Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Západ závidí Slovensku školské jedálne

Michalovce - Multimediálne anglicko-slovensko-španielsko-francúzsko-belgické CD, spojené s prezentáciou výsledkov prieskumu sú prvými výstupmi

trojročného medzinárodného projektu Sokrates, zameraného na stravovacie návyky a kvalitu potravín v Európskej únii. Projekt, financovaný EÚ už druhý rok robí Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu v Michalovciach, jej partnermi sú školy podobného zamerania v Španielsku, Francúzsku a Belgicku. Do projektu sa celkovo zapojilo 400 študentov, učiteľov a manažérov škôl.

Ako sa vyjadril belgický koordinátor projektu Pierre Lejeune, "projekt spojil prvýkrát Východnú a Západnú Európu. Predpokladali sme, že zistíme výrazné rozdiely, čo sa potvrdilo - tie odlišnosti sú poriadne." Slovenská koordinátorka Slávka Pasteľáková vysvetlila, že prvé stretnutie partnerov sa konalo vo francúzskom Montpelier: "Každý vypracoval svoj národný dotazník, z nich s potom vytvoril spoločný s 80 otázkami. Jednotlivé školy ich potom distribuovali medzi učiteľov, študentov, manažérov škôl, príbuzných atď." Súčasťou projektu boli stretnutia pracovných skupín, posledné sa konalo Španielsku, Slováci boli ubytovaní priamo v domácnostiach.

Skryť Vypnúť reklamu

"V Španielsku ma prekvapil výrazný časový posun jedál. Raňajkujú až okolo desiatej, obedujú o štvrtej popoludní. Hlavným jedlom dňa je večera, ktorá je posunuté do neskorých večerných hodín a trvá aj dve - tri hodiny," vysvetlila Mária Kráľová zo Sobraniec. Španielska koordinátorka Maria Dolores Navarro s úsmevom oponovala, "že to Slováci jedia skoro." Španielska študentka Hana Heralová doplnila, že "v španielskej kuchyni prevláda mäso, kompenzuje to však olivovým olejom." Všetci koordinátori priznali, že ako najzdravšia z výskumu "vyšla" francúzska kuchyňa, v ktorej dominuje zelenina. Francúzska koordinátorka Karine Legrand a študentka Maité Viou priznali, že študentské stravovanie nie je práve najzdravšie - je v ňom priveľa čipsov, stejkov a rôznych menu z fast foodov: "Študenti to jedia medzi hlavnými jedlami a výsledkom je, že počas štúdia mnohí priberú aj 30 kilogramov."

Skryť Vypnúť reklamu

Zahraniční študenti aj koordinátori projektu sa zhodli, že Slováci jedia najmenej rýb a konzumujú ich najzriedkavejšie. "Na slovenskej kuchyni nás prekvapila príprava mäsa, na ktoré sa používa množstvo korenín," povedal Lejeune, ktorý vysoko ocenil systém spoločného stravovania v školských zariadeniach na Slovensku. "U nás jedálne nie sú, je to skvelá vec a nechápem, prečo ich u vás idete rušiť, my uvažujeme, že ich zavedieme." Dodal, že nezdravé stravovacie návyky sa v EÚ stávajú politickou otázkou: "Belgicko a Francúzsko už zakázali automaty na coca-colu a fastfoodové jedlá na školách." Výsledky prieskumu sa budú prezentovať cez národné médiá, odborné časopisy, prednáškovú činnosť a prezentácie pre verejnosť. "Poslúžia ako podklady na vypracovanie stratégií zdravého životného štýlu," dodala na záver Slávka Pasteľáková.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 168
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 810
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 512
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 304
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 874
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 811
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 310
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 237
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 109
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Testovalo sa aj v telocvični.

Väčšina ľudí prišla cez víkend.

29m
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

21 h
Vyštudoval biológiu a robil antropologický výskum v osade pri Krupine. V súčasnosti Andrej Belák pôsobí v Ústave etnológie a sociálnej antropológie SAV a v organizácii ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny.

Antropológ Belák dostal Bielu vranu.

15 h
Komentár Zuzany Kepplovej

Takto sa to robí, do psej matere!

Zuzana Kepplová.

Ak ostatný skríning niekomu pomohol, boli to starostovia a primátori.

16 h

OĽaNO stratilo viac ako polovicu preferencií a Sme rodina by asi ani neprešli do parlamentu. Chá-chá!

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop