vtedy dozrievajú jabĺčka.
Suroviny: 6 porcií
Cesto:
150 g hladkej múky
100 g masla, mäkkého
25 g kryštálového cukru
2 žĺtky z vajíčka
Na jabĺčka:
100 g kryštálového cukru
40 g masla
5 jabĺk, olúpaných, očistených a rozkrojených na štvrtiny
POSTUP:
1.Pri výrobe cesta začnite prstami miesiť múku a maslo až pokiaľ to nebude pripomínať strúhanku. Vmiešajte cukor a žĺtky a mieste dovtedy, kým sa vám nevyformuje guľka. Potom to na omúčenej doske premieste do hladka. Zabaľte do fólie a vložte do chladničky na pol hodinku.
2.Na okrúhlu panvicu (so železnou rúčkou, aby mohla ísť do rúry) dajte maslo a cukor a roztopte.
3.Potom tam natesno naukladajte jabĺčka a varte asi 15 minút.
4.Cesto rozvaľkajte do veľkosti priemeru panvice a zakryte ním jablká. Okraje cesta potom povtláčajte dovnútra, aby sa vám utvoril okraj.
5.Vložte do vyhriatej rúry (200°C) na 20 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte ďalších 20 minút.
6.Po dopečení vyberte z rúry, nožom uvoľnite okraje cesta od panvice. Prikryte dostatočne veľkým tanierom (dnom hore) a šikovne otočte tak aby vám koláč vypadol na tanier (nie na zem).
7.Odkryte a zistíte že máte nádherne voňajúci ovocno-karamelový koláč.
Dobrú chuť praje šéfkuchár Francúzskej reštaurácie a hotela Devín Bratislava
Autor: Jablkový Tarte Tatin
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín