Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel
Nájdete nás na webe

Západ závidí Slovensku školské jedálne

Michalovce - Multimediálne anglicko-slovensko-španielsko-francúzsko-belgické CD, spojené s prezentáciou výsledkov prieskumu sú prvými výstupmi

trojročného medzinárodného projektu Sokrates, zameraného na stravovacie návyky a kvalitu potravín v Európskej únii. Projekt, financovaný EÚ už druhý rok robí Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu v Michalovciach, jej partnermi sú školy podobného zamerania v Španielsku, Francúzsku a Belgicku. Do projektu sa celkovo zapojilo 400 študentov, učiteľov a manažérov škôl.

Ako sa vyjadril belgický koordinátor projektu Pierre Lejeune, "projekt spojil prvýkrát Východnú a Západnú Európu. Predpokladali sme, že zistíme výrazné rozdiely, čo sa potvrdilo - tie odlišnosti sú poriadne." Slovenská koordinátorka Slávka Pasteľáková vysvetlila, že prvé stretnutie partnerov sa konalo vo francúzskom Montpelier: "Každý vypracoval svoj národný dotazník, z nich s potom vytvoril spoločný s 80 otázkami. Jednotlivé školy ich potom distribuovali medzi učiteľov, študentov, manažérov škôl, príbuzných atď." Súčasťou projektu boli stretnutia pracovných skupín, posledné sa konalo Španielsku, Slováci boli ubytovaní priamo v domácnostiach.

"V Španielsku ma prekvapil výrazný časový posun jedál. Raňajkujú až okolo desiatej, obedujú o štvrtej popoludní. Hlavným jedlom dňa je večera, ktorá je posunuté do neskorých večerných hodín a trvá aj dve - tri hodiny," vysvetlila Mária Kráľová zo Sobraniec. Španielska koordinátorka Maria Dolores Navarro s úsmevom oponovala, "že to Slováci jedia skoro." Španielska študentka Hana Heralová doplnila, že "v španielskej kuchyni prevláda mäso, kompenzuje to však olivovým olejom." Všetci koordinátori priznali, že ako najzdravšia z výskumu "vyšla" francúzska kuchyňa, v ktorej dominuje zelenina. Francúzska koordinátorka Karine Legrand a študentka Maité Viou priznali, že študentské stravovanie nie je práve najzdravšie - je v ňom priveľa čipsov, stejkov a rôznych menu z fast foodov: "Študenti to jedia medzi hlavnými jedlami a výsledkom je, že počas štúdia mnohí priberú aj 30 kilogramov."

Zahraniční študenti aj koordinátori projektu sa zhodli, že Slováci jedia najmenej rýb a konzumujú ich najzriedkavejšie. "Na slovenskej kuchyni nás prekvapila príprava mäsa, na ktoré sa používa množstvo korenín," povedal Lejeune, ktorý vysoko ocenil systém spoločného stravovania v školských zariadeniach na Slovensku. "U nás jedálne nie sú, je to skvelá vec a nechápem, prečo ich u vás idete rušiť, my uvažujeme, že ich zavedieme." Dodal, že nezdravé stravovacie návyky sa v EÚ stávajú politickou otázkou: "Belgicko a Francúzsko už zakázali automaty na coca-colu a fastfoodové jedlá na školách." Výsledky prieskumu sa budú prezentovať cez národné médiá, odborné časopisy, prednáškovú činnosť a prezentácie pre verejnosť. "Poslúžia ako podklady na vypracovanie stratégií zdravého životného štýlu," dodala na záver Slávka Pasteľáková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 674
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 327
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 806
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 267
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 235
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 666
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 987
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 581
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 754
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 359

Neprehliadnite tiež

Tragédia. Pod oknami košického domova seniorov našli telo ženy

Znepokojení obyvatelia si myslia, že šlo o samovraždu.

Oceliari a internacionáli VSS zabávali na exhibícii

Z hry padlo desať gólov, čerešničkou boli penalty.

Vrcholí nákupná horúčka. Do nemocníc pôjdu stovky postelí

Košická univerzitná dostane takmer tisíc nových lôžok.

Zomrela mama Zlatej brány Alica Takáčová

Vďaka nej sa aj z obyčajných detí stali hviezdy.

Sestry odhadujú vek lôžok v Košiciach aj na 30 či 35 rokov

Sú zhrdzavené, poškodené, nedajú sa polohovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop