fádneho obedovania medzi štyrmi múrmi vo vojenskej jedálni. Preto si v areáli kasární postavili zo stanov jedáleň a kuchyňu a keď majú chuť, tak si jednoducho vyrazia na malý vojenský piknik. V inštitúcii, kde vládnu prísne predpisy a pravidlá, sa samozrejme takáto vec nemôže stať ani náhodou, ale predsa.... "Je to trochu netradičné, ale kuchyňa v budove je momentálne v rekonštrukcii, preto sme prišli s nápadom, že budeme variť v poľnej kuchyni a vojaci sa budú stravovať v jedálenskom stane," vysvetlil nám dôvody piknikov nadporučík Branislav Horváth.
Vo vojenskom objekte pripravili a postavili šiesti vojaci za štyri hodiny dva stany, v ktorých je jedáleň, vývarovňa s dvomi kotlami a špeciálna prenosná kuchyňa, zabudovaná v nákladnom aute. Celú poľnú kuchyňu nakoniec zamaskovali špeciálnou sieťou. Vo vývarovni pod stanom pripravia na jedno navarenie približne stopäťdesiat porcií. Pred poľnou kuchyňou to v čase obeda vyzerá ako pri nakrúcaní známeho amerického seriálu z vojenského prostredia MASH. Všade je rušno a atmosféra medzi vojakmi je trochu voľnejšia a veselšia, ako v bežnej jedálni. Vojaci túto netradičnú zmenu privítali celkom v pohode. "Na obedovanie v teréne sme zvyknutí počas rôznych výcvikov, napríklad vo vojenskom cvičisku Lešť, ale tu v kasárňach to pôsobí celkom zaujímavo," povedal nám jeden s vojakov.
Kuchári v poľnej kuchyni pripravujú pre vojakov jedlá, ktoré môžeme pokojne porovnať s hotelovou kuchyňou. Sú na úrovni, aj keď príprava potrebuje trošku viac kuchárskeho majstrovstva, ako v bežnej kuchyni. "Kotly a zariadenie, na ktorých varíme, majú skoro tridsať rokov, takže okrem kulinárskych schopnosti treba vedieť s nimi dobre manipulovať, ale dá sa na nich robiť všetko, variť, dusiť i piecť," pochvaľuje si kuchár. V porovnaní so zahraničnými armádami slovenská poľná kuchyňa v tomto smere ešte zaostáva. Pri varení používajú v kotloch ako palivo drevené uhlie, drevo a naftu. V podobných zariadeniach sa už dávno používa plyn.
Aj na kuchárov platia v poľných podmienkach iné predpisy, ako pri kotloch v kuchyni. Nesmú mať na sebe biele plášte, sú oblečení do vojenského pracovného odevu vo farbe kaki alebo v maskáčoch a vo vojnovom stave by mali dokonca vydávať jedlo so samopalom. "Aj kuchár je vojak a v prípade vojny aj on musí byť pripravený brániť svoju jednotku," povedal nadporučík Horváth.
Podmienky v tejto kuchyni neboli predsa až tak bojové, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Vojakom vydávali jedlo namiesto zaužívaných "ešusov" do plastových tanierov na táckach a v jedálenskom stane na nich čakal prestretý stôl, naaranžovaný s vázou a kvetinami. V čase našej reportáže si vojaci, ktorí prišli z výcviku, pochutnávali na opečenom pstruhovi, paradajkovej polievke a broskyňovom kompóte. Vojakom takéto pikniky na tráve potrvajú pravdepodobne do konca mája, kedy kuchyňa v budove bude už opäť v prevádzke.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín