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvý tridsiatnik Rasťo má dnes pod palcom kuchyňu na talianskej ambasáde. Ako sa k tomuto "jobu" dostal? "Bolo to úplnou náhodou. Do hotela Carlton v Bratislave som poslal svoj životopis a žiadosť o prijatie. Tí však vhodné miesto pre mňa nemali, no môj životopis sa nejakým nedopatrením zatúlal do rúk obchodného zástupcu firmy Radisson, ktorá hotel vlastní a prevádzkuje. Ten si ho pozrel, poznal pár z prestížnych podnikov, v ktorých som pracoval a spomenul si, že ho o pomoc požiadal jeden z vážených klientov hotela, veľvyslanec Talianska na Slovensku, pán Luca Del Balzo. Absolvoval som veľmi podrobný pohovor, a keďže sa mu páčili moje kuchárske skúsenosti, plynulá angličtina a taliančina, v priebehu týždňa po vybavení určitých formalít som začal pracovať na rezidencii talianskeho veľvyslanca."

SkryťVypnúť reklamu

Za najvzrušujúcejší pracovný zážitok považuje Rasťo stretnutie s jedným z členov legendárnej skupiny Beatles. "Reštaurácia Vong bola jednou z tých, ktoré organizovali obrovskú recepciu v Battersea Power station pre spoločnosť asi 2000 významných ľudí. Nejako ku môjmu stolíku so suši zablúdil bývalý, dnes už zosnulý, člen skupiny Beatles, George Harisson. A keďže mu strašne chutili, mal som tú česť s ním prehodiť pár slov."

V kuchárskom povolaní sa dá ťažko vyhnúť trapasom. Ten azda najväčší sa spája s bývalým rektorom Univerzity Komenského Ferdinandom Devínskym. "Stalo sa to už na ambasádnej rezidencii, keď sa mi "podarilo zabudnúť" v zmrzline pána Devínskeho, nerezovú obrúčku z naberačky. Po 20-minútovom neúspešnom hľadaní som predsa len zistil, kde "zmizla". Bolo už však neskoro, pretože sa vrátila už na inak prázdnom tanieri pána Devínskeho." Ako dodáva jeden z najlepších slovenských kuchárov, podobných trapasov v jeho kariére chvalabohu, veľa nebolo.

V Anglicku pracoval so šéfkuchárom Jeanom Georgesom Vongerichtenom, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie osobnosti modernej gastronómie. "Dvakrát po sebe získal cenu James Beard Award za najlepšieho kuchára v USA. Patrí k priekopníkom modernej gastronómie a je jedným z prvých, kto sa odhodlal k fúzii orientálnych a európskych kuchýň. Veď zmrzlina z malín a chilli papričiek, alebo z bieleho korenia sa musela zrodiť v hlave génia."

Hoci by sa zdalo, že Rasťo by mohol byť so svojou úspešnou kariérou spokojný, opak je pravdou. Pred sebou má ambície a sny, ktoré chce určite naplniť. "Kuchárske remeslo treba dostať tam, kam patrí a získať mu späť rešpekt, ktorý mu náleží. Na Slovensku je to tak, že imidž kuchára sa dostal na úroveň, kam v žiadnom prípade nepatrí - ako umastený, špinavý pán alebo pani so zásterou a 3-ročným učilišťom v odbore kuchár-čašník. Tie časy sú dávno preč a ak nie, tak ich tam pošlime. Všetko moje úsilie doma k tomu smerovalo, pretože všade na západe je "kuchárčina" vysoko vážená profesia, a tí najlepší kuchári sú považovaní za rovnaké osobnosti ako herci či speváci," dodáva Rasťo Vojtovič.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oficiálny rebríček top 10 ciest Slovákov do exotiky 2023
  2. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  3. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  4. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  5. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  1. Oficiálny rebríček top 10 ciest Slovákov do exotiky 2023
  2. Deti v letných táboroch budú pomáhať strážiť roboty
  3. MetLife prináša novinky v skupinovom poistení pre zamestnancov
  4. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  5. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  6. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  7. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  8. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 35 160
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 487
  3. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur. 14 890
  4. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 11 386
  5. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 6 377
  6. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať? 5 551
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 4 709
  8. Oficiálny rebríček top 10 ciest Slovákov do exotiky 2023 3 748

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Nedeľná min úvaha
  2. Peter Kubica: Kniha o vytrvalom seniorovi
  3. Jozef Sitko: Šíritelia lží a chaosu hrozbou štátu
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Blanka Ulaherová: Marcový víkend v Aténach
  6. Silvia Valkovič: Na svitaní
  7. Anton Lisinovič: Recenzia: Kybernemoc (kniha)
  8. Michal Fizer: Timkova Ublianská pekáreň
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 46 651
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 23 695
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 9 619
  4. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 868
  5. Ján Šeďo: Medveď s telemetrickým obojkom trhá človeka ohľaduplne ! 4 776
  6. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 4 476
  7. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 4 226
  8. Radko Mačuha: Ulica bez duše (cyklus Bratislavská krutosť) 3 840
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  2. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  4. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  5. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  6. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  7. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Nedeľná min úvaha
  2. Peter Kubica: Kniha o vytrvalom seniorovi
  3. Jozef Sitko: Šíritelia lží a chaosu hrozbou štátu
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Blanka Ulaherová: Marcový víkend v Aténach
  6. Silvia Valkovič: Na svitaní
  7. Anton Lisinovič: Recenzia: Kybernemoc (kniha)
  8. Michal Fizer: Timkova Ublianská pekáreň
  1. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 46 651
  2. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 23 695
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 9 619
  4. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 868
  5. Ján Šeďo: Medveď s telemetrickým obojkom trhá človeka ohľaduplne ! 4 776
  6. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 4 476
  7. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 4 226
  8. Radko Mačuha: Ulica bez duše (cyklus Bratislavská krutosť) 3 840
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  2. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  4. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  5. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  6. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  7. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu