pomaranča s jeho citrusovou arómou a kyselinami je doslova ako vydarené manželstvo. Napriek tomu bol tento recept už od polovice 80. rokov veľmi zle pripravovaný v mnohých reštauráciách po celej Európe. Tu je preto správna verzia tohto úžasného jedla.
KAČICA NA POMARANČI (Duck Á Ĺ Orange)
Suroviny (na 4 porcie):
1 asi 1,5 2 kg kačica
100 g maslo
1 lyžica olivového oleja
100 ml pomarančového likéru napr. Grand Marnier
100 g cukru
150 ml jablčného octu
5 pomarančov (2 iba kôru, 3 iba džús)
za hrsť posekanej petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie
AKO NA TO:
Predhrejte rúru na cca 220°C
1.Dôkladne nasoľte a nakoreňte kačicu. V pekáči rozpustite polovicu masla s olivovým olejom.
2.Keď je maslo rozpustené, osmažte kačicu zo všetkých strán a vložte do vyhriatej rúry na 50 minút.
3.Potom preložte kačicu na dosku a zlejte šťavu do malej misky.
4.Položte ten istý pekáč na stredne silný plameň sporáka a vlejte doň polovicu množstva pomarančového likéru, cukor, ocot a varte, pokiaľ sa nezačne vytvárať sirup.
5.Vložte kačicu späť na pekáč, polejte výpekom v miske a na kačicu poukladajte pokrájané segmenty z pomaranča, pomarančovú kôru, vytlačte na ňu šťavu, zbytok masla a pomarančového likéru a petržlenovú vňať.
6.Pečte ďalších 20 minút, každých 5 minút polievajte.
7.Podávajte so zemiakovým pyré.
ŽELÁM DOBRÚ CHUŤ
Autor: Štefan VARGA
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín