Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

V kasárňach to vyzeralo ako pri nakrúcaní seriálu MASH

Vojaci z mechanizovaného práporu v mestských kasárňach v Michalovciach sa tento mesiac rozhodli, že sa budú stravovať v prírode. Mali už plné zuby

fádneho obedovania medzi štyrmi múrmi vo vojenskej jedálni. Preto si v areáli kasární postavili zo stanov jedáleň a kuchyňu a keď majú chuť, tak si jednoducho vyrazia na malý vojenský piknik. V inštitúcii, kde vládnu prísne predpisy a pravidlá, sa samozrejme takáto vec nemôže stať ani náhodou, ale predsa.... "Je to trochu netradičné, ale kuchyňa v budove je momentálne v rekonštrukcii, preto sme prišli s nápadom, že budeme variť v poľnej kuchyni a vojaci sa budú stravovať v jedálenskom stane," vysvetlil nám dôvody piknikov nadporučík Branislav Horváth.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo vojenskom objekte pripravili a postavili šiesti vojaci za štyri hodiny dva stany, v ktorých je jedáleň, vývarovňa s dvomi kotlami a špeciálna prenosná kuchyňa, zabudovaná v nákladnom aute. Celú poľnú kuchyňu nakoniec zamaskovali špeciálnou sieťou. Vo vývarovni pod stanom pripravia na jedno navarenie približne stopäťdesiat porcií. Pred poľnou kuchyňou to v čase obeda vyzerá ako pri nakrúcaní známeho amerického seriálu z vojenského prostredia MASH. Všade je rušno a atmosféra medzi vojakmi je trochu voľnejšia a veselšia, ako v bežnej jedálni. Vojaci túto netradičnú zmenu privítali celkom v pohode. "Na obedovanie v teréne sme zvyknutí počas rôznych výcvikov, napríklad vo vojenskom cvičisku Lešť, ale tu v kasárňach to pôsobí celkom zaujímavo," povedal nám jeden s vojakov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchári v poľnej kuchyni pripravujú pre vojakov jedlá, ktoré môžeme pokojne porovnať s hotelovou kuchyňou. Sú na úrovni, aj keď príprava potrebuje trošku viac kuchárskeho majstrovstva, ako v bežnej kuchyni. "Kotly a zariadenie, na ktorých varíme, majú skoro tridsať rokov, takže okrem kulinárskych schopnosti treba vedieť s nimi dobre manipulovať, ale dá sa na nich robiť všetko, variť, dusiť i piecť," pochvaľuje si kuchár. V porovnaní so zahraničnými armádami slovenská poľná kuchyňa v tomto smere ešte zaostáva. Pri varení používajú v kotloch ako palivo drevené uhlie, drevo a naftu. V podobných zariadeniach sa už dávno používa plyn.

Aj na kuchárov platia v poľných podmienkach iné predpisy, ako pri kotloch v kuchyni. Nesmú mať na sebe biele plášte, sú oblečení do vojenského pracovného odevu vo farbe kaki alebo v maskáčoch a vo vojnovom stave by mali dokonca vydávať jedlo so samopalom. "Aj kuchár je vojak a v prípade vojny aj on musí byť pripravený brániť svoju jednotku," povedal nadporučík Horváth.

Skryť Vypnúť reklamu

Podmienky v tejto kuchyni neboli predsa až tak bojové, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Vojakom vydávali jedlo namiesto zaužívaných "ešusov" do plastových tanierov na táckach a v jedálenskom stane na nich čakal prestretý stôl, naaranžovaný s vázou a kvetinami. V čase našej reportáže si vojaci, ktorí prišli z výcviku, pochutnávali na opečenom pstruhovi, paradajkovej polievke a broskyňovom kompóte. Vojakom takéto pikniky na tráve potrvajú pravdepodobne do konca mája, kedy kuchyňa v budove bude už opäť v prevádzke.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 421
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 483
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 618
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 187
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 134
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 093
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 157
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 967
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 861
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

PCR testovanie odhalilo na východe 421 nových prípadov.

57m
Ilustračné.

Miera pozitivity sa väčšinou drží pod jedným percentom.

13 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

5 h
Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Conor McGregor.

McGregor nezvládol svoj návrat do klietky.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop