zvedavcov nielen z mesta ale aj regiónu. Organizátorom súťaže bol veľkokapušiansky magistrát, ktorý ako po iné roky, aj teraz postavil svoje vlastné družstvo.
Perličkou tohtoročnej súťaže bol rekordný počet účastníkov - o trofej víťaza inokedy prišlo bojovať okolo desať družstiev, teraz ich bolo až 17. „Každé trojčlenné družstvo muselo navariť minimálne 7 litrov halászlé, pričom 4 z nich bolo povinné po dovarení odovzdať na konzum účastníkom Behu kapušianskou pláňavou, ktorý prebiehal v rovnakom čase ako samotná súťaž - robíme to tak každý rok," uviedol primátor mesta Tibor Bodnár, ktorý je sám vášnivým rybárom.
Ako dodal, aj tento rok časť zo siedmich druhov rýb, ktoré sa varili v „magistrátnickom" kotlíku, dodal on. Ako sme zistili, niektoré primátorské úlovky poslúžili na údenie a iné spôsoby prípravy rýb, ktoré ako delikatesa ponúkali hosťom súťaže. Práve veľa druhov rýb je podľa neho tajomstvom dobrého halászlé. „Má mať prirodzenú chuť po rybách, nesmú tam ísť rôzne prísady, maximálne soľ a paprika," prezradil „svoj" recept.
Ďalšou zaujímavosťou sobotňajšej súťaže bolo zostavovanie poroty, ktorú v minulosti vždy skladali z machrov na halászlé. „Tento rok všetci piati členovia boli úplní amatéri, takže sme vylúčili aj potenciálny konflikt záujmov. Nuž, mali čo robiť, lebo ohodnotiť 17 druhov halászlé je riadna fuška," povedal s úsmevom primátor.
Dôvod na úsmev veru mal - jeho tím totiž tento rok vyhral, čo sa ešte v histórii súťaže nestalo. „Vždy sme sa umiestnili na niektorom z prvých miest, ale nikdy nie na prvom," povedal Tibor Bodnár, ktorý si s celým kuchárskym tímom na záver zatancoval víťazný tanec. Viac sa o tejto zaujímavej súťaži dozviete z reportáže, ktorú chystáme do prílohy ZEMPLÍN.
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín