Najznámejší kuchár zo Zemplína a jeden z najlepších na Slovensku Rasťo Vojtovič opäť potvrdil, že u nás patrí medzi extratriedu a len ťažko si hľadá
Štefan Frimmer
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
konkurenciu. Tvorcovia populárnej relácie Ako chutí svet, ktorú už niekoľko rokov úspešne vysiela televízia Markíza, prednedávnom udelili Rasťovi Vojtovičovi prestížny titul za recept roka. O čo presne išlo?
Ocenenie vzniklo v hlavách Petra Justina Topoľského a Juraja Matisa po pozitívnych skúsenostiach s podobným oceňovaním zahraničných reštaurácií v televíznej relácii "Ako chutí svet".
"Reštaurácie na Slovensku už dosiahli pomyselný kulminačný bod, dokonca ho aj prekročili. Po skúsenostiach z rôznych svetových špičkových reštaurácií som bol veľmi prekvapený štandardom, aký som tu našiel. Preto sme prišli s takouto cenou," povedal nám známy spevák a moderátor Peter Justin Topoľský, žijúci striedavo v New Yorku a na Slovensku. Šéfkuchár bratislavského hotela Devín i jeho exkluzívnej Francúzskej reštaurácie Rasťo Vojtovič si ocenenie vyslúžil za recept s exotickým názvom Mušle Sv. Jakuba a ustrice Siam. Hoci by sa zdalo, že vymyslieť takúto pochúťku z morských ulitníkov je jednoduché, opak je pravdou.
"Recept vznikol najskôr v mojej hlave, až potom som ho preniesol na tanier. Bolo to hranie sa s chuťami a surovinami, teda niečo, čo ma nesmierne baví. Kým sa recept dostal do konečnej podoby, trvalo to asi dva týždne. Hľadal som tie správne suroviny, dopĺňal vhodné chute tak, aby výsledný efekt stál za to," prezradil šéfkuchár Rasťo, ktorý by sa mal o niekoľko mesiacov predstaviť v televízii Markíza vo veľkom galaprograme o gastronómii, ktorého súčasťou bude predstavenie najlepších slovenských šéfkuchárov a ich receptov. "Kuchárskemu remeslu chceme dať iný šat. Vyzlečieme ho z umasteného trička a oblečieme ho do elegantného smokingu, ako si to nesporne zaslúži," poodhalil plány galaprogramu Justin Topoľský.
A aké tajomstvo skrýva recept roka Rasťa Vojtoviča? "Toto jedlo by malo ponúknuť harmóniu morských ulitníkov, kreviet, šampiňónov v kombinácii chuťou kapár, hrozienok s extravagantnou omáčkou. Každému, kto jedlo ochutná, som chcel ponúknuť exkluzívne chute mora." Recept, ktorý patrí medzi exkluzívne kúsky gastronómie, je originál a nikto iný okrem Rasťa Vojtoviča jeho tajomstvo nepozná. S čitateľmi nášho denníka sa o jeho tajomstvo podelí v niektorom z nasledujúcich vydaní.