Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Veľkonočnou raritou je háčkovanie zátok od šampanského

Ing. Ján Kresila, starosta Stakčína- Aj keď na mnohých miestach už tradície pomaly zanikajú, u nás ich stále dodržiavame - a týka sa to aj

Ing. Ján Kresila, starosta Stakčína

- Aj keď na mnohých miestach už tradície pomaly zanikajú, u nás ich stále dodržiavame - a týka sa to aj starostu! (smiech) Začína to nedeľným svätením pasky v kostole, ktoré bude tento rok spoločné pre všetky konfesie. V pondelok svoje tri ženy - manželku a dve dcéry, budím tradične veľkonočne - nastúpia si do kúpelne. Potom vítam oblievačov, ktorých je u nás každý rok dosť a okolo deviatej idem na oblievačku zase ja. Na slávnostnom stole v Stakčíne nesmie chýbať šunka, kľagany syr, čiže hrudka a už spomínaná paska. Perličkou je, že u nás ju viac ako 80 percent rodín pečie doma. Vlani som sviatky prežil bez pracovných problémov a dúfam, že to tak bude aj tento rok. Vo štvrtok som kvôli tomu zostal v úrade neskoro do noci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mária Sulejová, starostka obce Husák

- Veľkonočná atmosféra sa samozrejme za tie roky u mňa doma aj v obci zmenila. Keď sme boli mladé, chlapci nás olievali vedrami s vodou zo studne a niektoré dievčatá dokonca hádzali aj do potoka. Táto tradícia už pominula. Teraz mám prevažne milých detských olievačov. Pred Veľkou nocou, hlavne v noci, pravidelne háčkujem vajíčka aj kuriatka. Mojou špecialitou je háčkovanie štupľov od šampanského. Keď ich zavesím na bahniatka, je to nádherná dekoračná ozdoba. Pasku chodievame svätiť skoro ráno v nedeľu a v pondelok sa zase stretneme celá rodina u mojej mamy, kde si chvíľu posedíme a porozprávame sa.

MUDr. Ján Repovský, riaditeľ humenskej nemocnice

- Pre mňa sú Veľkonočné sviatky najmä možnosťou oddýchnuť si a venovať sa rodine, na ktorú teraz nemám veľa času. Pokiaľ ide o zvyky, niektoré dodržiavame, iné nie - Veľká noc je pre mňa z tohto aspektu akousi syntézou náboženských a pohanských zvyklostí. Na stole sú tradičné obradné jedlá - paska, šunka, klobásky či syrok z vajec. Niektoré však musíme modifikovať. Pochádzam z Veľat a v našej rodine kedysi nechýbalo domáce maslo s krížikom, čo je dnes asi ťažko možné. Uznávam aj oblievačku, ale s mierou - trochu vody dožičím svojej manželke a úzkemu okruhu známych. Najviac sa teším na oddych - v minulosti som počas sviatkov väčšinou slúžil, ale už vlani prebrali štafetu mladšie kolegyne a tento rok tiež.

SkryťVypnúť reklamu

Pplk. Mgr. Alexander Nejedlý, vedúci prevádzkovo-technického oddelenia Hasičského a záchranného zboru Michalovce

- Veľká noc je u nás doma klasika. Svätíme v kostole pasku, potom sa dobre najeme. Na veľkonočnom stole musí byť klobása, šunka, vianočka a najmä hrudka, ktorú robíme na sladko s hrozienkami. A aby som nezabudol na cviklu, chren s jablkami alebo so šľahačkou. Tradičnú pondelkovú oblievačku absolvujem len sporadicky, mám 15-ročnú dcéru, takže jej oblievačov skôr vítam u nás doma. Pokiaľ ide o Veľkú noc u hasičov, tá v mnohom pripomína Vianoce. Chlapci sú v službe a musia byť pripravení na okamžitý zásah. Tých pribúda najmä na veľkonočný pondelok, kedy sa ľudia zvyknú vybrať do prírody, robia neplechu a požiarovosť výrazne rastie. Dúfam, že tento rok bude v tomto smere výnimkou.

SkryťVypnúť reklamu

MUDr. Pětr Nawka, primár akútneho oddelenia Psychiatrickej nemocnice

- Keďže pochádzam z nemeckého Saska, Veľkonočné zvyky u nás doma boli úplne iné, ako tu na Slovensku. U nás, lužických Srbov, je Veľká noc najmä sviatkom vítania jari, jazdí sa na koňoch, deti hľadajú skryté čokoládové aj maľované vajíčka na záhrade. Na Slovensku som už 22 rokov, a tak som si na tunajšie tradície zvykol. A musím priznať, že najmä kulinárske špeciality Zemplína mi zachutili veľmi rýchlo. Tento rok bude Veľká noc trochu aj pracovná. No aj napriek povinnostiam sa teším, že z Berlína príde domov syn, ktorý tam študuje medicínu. Pôvodne mal prísť domov aj druhý syn, ktorý študuje v Prahe, no nevyšlo to, tak budeme cez sviatky nekompletní.

Ing. Peter Bačkovský, riaditeľ Obvodného úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Trebišove

- Celá naša rodina prežíva Veľkonočné sviatky v kresťanskom duchu. Na stole nesmú chýbať klasické jedlá ako šunka, klobásky, hrudka a podobne. Ale to neznamená, že sa v tých dňoch iba prejedám. Všetko striedmo. Špecialitou je, že si pripravujeme každý rok pečené jahňa, ktoré nebude chýbať ani teraz. Tento rok sme chceli prežiť sviatky už v novom dome, ale ešte ich strávime v bytovke. Veľká noc je tiež sviatkom oddychu a pokoja, ale my sme po tieto dni zaneprázdnení. Manželka má pekáreň, kde cez sviatky trávi veľa času, pretože vtedy viac ako po iné dni ide na odbyt chlieb a zemplínsky koláč. Niekedy sme zdobili vajíčka, ale teraz na to nie je čas. Samozrejme manželka a dcéra neuniknú poriadnej vodnej nádielke, ale teraz som na ne sám, pretože syn je v zahraničí.

Autor: lyv, fmm, mpo

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 313
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 567
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 337
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 409
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 535
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 241
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 564
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu