Mašličky s talianskym plesňovým syrom (Farfalle alla crema di Gorgonzola)
Tento, už aj u nás populárny recept s plesnivým syrom, má veľa podôb. Ovplyvňuje ho aj cenová dostupnosť syra, preto je najpoužívanejším syrom slovenská Niva. Gorgonzola je však podstatne krémovejší a menej výrazný syr, preto ho ja používam najradšej. Plesnivce sa vo všeobecnosti veľmi dobre znášajú so špenátom, brokolicou či zelerom.
Suroviny (na 4 porcie):
350 g cestovín Farfale (mašličky)
soľ a čierne korenie
175 g Gorgonzola syra
150 ml plnotučnej šľahačkovej smotany
štipka cukru
1 kávová lyžička sušenej šalvie (čerstvá je však lepšia, ak je dostupná)
AKO NA TO:
1.Uvarte cestoviny v slanej vriacej vode do stavu Al Dente (uvarené, no nie rozvarené).
2.Potom vodu zlejte a vsypte cestoviny späť do hrnca, v ktorom ste ich varili. Pridajte Gorgonzola syr, šľahačkovú smotanu, cukor, soľ, čierne korenie a šalviu. Neustále miešajte na miernom ohni, pokiaľ sa syr nerozpustí a nevytvorí homogénnu omáčku, ktorá obalí cestoviny.
3.Podávajte ihneď, za tepla.
ŽELÁM DOBRÚ CHUŤ
Autor: Kino Centrum Snina
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín