Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme pre vás

Pašvare (Rebrá na rómsky spôsob)Jedným z typických rómskych jedál, ktoré mali možnosť ochutnať aj účastníci nedávneho rómskeho festivalu Ternipen v

Pašvare (Rebrá na rómsky spôsob)

Jedným z typických rómskych jedál, ktoré mali možnosť ochutnať aj účastníci nedávneho rómskeho festivalu Ternipen v Snine, sú tzv. pašvare, čo v preklade z rómčiny znamená rebrá. O recept na toto chutné jedlo, ktoré dáva priestor kreativite každého kuchára, sme požiadali šéfku občianskeho združenie Ternipen zo Sniny Jarmilu Kotlárovú.

Pašvare sú jedlom chudobných, takže naň nepotrebujete nič špeciálne a už vôbec nie drahé. Množstvo bravčových rebier, z ktorých sa táto pochúťka pripravuje, závisí od toho, pre koľkých hostí ho pripravujete. "Nie je ani dôležité, či sa vám podarí zohnať čerstvé alebo údené rebrá - v oboch prípadoch je výsledok dobrý," smeje sa J. Kotlárová.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako dodáva, tajomstvom chuti pašvare je vyvážene pripravená marináda. To, ako ju kto pripraví a aké pomery jednotlivých ingrediencií použije, však závisí od kreativity kuchára. "Na marinádu potrebujete ako základ olej a horčicu a do tejto zmesi potom pridáte majoránku a rôzne druhy korenia. Všetko napokon zahustíte maizenou a do takto pripravenej marinády vložíte rebrá - je potrebné aby v nej stáli aspoň cez noc," vysvetľuje šéfka Ternipenu.

Ako dodáva, originálne sa pašvare pripravovali na ohni, dnes ho môže nahradiť rošt, ale chutia aj keď ich jednoducho dáte zapekať do rúry. Vo všetkých troch prípadoch je potrebné jednotlivé kúsky ešte ponatierať pierkom a to isté musíte priebežne robiť aj počas pečenia, aby sa nevysušili. Toto rómske jedlo sa pripravuje pomaly samotné pečenie, resp. opekanie má trvať aspoň 45 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako prílohu môžete použiť čokoľvek, ale aby bolo rómske menu kompletné, požiadali sme J. Kotlárovú aj o recept na marikle, čiže rómske lokše. "Cesto má svojou hustotou pripomínať zemiakové, ale na rozdiel od neho sa pripravuje len z múky, sódy bikarbóny, kyslého mlieka a dochutí soľou. Po krátkom odstátí ho rozkrájate a jednotlivé kúsky rozvaľkáte na hrúbku asi 1 centimeter," hovorí J. Kotlárová.

Marikle sa pripravujú podobne ako zemiakové lokše - na suchej panvici a po odstavení ich treba natrieť roztopenou masťou, ktoré by mala vsiaknuť do cesta.

Dobrú chuť.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 841
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 956
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 470
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 632
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 465
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 459
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 349
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 270
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 244
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 143
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Druhé kolo, deň tretí. V Košiciach pokračuje testovanie

Pridal sa aj Medzev a niektoré obce v okolí.

Testuje sa aj v areáli oceliarní.

V Košiciach organizujú hromadné behy, každý pritom beží sám

K experimentu sa pridali ľudia z Čiech, spod Tatier či od Žiliny.

Skupina potiahne jednotlivca, vysvetľuje Tomáš Gáll, prečo sú skupinové behy dôležité.
Medzilaborce zápasia s nárastom chorých na Covid-19.
Keď lockdown nie je prekážkou, ale príležitosťou pracovať so svojím telom. Alexandra Kurciková popri pohybe vyskúšala aj otužovanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
Petra Vlhová dnes ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora, sledujte zjazdové lyžovanie - 1. kolo LIVE.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop