Cirochou Ján Kníž, ktorý je vraj špecialistom na prípravu vianočného kapra.
"Cez rok nemám na varenie veľa času, ale musím priznať, že varím rád. V každom prípade však manželke aspoň pomáham s prípravami jedál. Trochu iné je to pri štedrovečernom menu - všetko, čo sa týka úpravy mäsa či rýb, je totiž moja záležitosť," povedal nám Ján Kníž. Ako dodal, už sedem rokov práve on pripravuje sviatočného kapra a to trochu netradičným spôsobom - v teplovzdušnom hrnci. "Nepridávam tam žiadny tuk, akurát ho dobre okorením rôznymi koreninami a naplním špeciálnou plnkou, v ktorej sú zemiaky, cesnak a rôzne iné prísady. Takto pripraveného ho dávam zapiecť a môžem povedať, že každému veľmi chutí," vysvetlil.
Zaujímavosťou je, že u Knížovcov medzi klasickými obradnými jedlami chýbajú bobaľky. "Nikomu to u nás nechutí, tak sme ich z menu vypustili. Na druhej strane, nechýba v ňom klasická kapustnica a okrem kapra ešte zvykneme pripravovať aj iné druhy rýb, najčastejšie filé, ktoré podávame so zemiakovým šalátom," dodal na záver starosta Dlhého nad Cirochou.
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín