na dverách miestnych reštaurácii a barov nápisy: "Hľadáme čašníka, čašníčku", alebo: "Prijmeme ihneď kuchára." Azda už stratili mladí ľudia záujem o tieto profesie? Podľa riaditeľa školy Miroslava Sivého je dôvod úplne prozaický: "Naša škola už mnoho rokov pripravuje žiakov na špičkovej úrovni, takže nemajú problém sa zamestnať v zahraničí. U nás ich práca zatiaľ nie je docenená, preto nachádzajú uplatnenie najčastejšie v Nemecku, Rakúsku a Čechách. Naši absolventi sú po odbornej stránke porovnateľní s inými zahraničnými študentmi v ich obore, takže môžu pracovať a žiť zo svojej profesie kdekoľvek na svete. Po vstupe do EÚ sa aktivity školy v záujme ich uplatnenie sa za hranicami Slovenska ešte zintenzívnili."
Michalovská hotelovka preto už niekoľko rokov pripravuje dvojmesačné pracovné stáže čašníkov a kuchárov v zahraničí, kde mladí naberú potrebné skúsenosti vo svojom obore. Mnohí vďaka tejto praxi pokročili aj v komunikácii v nemeckom a anglickom jazyku. Aby boli študenti doslova nabudení na európsky trh práce, na záverečných praktických skúškach servírovali na špeciálnom európskom stole, na ktorom boli symboly únie. Už od rána sa to v reštaurácii Dúha, kde prebiehali záverečné skúšky, hemžilo samými čašníkmi a kuchármi. Odborná porota najprv posudzovala maškrty budúcich šéfkuchárov a po nich prišli na rad čašníci. "Skúšky robilo počas dvoch dní päťdesiatdva žiakov a všetci si počínali vynikajúco. Každý rok pribúdajú nové trendy v servírovaní, obsluhe a varení a naši žiaci sa im musia prispôsobiť, aby obstáli v celosvetovej konkurencii na trhu práce, " povedala hlavná majsterka odborného výcviku Slavomíra Rudášová.
Autor: mpo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín