Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Čašníci z hotelovej akadémie v Michalovciach môžu žiť kdekoľvek na svete

Mnohí ľudia sa čudujú, kde končia absolventi Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Michalovciach, keď prechádzajú po meste a vidia

na dverách miestnych reštaurácii a barov nápisy: "Hľadáme čašníka, čašníčku", alebo: "Prijmeme ihneď kuchára." Azda už stratili mladí ľudia záujem o tieto profesie? Podľa riaditeľa školy Miroslava Sivého je dôvod úplne prozaický: "Naša škola už mnoho rokov pripravuje žiakov na špičkovej úrovni, takže nemajú problém sa zamestnať v zahraničí. U nás ich práca zatiaľ nie je docenená, preto nachádzajú uplatnenie najčastejšie v Nemecku, Rakúsku a Čechách. Naši absolventi sú po odbornej stránke porovnateľní s inými zahraničnými študentmi v ich obore, takže môžu pracovať a žiť zo svojej profesie kdekoľvek na svete. Po vstupe do EÚ sa aktivity školy v záujme ich uplatnenie sa za hranicami Slovenska ešte zintenzívnili."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Michalovská hotelovka preto už niekoľko rokov pripravuje dvojmesačné pracovné stáže čašníkov a kuchárov v zahraničí, kde mladí naberú potrebné skúsenosti vo svojom obore. Mnohí vďaka tejto praxi pokročili aj v komunikácii v nemeckom a anglickom jazyku. Aby boli študenti doslova nabudení na európsky trh práce, na záverečných praktických skúškach servírovali na špeciálnom európskom stole, na ktorom boli symboly únie. Už od rána sa to v reštaurácii Dúha, kde prebiehali záverečné skúšky, hemžilo samými čašníkmi a kuchármi. Odborná porota najprv posudzovala maškrty budúcich šéfkuchárov a po nich prišli na rad čašníci. "Skúšky robilo počas dvoch dní päťdesiatdva žiakov a všetci si počínali vynikajúco. Každý rok pribúdajú nové trendy v servírovaní, obsluhe a varení a naši žiaci sa im musia prispôsobiť, aby obstáli v celosvetovej konkurencii na trhu práce, " povedala hlavná majsterka odborného výcviku Slavomíra Rudášová.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mpo

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 571
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 344
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 374
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 548
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 247
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu