Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Západ závidí Slovensku školské jedálne

Michalovce - Multimediálne anglicko-slovensko-španielsko-francúzsko-belgické CD, spojené s prezentáciou výsledkov prieskumu sú prvými výstupmi

trojročného medzinárodného projektu Sokrates, zameraného na stravovacie návyky a kvalitu potravín v Európskej únii. Projekt, financovaný EÚ už druhý rok robí Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu v Michalovciach, jej partnermi sú školy podobného zamerania v Španielsku, Francúzsku a Belgicku. Do projektu sa celkovo zapojilo 400 študentov, učiteľov a manažérov škôl.

Ako sa vyjadril belgický koordinátor projektu Pierre Lejeune, "projekt spojil prvýkrát Východnú a Západnú Európu. Predpokladali sme, že zistíme výrazné rozdiely, čo sa potvrdilo - tie odlišnosti sú poriadne." Slovenská koordinátorka Slávka Pasteľáková vysvetlila, že prvé stretnutie partnerov sa konalo vo francúzskom Montpelier: "Každý vypracoval svoj národný dotazník, z nich s potom vytvoril spoločný s 80 otázkami. Jednotlivé školy ich potom distribuovali medzi učiteľov, študentov, manažérov škôl, príbuzných atď." Súčasťou projektu boli stretnutia pracovných skupín, posledné sa konalo Španielsku, Slováci boli ubytovaní priamo v domácnostiach.

Skryť Vypnúť reklamu

"V Španielsku ma prekvapil výrazný časový posun jedál. Raňajkujú až okolo desiatej, obedujú o štvrtej popoludní. Hlavným jedlom dňa je večera, ktorá je posunuté do neskorých večerných hodín a trvá aj dve - tri hodiny," vysvetlila Mária Kráľová zo Sobraniec. Španielska koordinátorka Maria Dolores Navarro s úsmevom oponovala, "že to Slováci jedia skoro." Španielska študentka Hana Heralová doplnila, že "v španielskej kuchyni prevláda mäso, kompenzuje to však olivovým olejom." Všetci koordinátori priznali, že ako najzdravšia z výskumu "vyšla" francúzska kuchyňa, v ktorej dominuje zelenina. Francúzska koordinátorka Karine Legrand a študentka Maité Viou priznali, že študentské stravovanie nie je práve najzdravšie - je v ňom priveľa čipsov, stejkov a rôznych menu z fast foodov: "Študenti to jedia medzi hlavnými jedlami a výsledkom je, že počas štúdia mnohí priberú aj 30 kilogramov."

Skryť Vypnúť reklamu

Zahraniční študenti aj koordinátori projektu sa zhodli, že Slováci jedia najmenej rýb a konzumujú ich najzriedkavejšie. "Na slovenskej kuchyni nás prekvapila príprava mäsa, na ktoré sa používa množstvo korenín," povedal Lejeune, ktorý vysoko ocenil systém spoločného stravovania v školských zariadeniach na Slovensku. "U nás jedálne nie sú, je to skvelá vec a nechápem, prečo ich u vás idete rušiť, my uvažujeme, že ich zavedieme." Dodal, že nezdravé stravovacie návyky sa v EÚ stávajú politickou otázkou: "Belgicko a Francúzsko už zakázali automaty na coca-colu a fastfoodové jedlá na školách." Výsledky prieskumu sa budú prezentovať cez národné médiá, odborné časopisy, prednáškovú činnosť a prezentácie pre verejnosť. "Poslúžia ako podklady na vypracovanie stratégií zdravého životného štýlu," dodala na záver Slávka Pasteľáková.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 906
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 959
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 346
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 070
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 721
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 656
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 849
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 720
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 676
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop